facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2013
Format Albumi
Vrsta / Pop / Rock / Soft rock
Dodano Utorak, 09 Prosinac 2014
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2013
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 743
Edition details Snimano: 2010.i 2011. godine u sklopu „Toleranca“ turneje u Puli, Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Splitu
Tags Gibonni Live Croatia Records

Review

Novi Gibonnijev LIVE treće je službeno koncertno izdanje po redu, a nasljednik je platinastog Acoustic/Electric koji slovi za jedan od najprodavanijih domaćih live albuma do sada. Set u kojem dolaze CD i DVD rezultat je turneje koja je u vidu mnogih ostala zapamćena kao još jedan vrhunac Gibonnijeve dosadašnje karijere. Pjesme na novom albumu zapis su koncerata održanih tijekom 2010. i 2011. godine kada je trajala turneja Toleranca i to u Puli, Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Splitu.

Prvo i najvažnije hvala ide mojoj publici, zahvalan sam na podršci kroz sve ove godine (..) ovaj je album radi vas. Najavljivan singlom Slavim ove dane što si tu, LIVE je prije svega posveta Gibonnijevoj vjernoj publici, kojoj donosi jedanaest pjesama od kojih su na prijašnjim live izdanjima izašle tek Mirakul i Posoljeni zrak. Ono najbolje od albuma Toleranca tako dolazi u šest izvedbi u kojih, na moju žalost, ne ulaze Vesla na vodi. Ipak, instrumentalna, vokalna i produkcijska kvaliteta albuma jasna je i s objektivnog gledišta. Iako Gibonni na oba polja ne odudara previše od studijskih verzija, razlika se osjeti. Pritom ne mislim samo na činjenicu kako su neke pjesme brže, neke imaju više instrumentalnih dionica i zvuče svježije, a neke su jako dobro nošene od strane publike, već na to da su sve otpjevane s više energije i osobnosti zahvaljujući čemu je djelić live atmosfere veoma uspješno prenesen.

Ako govorimo o Gibonnijevoj formuli uspjeha svakako ne smijemo izostaviti suradnje. Svojim gostovanjem album je, osim neizostavne Maye Azucene, obogatio i London Gospel Choir koji se pojavljuje u najavnom singlu i dojmljivoj izvedbi pjesme Amazing Grace. Tu je, naravno, još i suradnja s Urbanom koja polagano postaje zaštitni znak priče oko Tolerance, ali i ovog albuma pošto je svoj doprinos Urban dao i na umjetničkom polju oslikajući njegov omot. Osim na Posoljeni zrak, Urban je svojim vokalom obogatio i medley Judi, zviri, beštimje / Moja voda.

Cijelu priču oko (n)ovog live izdanja zaokružuje koncertni DVD sniman u rasprodanoj Ciboni 2010. godine koji dolazi u paketu. Mišljenja sam kako je audio izdanje dovoljno samo po sebi. No, s druge strane, uzevši u obzir da je ovaj album posvećen publici, uključiti i video izdanje u kontekst svakako je lijepa „gesta“ za obožavatelje i kolekcionare Gibonnijevih albuma. 

Zaključno, Gibonni je jedan od onih kantautora, poput Nene Belana ili Olivera kojima se, uglavnom, nema što zamjeriti. Osim što su na sceni dugi niz godina, uspješno su izgradili kvalitetnu karijeru, a iza leđa im stoji vjerna publika. Bio ovaj album logičan slijed karijere ili samo Gibonnijev poklon za Božić, on i dalje ostaje tip istinskog glazbenika čiju će glazbu godinama slušati niz generacija. LIVE je korektan zapis još jedne uspješne turneje, no ne i nešto što nipošto ne smijete propustiti ako niste okorjeli obožavatelj.

Silvija Kovačić

Hits 962
20th Century Man « 20th Century Man Gibonni Albumi Kronologija Familija » Familija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42