facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
TourDetour


Bookmark

Data

Released Prosinac 2018
Format Albumi
Vrsta Pop rock
Dodano Četvrtak, 13 Prosinac 2018
Žanr Pop
Length 41:39
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2018
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Edition details Datum objave: 4. prosinca 2018.
Tags Aquarius Records Detour

Review

Nakon sjajne preklanjske inventure svoga desetogodišnjeg rada, kompilacije koja je u biti album (i obrnuto) "DETOUR10", Nenad Borgudan, već otprilike tri godina nova pjevačica Gina Damjanović i provjereno društvo lakoćom istinskih meštara od nota potvrdili su moja očekivanja što se novog punokrvnog albuma tiče. Prisjetimo li se "A što ak' ja" iz 2014. kao zadnje Detourove zbirke novih pjesama, poplavit će nas cijeli naramak sjajnih singlova koji su od tog albuma svojedobno načinili pravu glazbenu feštu u bojama i dezenima najfinijega, najkvalitetnijega popa. Sve je to, naravno, obećavalo bogat nastavak priče o bendu koji nije birao brza rješenja i otvorene putove, ali koji je zračio osobenim autorskim pečatom, osjećajem za fine melodije i predanošću svome "poslu".

"TourDetour" je tako nova glazbena fešta, nova prezentacija pop-glazbe u svom najistančanijem, najinteligentnijem obliku. Treba li i dodati – nova niska sjajnih singlova i pjesama koje će to tek (ili to tek mogu) postati! Uvodna "Zaljubila sam se" oduševljava već godinama, tijekom kojih je možda i izgubila koju od svojih čari, ali više kao rezultat tolike (zaslužene) prisutnosti nego istinskih mana. Pjesma je to kojom se i Gina na prvu nametnula kao više nego pogođena zamjena Maji Posavec za mikrofonom, donijevši bendu novu dinamiku i boju. Što se pak još bolje ogleda u singlovima koji su uslijedili i utrli put novom albumu, pa su tako "Bez tebe" i "Vikend" sami vrhunci recentne hrvatske pop-produkcije, a najnoviji među njima, "Skrivena" dragulj je posebne vrste, skriven među prpošnijim susjedima na albumu, gotovo odšaputan, a istkan u predivnu baladu gdje se Gininom "negdje usput" pridružuje i Nenadov glas, da bi je u finom dvoglasju izveli iz te skrovitosti i ustoličili je kao jedan od vrhunaca albuma.

"Biram" nam je također već dugo vremena poznata, ali se u svom političko-društvenom komentaru već i podosta izlizala, tim više i brže jer donosi tipičan pozitiva-stav bez prave sadržine i konkretne materije. Nenad je tu nužno preuzeo mikrofon, baš kao i u drugoj angažiranoj pjesmi, mračnijim nijansama prošaranoj "Psihopatijo bajna", gdje se pokušao još jasnije i konkretnije izraziti. Takvu odluku načelno uvijek treba pozdraviti, ali ostaje mi dojam da to Detouru nije trebalo, osobito ne na albumu kojim haraju tako zarazni pop-razarači poput spomenutih "Vikend", "Bez tebe", "Zaljubila sam se" ili rafinirane ljepotice poput "Slike o našim danima" i "Ima i nema". Uz to što i nisam posve siguran da su baš sve boje uspješno detektirane među stjegovima "psihopatije", pjesma je to što djeluje pomalo grubo ugurana u tkivo albuma. Doduše, "Njuške" se svojim retro štihom glazbeno sasvim fino nastavljaju na "Psihopatijino" križanje funka i disca, ali i ukazuju na osjetan pad u drugom dijelu albuma (doduše, ovakvu prvu polovicu teško da išta i itko može nadmašiti), što je popravljeno tek u samoj završnici s "Brod tone". Tek naoko eskapistička, fino aranžirana laganica odvodi nas nakon sjajne glazbene fešte u neki potencijalno ljepši krajolik te zaokružuje zbirku taman na vrijeme da amortizira sve sitne mane druge polovice materijala.

"TourDetour" je, dakle, iznad svega još jedna pop-bomba od albuma s prepoznatljivim potpisom benda koji nas je odavno razmazio svojim melodijama Istre, Kvarnera, hrvatskog Jadrana, Zagreba i da ne nabrajam sve zamislive i nezamislive pozornice Lijepe naše. Kao i prethodni album, rasadnik fenomenalnih singlova i nesuđenih singlova krojenih u najljepšim manirama srednjostrujaškog popa. Uz toliko dobre glazbe koju je Hrvatska iznjedrila ove godine, novi dokaz vitalnosti naše scene, ali prije svega potvrda snage jednog posve osobenog autorskog – ali i izvođačkog – pečata.

 

Toni Matošin

Hits 1405
DETOUR10 « DETOUR10 Detour Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma