facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nova stvarnost


Bookmark

Data

Released Svi 2011
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Petak, 08 Srpanj 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Edition details Snimano: Rijeka, jesen 2010.; Produkcija: Boris Rakamarić i Bojan Bajić
Tags Diskurz

Review

Brzo i usko žanrovsko pozicioniranje najčešće je prevelik uteg na autorskim plećima kad treba krenuti dalje. Industrija popularne kulture posjeduje naoko labave, a zapravo vrlo precizne i neumoljive mehanizme kad je u pitanju popunjavanje svojih ladica. Tako posebno preuzimanje krupno ispisanih naljepnica podrazumijeva davno postavljena pravila, nagrade i sankcije. Publika je sustavno obrazovana da ih se drži, toliko da će se čak i onaj dio slušateljstva koji bi trebao biti ponajmanje inficiran podmazivanjima svisoka, ona populacija koja se zaklinje u punk, plesati po tim istim plesnim koracima, baš kao obožavatelji, primjerice, Lady Gage (OK, vjerujem da ima i onih koji će tu konfekcijsku pseudoshock-pop-nakazu prozvati suvremenim punkom, ali 'ajmo biti bar mrvicu ozbiljniji). Kad je punk umro, pa onda je li uopće umro, je li punk i dalje punk ako ga producira velika kuća, moraju li mu tekstovi biti angažirani, smije li pjesma trajati duže od dvije minute i imati više od par rifova i tako dalje i tako gluplje i eto nas do grla u namjerno izazvanim zakonitostima, postulatima i teorijama zavjere.

Riječki Diskurz su mladići nafilani rock-energijom i željom za žestokom svirkom. Njihov dvije godine star prvijenac "U protivnom" gotovo jednoglasno je prozvan osvježenjem, (pr)ocijenjen kao vrlo uspio tuzemni prijepis obrazaca Sex Pistols. Ništa zlonamjernog ili zamjerajućeg u tome, a dečki su postali ne samo lokalni već praktički nacionalni heroji u svom dijelu glazbene branše. No kad si uistinu željan svirke i kad ulažeš u svoj rad, treba grabiti naprijed u smislu da žurba nije baš uvijek vražje djelo. Diskurz tako imaju novi album. Pomalo drukčiji. Recimo, ozbiljniji. A svakako "problematični drugi".

Zgušnjavanje zvuka, usporenje izgaranja i dodavanje novih tonova kreativnoj energiji za Bojana Bajića, Ivana Ritošu i Andreu Živkovića vjerojatno se nametnulo samo po sebi. No kad vas se strpa u tako usku ladicu kakva je punk u tradicionalnom smislu, što se događa? Pozitivni prizvuk lijepljenja etikete domaće inačice Sex Pistols prelazi u negativniji naglasak konstatacije da su se dečki sad prebacili na Nirvanino tlo. Ne zato što bi itko smatrao Nirvanu manje bitnim bendom, već zato što su se brzopleto nagomilale sumnje u stvarni potencijal mladih Riječana. Opravdano?

Da i ne. Brzi izlazak iz područja koje je ozračio prvi album svakako je hrabro i dobrodošlo. S druge, pak, strane, za takvo što treba imati zaleđe u smislu kvalitetnog materijala i odlučnosti u viziji kamo i kako ići s tim što imaš. "Nova stvarnost" je gust, teže prohodan, ozbiljniji album. To nam ekipa poručuje već sjajnim likovnim rješenjem naslovnice. Nema tu udarničkih pjesama koje će vas pomesti na prvu, a čak ni na drugu. Nema tu lepršavosti ni prostora za zajebanciju, no, bojim se, ni dovoljno uvjerljivog pokrića u autorskom i izvođačkom dijelu. Baš kao da je iskorak bio malčice predug, baš otprilike koliko su i pjesme preduge. Jer, ono što nam je isporučeno na "Novoj stvarnosti" traži ono malo više nego za što je dostatna volja i energija. Razrađenija glazba traži i razrađenije tekstove, no tu baš i ne možemo uživati u bogzna kakvoj "rječitosti". Isto tako, ukupna slika odaje dojam da je ovo ipak album tranzicije. Nadam se, međustanica pred novim velikim albumom koji će trajnije upisati ime ovog perspektivnog benda na stranicama hrvatske rock-enciklopedije, razbijajući (pre)uske (pod)žanrovske okvire. Završna, na industrial naslonjena "Ponor" to ponajbolje sugerira.

 

Toni Matošin

Hits 625
U protivnom « U protivnom Diskurz Albumi Kronologija Puls » Puls

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42