facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Farm


Bookmark

Data

Released Lipanj 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie / Alternative rock
Dodano Nedjelja, 02 Listopad 2011
Žanr Alternativ Rock
Length 1:01:05
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Jagjaguwar
Tags

Review

 

Alter bend iz Massachusettsa, koji je rastao skupa s Youngovom eksperimentalnom fazom iza sebe broji niz produktivnih godina, jedan dulji godišnji (1997-2005) i sveukupno devet studijskih albuma, od kojih gotovo svaki predstavlja bitan naglasak američke rock kronologije komotno usporediv s najžešćim dosezima NY prvaka Sonic Youtha. I taman kad nam je Beyonda već pomalo prilično dosta, ekipa dolazi u Zagreb (30.6., smjer Boogaloo) predstaviti novi studijski materijal Farm kojem je čak i ocjene-dajem-na-kapaljku Pitchfork dodijelio 0.1 bod više u odnosu na spomenuti fantastični come-back album iz 2007.
 
Gitara, bas, bubnjevi i vokal četiri su faktora klasične rock formule iz koje se može i mora izvući maksimum. I kad mi to već nismo u stanju, kad čitava Europa i uglančane istočne i zapadne obale to nisu u stanju, uvijek se nađe par momaka iz nekih lijevih saveznih država koji su tu da nam održe lekciju kako efektno razbiti svaku šablonu. A Dinosauri spadaju u tu manjinu, jer njihov zvuk strši kao neboder iznad svake kreativne distorzije izdane u zadnjih ne znam koliko. Naravno, govorim o zvuku novog Farma. Govorim o svim onim neuhvatljivim, a opet čvrstim melodijama, parajućim rifovima i beskrajno teškim bubnjevima, i o suncem opaljenom vokalu, i o glazbi koja traje, ali ono, kao da konvencija vremena uopće ne postoji. I sad, blage nemam jesu li u pitanju ciklonalne promjene ili nešto treće, ali ovaj album totalno paše, kao što filmovi Spike Leea najbolje sjedaju na nekih večernjih neklimatiziranih +30. I dođe mi da si nabavim Mustang.
 
Prva stvar Pieces odmah nas uvodi u nešto na što smo odavno zaboravili da postoji. Za što smo možda čak mislili da nema ni šanse u realnom životu, uz svo ovo suvremeno poimanje indija. I ne mogu reći da tu ima nekog punk nabrijavanja ili posebne euforije u smislu ritma, ali je svejedno puna energije koja se najviše napaja na momentalnim promjenama melodijske koncepcije i varijacijama tiho-glasno. I I Want To Know je takva, i sve su takve, osim možda par, ali ne želim kvariti sveukupan dojam. Ocean In The Way je u tom smislu možda najdojmljivija. Puna onih trenutaka koji djeluju kao zatišje pred oluju, s tim prokleto kul vokalom koji se oteže dalje u Plans i kroz čitav album. A tek Said The People. E to naprosto treba čut'.
 
Ono što je nevjerojatno je činjenica da je najbolji album Dinosaura Jr. čekao kraj lipnja 2009. da ugleda svjetlo dana. Kao da je trebalo godina i godina da se dojmovi konačno slegnu i poslože na prava mjesta. Kao da je čitav kontinuitet jedne linije razvoja glazbe trebao malo izblijediti da bi Mascis, Barlow i Murph dobili nešto konkretnog prostora za afirmaciju svoje filozofije. A ona će se još razvijati, nema sumnje, jer kao što sam rekla, energija one klasične postave je zapravo nepotrošiva, samo nas na to, kvragu, s vremena na vrijeme ipak treba malo podsjetiti, a Farm stoji kao najbolja moguća opomena.
 
Marina Vukman
Hits 503

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42