facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2002
Format Kompilacije
Vrsta Rock and roll / Folk-rock / Singer-songwriter / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Psychedelic/Garage
Dodano Petak, 14 Listopad 2016
Žanr Folk rock
Length 1:41:48
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2002
Država Europa
Etiketa Columbia
Catalog Number 510140 3
Edition details objavljeno: 26.11.2002.; Steve Berkowitz and Jeff Rosen; snimano: 19.-21.11. i 4.12.1975.
Tags Columbia Bob Dylan Jeff Rosen Steve Berkowitz

Review

Ono što su neki kritizirali kad je peti "svezak" Dylanova kataloga "The Bootleg Series" u pitanju – da ne dokumentira na pravi način glasovitu turneju The Rolling Thunder Revue jer donosi tek presjek kroz probrane izvedbe s nekoliko nastupa – na koncu sam skloniji gledati upravo kao na prednost, kao na najbolju stranu ovoga čudesnog izdanja. Koliko god ta serija intenzivnih nastupa tijekom jeseni 1975. zvučala (i nalikovala) kao karavana glazbenika i osobenjaka jedva kontroliranih od strane svoga za to naizgled nezainteresiranog felinijevskog maestra, u retrospektivi gledano, ona je imala jasnu kičmu i logiku; predstaviti je nakon toliko godina i bootlega, prepričavanja i analiza, u formi integralne snimke jednog ili dva nastupa bila bi uvijek krnja slika toga Dylanovog karnevala, dok kroz odabir najuspjelijih snimki pjesama što su obilježile turneju dobivamo uistinu reprezentativan dokument jednog od ključnih trenutaka duge, meandrirajuće karijere. Puta, zapravo, jer kad je Dylan u pitanju, karijera ionako znači putovanje, galeriju mijena.

Manje je bitno je li naziv dobila po indijanskom šamanu, vojnoj terminologiji iz rata u Vijetnamu ili, kako sam Dylan kaže, grmljavini koju je osluškivao jednoga dana sa svoje verande – The Rolling Thunder Revue bila je uistinu putujuća ljekarna, istovremeno nostalgična i razuzdana, ukorijenjena i osuđena na lutanje, commedia dell' arte i rock-statement. Kao povratak u buku i svjetinu nakon odskočne daske s obnovljenom suradnjom s The Band na "Planet Waves" i turnejom koja ga je pratila te nužne intimne inventure s najkrvavijim među remek-djelima, "Blood on the Tracks", Dylan nije bio dostatan samome sebi. Ni na pozornici ni za papirom, pa čak ni s tako moćnim i sasvim dovoljno osobenim bendom kakav je bio The Band. Nakon pastoralno tihog rata s najpravovjernijim "obožavateljima", nakon udisanja zraka zaostalog iz mitskih vremena, opjevavanja starog Zapada i napuštanja samonametnute izolacije, New York je ponovno postao neminovna postaja, štoviše ishodišna, a bratstvo među umjetnicima sastavni dio svevremenosti; kilometri su se počeli brojati notama, a maske su postale nova, jednako važna lica. Pisac i kazališni redatelj Jacques Levy postao je ravnopravni suradnik na putu ka novom velikom albumu ("Desire"), a već gotovo davna muza Joan Baez glas koji je nedostajao da priča odjekne bez da se razlomi po lukavim zamkama samodopadnosti. Pozivu – kakav god on zapravo bio i kako god zvučao – odazvali su se i byrdsovac Roger McGuinn, Bob Neuwirth, Ramblin' Jack Elliott, T-Bone Burnett, pa i Bowiejev gitarist Mark Ronson, pisac i glumac Sam Shepard i pjesnik Allen Ginsberg te na "Desire" angažirani Scarlet Rivera, koja je svojom violinom dala najistančaniji pečat albumu i cijeloj turneji, basist Rob Stoner i bubnjar Howie Wyeth.

"The Bootleg Series, Vol. 5: Bob Dylan Live 1975 – The Rolling Thunder Revue" na svoja dva diska donosi ukupno 22 pjesme s prvog, jesenskog dijela turneje, kad je "Desire" bio u nastajanju, a dokumentarno-koncertno-igrana filmska fantazija "Renaldo i Clara" nedosanjani korak viška koji se morao poduzeti. Suvremenici svjedoče, a zapisi pokazuju – upravo su ti jesenski nastupi po sjeveroistoku Amerike i Kanadi bili tadašnji vrhunac Dylanova koncertnog izražaja, u savršenom balansu između svježe otkrivenog zanosa i uz put definiranog, a uvijek bježećeg  i mutirajućeg koncepta. Drugi dio turneje, proljetni nastupi po američkom jugu i jugozapadu zabilježeni su na koncertnom albumu "Hard Rain" još iste 1976. godine (doduše, posrijedi su snimke sa samo dva svibanjska nastupa, u Koloradu i Teksasu) i u usporedbi s materijalima s jesenskog dijela turneje djeluju blijedo i gotovo nenadahnuto.

Dylanova putujuća koncertna groznica bila je tih davnih jesenjih mjeseci kanal savršeno usklađen s tadašnjim mu stvaralačkim preokupacijama. Da, naći ćete lako poveznice "Desire" s ovim snimkama, i to ne samo u pjesmama "Romance in Durango", "Isis", "Oh Sister", "Hurricane", "Sara" i "One More Cup of Coffee" (nadostaju, dakle, samo "Joey", "Mozambique" i "Black Diamond Bay"), već i u samoj atmosferi. Baš poput toga albuma, The Rolling Thunder Revue zabilježila je nešto što se u širem smislu može nazvati bendom, u naletu za kojeg nećete moći sa sigurnošću reći da posve kontrolira ono što izlazi iz instrumenata. A opet, sama Dylanova izvedba je sjajna, odlično kontrolirana, a u punom žaru improvizacija i promjena ugođaja i ritmike starijih pjesama, poput ovdje bluzerski razvaljujućih "It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry" ili "A Hard Rain's a-Gonna Fall". Predivno zvuče i dueti s Joan Baez: "Blowin' in the Wind" baš se doima kao himna koja to u svojoj biti nije, tradicionalna "The Water is Wide" priziva krajobraze, mirise i boje, "Mama, You Been on My Mind" ima ljekovit prizvuk i sugestiju, dok "I Shall Be Released" odašilje trnce na posve nov način, kao savršen suplement prethodnim maestralnim izvedbama The Band i samoga Dylana.

"The Bootleg Series, Vol. 5: Bob Dylan Live 1975 – The Rolling Thunder Revue" tako funkcionira ne samo kao dokument najlegendarnijeg dijela legendarne turneje, već i kao sjajna koncertna kompilacija bez ijedne slabe točke. I naglašena zastupljenost tada još uvijek nastajućeg "Desire" nije mankavost budući da su izvedbe sjajan kontrapunkt svojim studijskim verzijama (u pitanju su i redom sjajne pjesme), a redoslijed koji ne slijedi nikakvu kronologiju već gotovo DJ-evsku logiku odradio je najzahvalniji dio posla. Sve snimke datiraju iz studenog i prosinca 1975. s nastupa u Worcesteru, Bostonu, Cambridgeu i Montrealu, i prenose slike kroz sam zvuk, svu dramaturgiju kroz instrumente, sve maske i filmsko-cirkusne atribute kroz nijansiranja Dylanova vokala. Stotinjak je to minuta sukusa umjetničkog performansa i zabavnjaštva, rocka i kazališta, umjetnosti i kiča, iskrenosti i zakrabuljenosti, agonije i ekstaze. U usporedbi sa "susjednim" izdanjima iz "The Bootleg Series", dakle, snimkama nastupa iz 1964. i 1966., glas je ovo sazrelog, a stalno mijenjajućeg, vapijućeg trubadura za kojeg su ti termini zapravo nedovoljni i limitirajući. Glas autora, onog jednog te istog šamana i bitnika, kauboja i pjesnika, proroka i introverta, farmera i cestovnog ratnika, barjaktara i stidljivka, arheologa i demontera na još jednom raskrižju, ali nikad ne onakvom na kakvom bi duša došla na procjenu i prodaju.

Toni Matošin

(preuzeto iz knjige "Svako zrno pijeska - Albumi Boba Dylana 1962.-2015.")

Hits 1166
The Bootleg Series, Vol. 4: Live 1966 - The « The Bootleg Series, Vol. 4: Live 1966 - The "Royal Albert Hall" Concert Bob Dylan Kompilacije Kronologija The Bootleg Series, Vol. 6: Bob Dylan Live 1964 - Concert at Philharmonic Hall » The Bootleg Series, Vol. 6: Bob Dylan Live 1964 - Concert at Philharmonic Hall

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42