facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2011
Format Albumi
Vrsta Alternative Rap / Midwest Rap / Political Rap
Dodano Petak, 06 Svibanj 2011
Žanr Rap
Length 47:41
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Atlantic
Catalog Number 520870-2
Edition details Datum objave: 4. 3. 2011.; Izvršni producenti: Lupe Fiasco i Charles
Tags

Review

Ovo je album koji se dugo porađao. Jer Wasalu Muhammad Jaco je želio trostruki album1 u jednom komadu koji bi dokrajčio ugovor s Atlantic Records. Ali je Atlantic rekao „zajebi Lupe, neće to samo tako“. Lupe je sjeo, napisao novi album (The Great american Rap Album), dao ga u njima u ofis da vide što će i kako će, uzeo par tableta i porazmislio o svijetu oko sebe. Odbili su i to pa je počeo raditi treći. Ovaj o kojem čitaš.

Tako barem, između redaka, glase intervjui koje daje kad promovira Lasers. Ime je zapravo akronim, ali takav klišej (čak i za hip – hop prilike) da ga trebaš pročitati u cijelosti: Love Always Shines, Remeber 2 Smile.

Koji hipi jeb Jaco? Jesi li ti militantni musliman ili što? Odgovor je i jedno i drugo. Lupe ispovijeda islam i kao praktični vjernik ne konzumira alkohol što čuješ u Words I Never Said (Walk with me into the ghetto, this where all the Kush2 went/Complain about the liquor store but what you drinking liquor for?). Tu još spočitava i Obami za letargiju u politici na bliskom Istoku, ali i Palestincima jer osveta daje samo još više mrtvih. Refren pjeva Skylar Grey, trenutni dežurni ženski vokal kada MC i producent trebaju pop privlačnost  za radio postaje koje singl trebaju vrtiti. Jer to znači bolju prodaju.

Radio postajama je Lupe također posvetio pjesmu; State Run Radio. To je malo žešče aranžirana žalopojka na konto šugavog izbora na kratkim i dugim valovima.  Ostali upale neku internet radio stanicu i nije ih puno briga.

Iako to jest Sizifov posao i puno troši ljude, Lupe je odabrao da glasno govori što ne valja, pa makar se krenulo od izbora pjesama na lokalnom radiju no u takvom produkcijskom pristupu vidi se dualnost i fundamentalni problem ovog albuma koji je kvalitetno napravljen, ali autor je htio jedno dok je kuća htjela drugo.
Lupe Fiasco je želio poštenu ploču po svojim pravilima, a Atlantic Records ploču koja će se prodavati po cijenu autorova integriteta. Prvo što bi mu čovjek rekao bilo bi: trebaš drugi put bolje pročitati ugovor prije potpisa.

Jer što se dobilo jest kanyewestoid bez kuja i zlata. Ali s laserima. Barem nomenklaturno.
Da li je zbog toga ploča loše napravljena? Nije.  No, da li je i iskrena? Nije u potpunosti. Ovo je ploča – kompromis, ništa posebno solidna. I ako ju čuješ danas, prekosutra ćeš na nju zaboraviti.
Doduše, Lupe tako brzo neće.

Antonio Hadrović


1Trostruki albumi obično znače da čovjek ima puno za reći. Takvi su Sandinista! od The Clash, All things must pass Georgea Harrisona i The Mellon Collie and the Infinite Sadness od originalnog egomanijaka Corgana; takvi su i The Metal Box od Public Image Limited i, nebi čovjek nikada rekao, Dr. Octagonecologyst Dana the Automatora i Kool Keitha. Štulića i njegovu potrebu da bez kriterija snimi i objavi baš sve što napiše ovaj put ćemo elegantno zaobići.

2Kush – ljudi tvrde: nešto prekrasno.

Hits 1010

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma