A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Har

Bookmark

Data

Released Svibanj 2021
Format Albumi
Vrsta / Black Metal / Folk metal
Dodano Nedjelja, 16 Svibanj 2021
Žanr Rock
Length 1:01:28
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2021
Država Hrvatska
Etiketa Prophecy Productions
Catalog Number Number PRO 321
Edition details objavljeno: 14.5.2021.; produkcija: Dordeduh, Jens Bogren; snimano: Consonance Studio, Timișoara, Rumunjska, 2020.
Tags Jens Bogren Dordeduh Prophecy Productions

Review

Ponekad se i đavo treba odmoriti. Naporno je biti stalna tema što u književnosti, što na filmu i drugim vizualnim umjetnostima, a eto i u muzici se počeo pojavljivati da plaši ljude slaba duha. I dođe vrijeme da i nama dosadi slušati o paklu, ognju i sumporu pa potražimo nešto što bi nam bilo bliže i ugodnije, bar dok se đavo ne vrati sa zaslužene pauze. Naravno, ne čudi što se čini kao da metal samo pjeva o đavolskim temama i nema drugih interesa, međutim slika je potpuna drugačija i metal si dopušta pjevati o apsolutno bilo čemu. Priroda i ambijent česti su motivi, a u kombinaciji sa spiritualnošću koja im se pridaje, oni su više nego zahvalne teme i često je glazba kao proizvod toga sasvim posebno iskustvo.

To nas dovodi do rumunjske grupe Dordeduh. Rumunjska metal scena nije nužno toliko poznata u svijetu, međutim poznato je nastojanje određenih grupa da kroz glazbu približe tradiciju i zvuk Rumunjske slušateljima, a nijednoj grupi to nije pošlo bolje za rukom nego najpoznatijoj rumunjskoj metal grupi Neguri Bunget koja je smrću bubnjara Negrua 2017. godine završila sa svojim radom. Uzevši u obzir da je jezgra Dordeduha nastala iz nikada prežaljene Negure Bunget odlaskom osnivača Hupogrammosa i Sol Faura 2009. godine, logično je da zvuk ima određene sličnosti i poklonici će fantastičnog albuma OM iz 2006. godine svakako ovdje naći poveznicu, a u nekim će se trenutcima novi album Dordeduha nazvan Har činiti kao duhovni sljedbenik OM-a.

Bogata orkestracija i korištenje narodnih instrumenata sve su karakteristike koje je Negură Bunget uspješno koristila na svojim albumima, pa tako i ovdje oni čine ogroman dio zvuka. Ipak album nije samo blijeda kopija ili želja za jahanjem na valovima neke stare slave, već on ima svoj distinktivan karakter, a ovo je vidljivo od početka albuma. U odnosu na prvi album “Dar de duh” iz 2012. godine, black metal elementi svedeni su na nužni minimum u korist tog bogatog, ekspanzivnog zvuka koji nas apsolutno uspijeva prenijeti u stanje uma koje je grupa namjerila prikazati.

Najbolji su primjer ovoga upravo najdulje pjesme na albumu gdje si Dordeduh dopušta slobodu eksperimentiranja te se one čine oslobođene bilo kakvih okvira i kategorizacija. Uvodna dvanaestminutna “Timpul întâilor” lagano nas uvlači u priču gradeći tu transcendentalnu katedralu notu po notu dok konačno njen zvuk ne obuhvaća sve što vidimo i osjećamo. “Vraci de nord” koristi se izmjenom svjetla i sjene, u jednom trenutku grmeći gitarama, a u drugom smirujući stvari tihim klavijaturama, dok je kraj pjesme sačuvan za orkestralnu sekvencu koje se ne bi postidjela niti neka jača hollywoodska produkcija. Dodatno “De neam vergur” uvodi dobru dozu progresivnog zvuka i pokazuje jak utjecaj Porcupine Treea sve dok sredinom pjesme gitare ne pojačaju i grupa pokaže svoje metal korijene. Tri kraće pjesme također pokazuju sve ove kvalitete, samo u ponešto sažetim paketima, a “Descânt” je s pravom odabrana za najavni singl stojeći na križanju svih elemenata koje grupa nudi na albumu.

Na kraju, ovaj album opravdava sve riječi hvale i iako je sa svojih sat vremena zahtjevan za slušanje, nagrade slušatelju su višestruke i on će ostaviti duboki trag iza sebe, a ovomu uvelike pomaže i odličan miks Jensa Bogrena. Dva izdana albuma u dvanaest godina postojanja grupe nisu neka produktivnost, ali ponekad kvaliteta izdanja opravdava toliko čekanja, a Har će svakako biti jedan od vrhunaca ove godine. Preporučujemo!

Boris Čičovački

Hits 1237

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje