facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2010
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Subota, 02 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 37:12
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Srbija
Etiketa Dom omladine Beograda / Dallas records
Tags

Review

Malo tko se ne sjeća hitova 80-ih: Debela Devojka, Ja Ne Postojim, Kapetan Esid, Igra Rock'n' Roll Cela Jugoslavija...bilo je to vrijeme kad je Električni orgazam uživao svoju vjerojatno najširu popularnost. Grupa je doduše nastavila izdavati albume u 90-ima (za koje je dobar dio naše publike zbog ratnih zbivanja možda bio i zakinut), pa i u posljednjem desetljeću, međutim, svi oni koji su ih nekad voljeli slušati, a od ovog albuma očekuju isti onaj retro-rock koji ih je i doveo na vrhunac popularnosti, mogli bi se itekako iznenaditi.
 
Album obilježava 30 godina postojanja grupe, i doista, ona kao da djeluje u skladu sa godinama svojih članova, zvuk je postao mekši, a s druge strane ne žele ostati zarobljeni u vremenu, a niti robovi trendova, što je i sam Gile potvrdio u nedavnom intervjuu izjavivši da nema namjeru svirati punk iz '77. ili novi val koji je završio '82.
Naglašeni odmak od njihovog prepoznatljivog glazbenog stila očigledno je i posljedica povratka starog člana Ljubomira Đukića, kojeg u bendu nije bilo od sredine 80-ih pa sve do unazad nekoliko godina, stoga ne čudi da je promjena ne samo instrumentalna, već i vokalna – Đukić je, osim klavijaturama i glasom potpora Srđanu Gojkoviću.
 
Rezultat je kombinacija popa, rocka, funkyja i soula. Uvodna Nemaš Nikom Ništa da Daš tipična je boogie rock pjesma i u svojoj jednostavnosti, jedna od boljih na albumu, dok su Noć Me Zove i Bliži Suncu dosta mekših, romantičnijih tonova; Ti to Možeš melodična je kombinacija pop-soula i soft-rocka, ističe se zahvaljujući lako pamtljivoj melodiji i simpatičnom tekstu, dok su u Pokaži Mi, nedostaci (ako se to tako može nazvati) beskonačne solaže i improvizatorski jam-session; naglašen je funk koji se nastavlja i u idućoj falsettom otpjevanoj Nikad ne Znam. Na obje pjesme na gitari gostuje Dragomir Mihailović Gagi, nekadašnji (i jedini preživjeli) član Ekatarine Velike. Balada Vrati se popravlja cjelokupni dojam standardnim pop-rock zvukom, dok u Mister Ministar i Gdje God Odem bend ponovno eksperimentira stilovima. Album zatvara gotovo 8 minuta duga Da Da Da Da, što ju ujedno čini i najdužom pjesmom, koja se međutim po ničem drugom pretjerano ne izdvaja.
 
Pozitivne strane ovog albuma su opuštenost i uživanje u svirci, koji se osjećaju u svakoj od ovih 10 pjesama. Ne može se reći da je ovo loš album , ali kao ljubitelj više rock, a manje soul i funk zvuka, rekla bih da je Električni Orgazam ipak mogao i bolje.
 
Branka Kunstek
Hits 1139
Električni orgazam Albumi Kronologija Gde smo sad? » Gde smo sad?

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42