facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Chicago Rambler


Bookmark

Data

Released Siječanj 2019
Format Albumi
Vrsta Harmonica blues / Regional Blues
Dodano Utorak, 15 Siječanj 2019
Žanr Blues
Length 46:53
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2019
Država Hrvatska
Etiketa Spona / Blind Raccoon
Edition details izvršni producent: Siniša Bizović; producenti: Eric Noden i Tomislav Goluban; objavljeno: 11.1.2019.; snimano: 30. i 31. siječnja 2018., Joy Ride studio, Chicago
Tags Spona Tomislav Goluban Siniša Bizović Eric Noden Blind Raccoon

Review

"Chicago Rambler" snimljen je 30. i 31. siječnja 2018. u čikaškom studiju Joy Ride. Globalnu promociju preuzela je memfiška Blind Raccoon, a u studiju su snimali: Eric Noden (gitara), E.G. McDaniel (bas), Kenny "Beedy Eyes" Smith (bubnjevi) i Joe Filisko (usna harmonika), te Tomislav Goluban. Na kraju, sve ovo prije samo četiri dana službeno je objavila izdavačka kuća Spona.

Album "Chicago Rambler" producirali su Eric Noden i Tomislav Goluban, dok je izvršni producent Siniša Bizović. Ovakav spoj hrvatsko-američkih glazbenika te promotivnih i izdavačkih kuća u ovakvom omjeru nismo imali. Što nam to govori? Je li to samo splet poklopljenih stvari? Je li to forsiranje nekih relacija? Ili je to pak normalna posljedica predanog rada na svim poljima glazbene scene, koja u principu ne donosi puno love. Da mi je netko o ovome pričao prije nekih 20-25 godina samo bih se nasmijao i rekao: "Je, je, kak ' da ne... to su ti samo puste "Star Trek – The Next Generation." Pa što se u međuvremenu dogodilo?

Prije toga želim jasno istaknuti da mi je osobno izuzetno drago da sam bio svjedok tih događanja, tog procesa buđenja i nastanka blues scene u Hrvata. Da, znam, mnogi će kazati ona je ovakva i onakva, puno obrada, malo autorskog rada. No, to je sve logičan slijed stvari. Naime, zahvaljujući pokojnom Draženu Buhinu i još nekolicini entuzijasta naša blues scena doživjela je istinski procvat prije malo više od dva desetljeća i počela je postupno uzimati svoj dio u europskim ali i svjetskim okvirima i asocijacijama. Upravo je Dražen tu dao svoj veliki obol, danas Croatian Blues Forces ponosni su vlasnici prestižne nagrade KBA, koju dodjeluje krovna svjetska blues institucija The Blues Fundation. Naravno, slobodan sam vjerovati da je i moj skromni rad i doprinos na medijskoj promociji ovog glazbenog stila bio jedan mali segment, koji je pridonio da ova prestižna nagrada dođe u ruke udruženja HBSa.

Tomislav Goluban je u tom dijelu bio od samih početaka i kao glavni tajnik i kao v.d. i predsjednik HBS-a, a bio je aktvni nositelj afirmacije bluesa izvan granica Hrvatske.

Iza njega je deset studijskih albuma, brojni nastupi diljem Hrvatske i izvan nje. Organizacija blues festivala (Zagorje Blues Etno Festival), rad na radiju i s djecom u školama. Njegova stalna promocija ovog glazbenog stila i stalna težnja da blues bude dostupan što većem broju glazbenih konzumenata i sladokusaca uoće nije sporan. Njegov rad doista nije za osporavanje, već upravo suprotno, Tomislav neumorno radi na brojnim mogućnostima prezentacije kako bluesa, tako i tog malog, "paklenog" instrumenta, koji tek u rukama pravog i istinskog znalca dobiva svoju istinsku snagu i važnost.

"Usnjak" mogu svirati svi, ali tek nekolicina u svojoj svirci ima "ono nešto", ima taj "mojo" koji se ne stječe, ne dobiva... njega imate ili nemate.

Tomislava i njegovu svirku od početka pratim i podržavam i pokušavam stvari uvijek postavljati sa stajališta da smo prije samo 20 i malo više godina domaćeg bluesa imali samo u tragovima, tu i tamo. Da to nije tada bila nikakva scena, već su to bili sporadični pokušaji da se ovaj glazbeni stil preda većem broju glazbenih znalaca. Na svu sreću svi znamo da je danas situacija kudikamo bolja. Naravno, uvijek se može bolje i efektnije, ali stvari ipak treba valorizirati realno i biti svjestan okvira u kojem se sve odvija i nalazi.

I ovaj novi studijski album Tomislava Golubana samo je još jedan istinski dokaz da njegova misija promocije bluesa još je daleko od svog kraja. Kroz 12 skladbi u izvođenju američkih glazbenika daje pjesmama neki "real deal" a Tomislav svojim usnjakom doslovno ispjevava ovaj uvijek inspirirajući glazbeni žanr.

Posebno bih izdvojio njegove pjesme o "črnom Kastavcu", i to je opet jedna posve drugačija priča, koju nažalost još uvijek ne zna veliki broj ljudi. Naravno, tu su i druge pjesme, kojima Tomislav zapravo daje slušateljima intimni presjek svoje glazbene širine. Njegovo instumentalističko umijeće je neosporno i vrijedno posebne pozornosti.

Mnogi ga uspoređuju sa svirkama ovog ili onoga velikana "usnjaka". Osobno, samo ću kazati da je Tomislav uspio iznjedriti svoj originalni glazbeni izirčaj i da je njegova svirka "usnjaka" takva kakvom je stvara on sam. Pametome dosta!

Da vam sada nakon ovih rečenica nešto posebno namećem ili da vas nagovaram na bilo što, to mi uopće ne pada na pamet. Naime, prije jako puno vremena bio sam siguran da Goluban radi pravu stvar. Danas, ovim svojim albumom Tomislav zapravo pečati svoju glazbenu dekadu i to je svakako neka kruna njegovog rada i djelovanja.

Sve one koji kuže ovu spiku nisu potrebna nikakva nagovaranja, oni sami znaju što valja i što i kako, i na koji način treba tretirati.

Osobno, vjerujem da će album "Chicago Rambler" Tomislava Golubana biti neka težnja po mnogo čemu nadolazećih hrvatskih blues glazbenika, a to nije mala stvar, zar ne?

Drugi to čuju i opisuju ovako: "With this album Tomislav Goluban fulfills his dream of wandering the musical streets of the city that gave birth to so many of his heroes and becoming a bona fide Chicago rambler." – Rick J Bowen

Mladen Lončar - Mike

Hits 1099
Velvet Space Love « Velvet Space Love Tomislav Goluban Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42