A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2012
Format Albumi
Vrsta Pop / Contemporary Pop/Rock
Dodano Nedjelja, 12 Listopad 2014
Žanr Pop
Length 44:57
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2012
Država UK
Etiketa RCA
Catalog Number 88765407212
Edition details Datum objave: 28.5.2012.; snimano: 2010.-2012.; produkcija: Nellee Hooper, Jake Gosling, Al Shux i David Arnold
Tags Paloma Faith

Review

Moram priznati da sam prlikom slušanja prvih pjesama ovog novog albuma (drugog po redu) britanske multitalentirane umjetnice Palome Faith, ostala pomalo zabezeknuta. Vrlo malo sam čula od one raskoši što autorske, što originalnosti, što vokalnog izričaja i interpretacije kao i stila (retro-soula - koji međutim više nije bio tako originalan 2009. kada je Paloma izdala svoj prvi album,  jer su je preduhtrile sve aktualne retro-soul dame od Amy, Duffy, Adele ...da  nabrojim samo glavne) - što je sveukupno činilo impresivan prvi album - otprilike vrlo sličan jednom drugom malom remek-djelu aktualnog muškog soul izvođača Plana B (Ben Drew) i njegovog albuma "The Defamation of Strickland Banks" (koji usput budi rečeno dolazi u Zagreb na Inmusic - i TO svakako morate vidjeti uživo!). Tom Palominom debiju je jedini (kardinalni) manjak bio što je Paloma zakasnila više od godina za svim prije spomenutima soul perjanicama, pa su je svi doživjeli više kao repeticiju već utabanoga.

Kako bilo, Palomin debi "Do You Want The Thruth Or Something Beautiful" jako preporučam . jer da je izdan samo koju godinu prije ona bi bila ta "glavna" u ekipi. Pitanje da li bi to bila baš Adele.

Da, toliko je Paloma dobra, no istovremeno nisam sigurna da bi ona to i ostvarila (kao što je Adele). Paloma ima specifičnu boju glasa, kao i način pjevanja, nešto slično je sad isfurala Lana Del Rey, s kojom, na Palominu zlu sreću, opet ima poveznicu: naime na ovom je albumu Paloma napravila stvar ("Agony") koja stvarno liči po svemu na Lanine "Video Gamese" . pa se na koncu počneš pitati, jel' Paloma samo genijalan "copycat" ili što se dođavola to dešava.

"Fall to Grace" je ukupno jako dobar, kojemu pak manjka orginalnosti po cijeloj crti i najviše mi liči na nešto što bi napravila recimo Celine Dion . dobar pop materijal  kojeg nosi preuveličavan vokal s pretjeranim ispjevavanjem da to na dosta trenutaka već postane pomalo naporno. Spomen Celine Dion znači još nešto:  ako se Paloma nakon očiglednog kaskanja za tada aktualnim soul divama nove generacije odlučila napraviti odmak od žanra kako bi se konačno istakla kao zasebna umjetnica, to ne samo da joj nije uspjelo (eto ukalupila sam je u Celine Dion ladicu, iako Celine i Paloma vokalno nikako ne spadaju u isti razred ni po čemu), nego je drastično izgubila svoju osebujnost poprilično svih dijelova.

Što ne znači da je "Fall to Grace" loš. Baš naprotiv, kad odaberete jedno 6 pjesama s albuma gdje najmanje dolazi  do izražaja Palomina transfomacija vokala u nešto što nije "njeno" i nije "svoja" i imate pola albuma koje je izuzetan, koji bi mogao dobiti 10-tku bez pol frke.  Problem je u onoj drugoj polovici. A možda i nije. Ukoliko, niste čuli nikad prije nijedan njen hit (naslovnu "Do You Want The Thruth Or...",  fenomenalni "New York", "Stone Cold Sober")  odnosno cijeli prvi album . onda ionako i ne znate da Paloma svojim pjevanjem pjesmi uzme dušu i prenese je vama direktno u srce bez posrednika bilo koje vrste (Duffy je tipičan primjer sjajne izvođačice i njenog prvog "Rockferrya" gdje ti je poprilično jasno da nije baš "unutra", a i Amy je brljala).

Sagledate li ovaj album u tom kontekstu neznanja, možda će vam biti i za 7.

U svakom slučaju obratite pažnju na Palomu Faith, ona nije samo izmišljotina i trenutni trend britanske scene ili još gore, medija.

Anastazija Vržina

Hits 2229
Do You Want The Truth Or Something Beautiful? « Do You Want The Truth Or Something Beautiful? Paloma Faith Albumi Kronologija A Perfect Contradiction » A Perfect Contradiction

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima