facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2011
Format Albumi
Vrsta Contemporary Folk / Singer-songwriter
Dodano Petak, 08 Srpanj 2011
Žanr Folk
Length 38:22
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Sony Legacy
Catalog Number 88697847422
Edition details Datum objave: 11. 4. 2011. (EU) 12. 4. 2011. (SAD); Snimano: 10. 5. 1963.
Tags

Review

E moj Dylane, pa gdje si krio ovaj uradak tijekom svih ovih godina kad smo tek sad došli do njega?! Odgovor na to pitanje ima gospodin Ralph Gleason, kritičar i suosnivač časopisa Rolling Stone, jer upravo je on taj u čijem se podrumu nalazio ovaj live album sa samih početaka karijere jednog od najvećih kantautora svih vremena.

Album nam na žalost donosi samo 7 pjesama, ali 7 jakih ujednačenih stvari koje nas vraćaju, ne samo na Dylanove početke, nego i početke velikih glazbenih revolucija i nadolazećih mladih talenata. 

Očekivano, kao što sam već rekao, dinamične, ujednačene izvedbe velikog Boba koji puca od želje, energije i volje za dokazivanjem. Dylan nije veliki vokal nemogućih raspona, on vam svojim glasom priča priče, nazalno pjeva uz pratnju gitare  i usne harmonike, ali to čini toliko efektno i toliko moćno da već godinama ostavlja kritičare bez teksta. Nije samo kritika u pitanju, ove snimke su nam dokaz da je od samih početaka i publika bila opčinjena tim revolucionarnim glazbenikom, uzorom mnogih glazbenika sve do dana današnjeg. 

Jedna od posebnosti krije se i u činjenici da je tada Dylan nastupao potpuno sam tako da tu još nekako više pridonosi efektu iskrene interpretacije, vjerodostojnosti svojih priča i intimnom kontaktu između gitarskih žica i publike. Polaganje svih aduta na tekst i priču uz uvjerljivo sviranje bez posebnih vratolomija je ono zbog čega je Dylan to što je.

U pjesmi Talkin' Jack Birch Paranoid Blues ismijava američku antikomunističku politiku i to mi je prvo onako zapelo za oko, ili za uho, kako vam je draže. Usudio se... samo ću to reći, usudio se u dosta osjetljivim vremenima kritizirati državni vrh preko svoje folk glazbe i na tome mu svaka čast. Što se ostalih pjesama tiče, većinom su to djelomične pjesme, a ja bih još posebno istaknuo jedan od klasika Bobovog izričaja Masters of War

Završni komentar bi išao nekako... hmm... nemam ideje... ne znam jednostavno kako reći nešto za kraj jer većina onih koji iz nekih razloga ne poštuju možda i najvećeg i najutjecajnijeg glazbenika svih vremena neće skužiti tu moć ove do sad neobjavljene snimke. Zato dragi moji, nabavite si, poslušajte i samo dignite palac gore jer ja upravo jesam. Unatoč pohvalama, neka vas ne iznenadi jedna sasvim solidna i regularna ocjena – zlatna sredina.

Krunoslav Knežević

Hits 906
Christmas In The Heart « Christmas In The Heart Bob Dylan Albumi Kronologija Tempest » Tempest

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42