A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 1970
Format Albumi
Vrsta / Blues rock
Dodano Srijeda, 15 Listopad 2014
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Ožujak 2011
Država Europe
Etiketa Polydor
Catalog Number 0600753314296
Edition details Producent: Tom Dowd / Izdanje s 2 CD-a - 40th Anniversary Deluxe Edition
Tags Tom Dowd Eric Clapton Polydor

Review

Derek je Eric Clapton, a Dominosi su: klavijaturist i vokal Bobby Whitlock, basist Carl Radle i bubnjar Jim Gordon, zapravo se radi o čitavoj ritam sekciji dotadašnjeg Delaney&Bonnie benda, koji su predvodili supružnici Delaney i Bonnie Bramlett.

Clapton je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon raspada Creama i Blind Faitha, upravo preko Bramlettovih upoznao blues sa druge strane Atlantika. Ta fascinacija rootsima bluesa i gospela na tlu SAD-a u konačnici je dovela do okupljanja benda Derek&The Dominos. 

Bez obzira na vrlo kratko zajedničko djelovanje ovoga benda (1970.-71.), Eric Clapton je zauvjek ostao obilježen upravo jedinim albumom Dominosa koji su za to kratko vrijeme iznjedrili. 

Album Layla And Other Assorted Love Songs, izašao je krajem 1970. godine, na ovom izdanju se nalazi ukupno 14 glazbenih brojeva, četrdeset godina kasnije dolazi nam obljetničko deluxe izdanje na kojem se na dva diska nalazi 27 pjesama, sa raznih neslužbenih sessiona benda te nekolicinom remasteriranih pjesama koje su se trebale naći na drugom albumu Dominosa koji nikada nije ugledao svjetlo dana. 

O ovom remek djelu, kako rocka tako i glazbe općenito, teško je govoriti bez da se ne spomenu neke okolnosti i događaji koji su često pukom slučajnošću doveli do nastanka albuma. 

U kratko to bi bilo ovako, Eric je bio zaljubljen u Patti Boyd a ona udana za Georga Harrisona, ritam sekcija Delaney&Bonnie benda je tražila novi angažman, a Duane Allman je sa svojim Allman Brothersima svirao u blizini i imao je viška vremena. 

To bi od prilike bile okolnosti koje su prethodile snimanju albuma od kolovoza do studenog 1971. godine.

Naslovna pjesma albuma Layla, je zapravo ljubavna ispovijest nesretno zaljubljenog Claptona, inspirirana pjesmom Layla and Majnun, Perzijskog pjesnika Nizami Ganjavija, koja datira iz 12. stoljeća. Priča o nesretnoj ljubavi princeze Layle i mladića koji je zbog toga izludio (Majnun=Luđak), asocirala je Claptona na njegovu ljubav prema ženi svoga prijatelja Patti Boyd.
 

Uz nesretnu ljubav, snimanje albuma u Miamiju popraćeno je i heroinskom ovisnošću članova benda, te gostovanjem tada još anonimnog Duane Allmana koji nikada nije bio formalni član Dominosa iako je njegov doprinos ovom albumu neprocjenjiv. 

Layla u originalnom izdanju sa albuma zvuči "Allmanovski", upravo zbog Duanea koji svojim slideom i southern rock blues načinom sviranja čini ovu pjesmu žestokom blues rock pjesmom za razliku od kasnijih izdanja u režiji Claptona koji Laylu svira puno nježnije. 

Uz Laylu, Duaneov utjecaj, odnosno kemija između njega i Claptona najočitija je na pjesmama Key To The Highway i Have You Ever Loved A Woman, gdje se zajedničko sviranje pretvara u gotovo nadmetanje dvojice virtuoza. Prva od navedenih pjesama je obrada Big Bill Broonzya, a druga Freddia Kinga, što odaje Claptonovu fasciniranost korijenima bluesa. Kada tome dodamo posvetu Jimiju i njegovu Little Wing u režiji Allmana, prvi disk ovog deluxe izdanja uistinu predstavlja monumentalni trenutak rock povijesti i suradnji dvojice gitarskih velemajstora Allmana i Claptona. 

Smrt Duana Allmana samo kratko vrijeme nakon izlaska ovog albuma, samo pridodaje iznimnu važnost ovom izdanju za rock povijest i naslijeđe. 

Druga velika autorska, ali i vokalna suradnja na albumu je ona Claptona i Whitlocka, klavijaturista s vokalom koji donosi gospel notu i utjecaj na nekolicinu klasika sa ovog albuma, Why Does Love Got To Be So Bad, Keep on Growing, Anyday, u najboljoj maniri čine album genijalnim produktom spoja britanskog bluesa sa R&B i gospelom američkog juga. 

Deluxe izdanje povodom 40 godina od izlaska originala, osim remasteriranog cijelog albuma na prvom disku, donosi i 13 pjesama na disku broj 2. 

Mean old World: Layla session, otvara ovaj disk, radi se o akustičnoj verziji pjesme Layla, koju izvode Duane Allman i Eric Clapton. 

Roll It Over i Tell The Truth, dolaze kao prva dva singla koja je bend snimio prije snimanja albuma Layla and Other Assorted Songs, uz njih u audio verziji su digitalno obrađene sve četiri izvedbe koje je bend imao u showu Johnnyja Casha 5.11.1970. godine. Posebno bi izdvojio Got To Get Better In A Little While i Matchbox na kojoj Clapton svira sa Cashom i rock legendom Carlom Perkinsom. 

Ostalih šest pjesama odnosi se na nikada završen album koji je trebao biti drugo studijsko izdanje benda. Preslušavanje tih nikada finiširanih pjesama ostavlja dojam da bend nije bio spreman za drugi album u tako kratkom vremenskom periodu. Jedina svjetla točka je zapravo već spomenuta Got To Get Better In A Little While, koja nam dolazi u tri verzije, live verzija kod Casha i dvije koje zatvaraju drugi disk. Prva verzija je probni i neobavezni studijski session te pjesme koju u drugoj verziji naknadno dovršava sam Bobby Whitlock dosnimavajući klavijature i vokal. 

Nakon raspada benda Derek and The Dominos, svi sudionici osim Claptona i Whitlocka su doživjeli osobne tragedije, Allman i Radle preminuli, bubnjar Gordon obolio od šizofrenije nalazi se u mentalnoj ustanovi. Clapton se u konačnici oženio i rastao sa fatalnom Laylom (Patti Boyd). No uz sve trivijalnosti i nesreće vezane uz ime Derek and The Dominos, činjenica ostaje kako album Layla and Other Assorted Love Songs zaslužuje svoje mjesto na Olimpu rock antologije. 

Za Claptona štovatelji kažu da je Bog, no bez ovih ljudi i ovog albuma, takvo što bi bilo teško zamislivo.

Mihael Pinter

Hits 2481

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici