facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Wasteland, Baby!


Bookmark

Data

Released Ožujak 2019
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter
Dodano Utorak, 11 Lipanj 2019
Žanr Pop-Rock
Length 57:21
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2019
Država Velika Britanija
Etiketa Island / Rubyworks
Edition details Datum objave: 1. ožujka 2019.
Tags Island Records Hozier

Review

Nakon izrazito velikog uspjeha prvijenca koji ga je lansirao u zvijezde, Hozier je objavio dugoiščekivani drugi album i doista ostao na razini. ''Wasteland, Baby!'' djeluje kao nastavak i evolucija Hoziera otprije pet godina. Album je dijelom glazbeno promišljanje o umjetničkim i kulturnim utjecajima koji oblikuju glazbenika, a dijelom njegova jasna i osobna razmišljanja, a Hozier i dalje koristi svoju popularnost u smjeru aktivizma. Sada je do izražaja došla njegova predanost stvaraju iskrene glazbe s kojom se slušatelj može poistovjetiti. Svoju inspiraciju i dalje najviše pronalazi u ljubavi i smrti, kako je vidljivo u naslovu, istražuje teme propadanja, ali i cijelu nisku emocija od ljutnje i nade do požude, radosti i očaja.

Album otvara protestna ''Nina Cried Power'' u kojoj gostuje Mavis Staples gdje oboje navode borce za građanska prava poput Billie Holiday, Joni Mitchell, Marvina Gayea, Boba Dylana, Curtisa Mayfielda, Jamesa Browna i Johna Lennona, gdje Hozier progovara s velikim divljenjem o jedinstvenoj američkoj tradiciji bluesa i jazza. ''Almost'' je privlačna i optimistična radijska pjesma o povezanost sadašnjeg i bivšeg ljubavnika i izazovima koje nosi nova veza, a gdje se u stihovima nastavlja referirati na velikane koji ga inspiriraju (ovaj put su to jazz veličine Duke Ellington, Chet Baker i Billie Holiday ). Ovdje dolazi do izražaja Hozierov talent da napiše jednostavnu, ali ne i plitku pjesmu jer sve njegove pjesme itekako imaju sadržaj. Sa bluesy i gospel zvukom osvojio je svijet kada je objavio ''Take Me To Church'', a ne štedi ga ni na novom albumu i ''Movement'' je pravi primjer njegovog vokalnog raspona gdje bez ikakvog napora isprepliće meke i snažne tonove te nježno i oštro vokaliziranje. Njegov zavodljiv glas i mističnost posebno dolaze do izražaja u pjesmi ''No Plan'', a višeslojni instrumentali u kombinaciji s gospel utjecajima iznjedrili su nihilističku pjesmu u kojoj je izostao onaj osjećaj tjeskobe kada su u pitanju propast i bezizlazna situacija. ''As It Was'' jedna je od najljepših pjesama na albumu u kojoj vlada njegova moćna, dinamička vokalna kontrola dok napetost stvara pomalo orijentalni riff na gitari, ''Shrike'' je jedina istinska folk pjesma na ovom albumu dok su ''To Noise Making (Sing)'' i ''Talk'' mogle biti izostavljene jer su najslabije na albumu i poprilično prvoloptaške. Ugodno glazbeno iznenađenje kao savršeno zatvaranje albuma je ''Wasteland, Baby!'', melankolična folk stvar prepuna apokaliptičnih slika umiranja i razaranja. Album je prepun referenci na pop kulturu, politiku i preživljavanje, a osjete se i utjecaji glazbe Paula Simona (''Nobody'') i The Black Keys (''Be'').

Odlučili prigrliti ili odbaciti prazninu, na ovom albumu možete pronaći pjesmu koja će vam govoriti o oprečnosti straha i nade, ljubavi i samoće, ljutnje i radosti koje nas drže iz dana u dan. Hozier nekako pronalazi ravnotežu u polaritetima i na mnogo načina ovaj je novi album puno odmjereniji i ostvareniji od prethodnog. Ulozi su bili puno veći, publika je puno šira, ali nekako ipak nije uspio uhvatiti ono prvotno oduševljenje kako je bilo kod objave prvijenca.

Ivana Lulić

Hits 972
Hozier « Hozier Hozier Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma