facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2004
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Punk rock
Dodano Četvrtak, 20 Siječanj 2011
Žanr Rock
Length 59:42
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2004
Država SAD
Etiketa Reprise / Dancing Bear
Edition details Snimano: 18. travnja 2003. – 26. ožujka 2004. u Studio 880, Oakland, Kalifornija; Ocean Way Recording, Hollywood. Produkcija: Rob Cavallo, Green Day.
Tags

Review

Jeste li znali da svi članovi Green Day voze prijevozna sredstva marke Ford? Niste, jel da? Eto to mi je isprika za ovako (pre)kasnu recenziju jer izdavač tek sada lijepi, fini original sa knjižicom šalje. Ovo sa Fordovima je dokaz da Billie Joe, Mike i Tre nisu napustili korijene niže srednje radničke klase iz koje su potekli umjesto da troše galone benzina i gaze pomahnitale groupie djevojke u Porscheima mjesto da ih na zadnjem sjedištu istih troše kao fotokopirane punk fanzine na četiri stranice.


1994. godine nebo se otvara i izlazi im Dookie, major label debut kojeg svi vole i kupuju u 11 milijuna primjeraka. Ipak su zajedno sa The Offspring i Rancid ispunili prazninu koju je napravila sačmarica Kurta Cobaina… barem na diskografskom planu…

Par godina kasnije generacija 1983. mahnito ga kopira sa kazete na kazetu i uz onu majicu od The Prodigy sa mravcem (sjećate se jel da?) postaje ultimativni simbol coola u školi Vladimir Nazor i trenutačna ulaznica u Chanell, Ban i one ostale birtije gdje su se družili svi oni opaki dečki, cigarete, biljar, pivo i Martensice od 10, 12 i 20 rupa(sic).

2004. izdaju takvu ploču, prvu punk-rock operu bolju od Tommyjaod The Who da sam instant poželio ADSL na nabijem najveći promet u povijest županije. Album u rangu London Calling od The Clash koji su by the way najbolji bend ikad što god ostali mislili.

Pvi singl, istoimeni American Idiot je punokrvni pankeraj, Wake Me Up When September Ends i Boulevard Of Broken Dreams imaju onu slatku sporo/brzo/sporo dinamiku koju je tamo 1991. Nirvana gurnula pod reflektore. Jesus of Suburbia je devetominutna priča za sebe koju treba slušati i reći: Billie Joe respect!

Iako nisu spriječili reizbor gnjusnog Georgea W., Green Day su u Schwarzennegerovoj Kaliforniji pokazali gdje rastu najdlakavija muda sa petokrakama.


Orange County, dude!

Antonio Hadrović

Hits 775
Green Day Albumi Kronologija 21st Century Breakdown » 21st Century Breakdown

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42