facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Alternative rock / Americana / Blues rock / Hard rock / Rock and roll / Roots rock
Dodano Utorak, 01 Ožujak 2011
Žanr Rock
Length 43:55
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2009
Država SAD
Etiketa Third Man / Warner Bros.
Edition details Snimano: Third Man Studio, siječanj 2009. / Producent: Jack White / Kronologija objave: 10. 7. 2009. (Australija) 13. 7. 2009. (Europa) 14. 7. 2009. (Sj. Amerika)
Tags Dead Weather Jack White Third Man Records Warner Bros.

Review

Urlik bjegunca od ustajalosti svagdana. Osedlavanje kakve metalne zvijeri na užeglom urbanom asfaltu, s pastoralnim krajolikom u očima. Istrgnuće iz tradicije mulja i riječne postojanosti, bačenost u osušeni beton na kojem sjaji neon i, pri kraju zapleta, kose još mokre od znoja, istegnutost u posezanju za korijenjem pronađenog jezika.  The Dead Weather su zvijer u koordinatama tih pojavnih slika, rock beštija u potrazi za zabavom u raskoraku između tradicije i suvremenog, njegovana dovoljno površno da ostane divlja, a opet dovoljno pažljivo da postane autoritet na svom zapišanom teritoriju.

Bilo bi nepošteno reći da je u pitanju tek novi projekt Jacka Whitea iz već slavnih White Stripes. The Dead Weather odiše zadahom timskog rada. Čak zabave skupine ljudi koja je u određenom trenutku i na određenom mjestu imala pritom što i za reći. Nashville je bio poprište sugestivne suradnje zanimljive ekipice sastavljene od već spomenutog Whitea, koji se za ovu priliku vratio bubnjevima (i to maestralno odradio!), Alison Mosshart, pjevačice The Kills, Deana Fertita iz Queens of the Stone Age i Jacka Lawrencea iz The Greenhornes i The Racounters. Sve redom multifunkcionalni glazbenici (svi su odsvirali na albumu bar dva instrumenta, čak i Alison), u trotjednoj studijskoj seansi u Whiteovom studiju tijekom siječnja ove godine, s očitim užitkom su zagrabili u ljepljivo obilje teškogitarskog bluesa, predavši nam jednu od najmasnijih glazbenih slastica ovoga ljeta.

Već od uvodne, rastrzane koliko i eksplozivne „60 Feet Tall“, The Dead Weather pokazuju svoje glavne adute, a to su, uz neporecivo sviračko umijeće (i uživanje u tom) i žar, pametna kombinacija kristalno suvremenog i ljepljivosti retro ozračja kakvog doziva masni zvuk benda. Alison Mosshart je naprosto sjajna za mikrofonom, kao da naganja svoje maksimume, dok je društvo zaigrano vodi na svojoj garažnoj glazbenoj estetici. Sve to još zornije pokazuju na singlovima „Treat Me Like Your Mother“ i posebno „Hand You from the Heavens“. Između plesnosti i sirovosti, glazba The Dead Weather bespogovorno je i bezuvjetno uzbudljiva, pumpajuća i netimarena.

Od posebno snažnih pjesama na albumu, koji donekle kao da gubi na koncentraciji kako odmiče prema kraju, svakako bih izdvojio „So Far from Your Weapon“, hipnotično djelce same Alison, kojom zaziva rane The Bad Seeds koliko i White Stripes ili The Racounters. A svakako bih joj pridružio završnu, ruralno kotrljajuću „Will There Be Enough Water?“ koja se komotno može prišiti, recimo, Waitsovim „Orphans“ ili nekom od ranijih albuma Nicka Cavea. Obrada „New Pony“ Boba Dylana i instrumental „3 Birds“ kojim kao da dozivaju duh trip-hopa također održavaju visok nivo na kojem se kreće naizgled prilično neobavezan album.

Upravo u toj neobaveznosti, sirovosti i direktnosti leži ključ „uspjeha“ The Dead Weather, bez obzira hoće li društvo zaživjeti kao bend ili će ostati na ovom jednom proplamsaju timske kreativnosti. Ta garažna sirovost toliko je, naime, zavodljiva, seksi i mazna da je teško ne prepustiti joj se. Alison je tu odradila lavovski dio posla, ali učinak gitara i ritam sekcije, posebno Whiteovog bubnjanja, nikako ne smijemo preskočiti. Vidjeti ih uživo mora biti jako upečatljivi intenzivan doživljaj; do možebitne prilike sasvim će dobro poslužiti i ovaj CD (ili vinil), bar dok se ne počne dimiti.

 

Toni Matošin

Hits 1106
The Dead Weather Albumi Kronologija Sea of Cowards » Sea of Cowards

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42