facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Dječaci
Žanr Hip-Hop
Grad Split
Država Hrvatska
Aktivan od 2005. - aktivni
WEB djecaci.net
Tags Dječaci

Bookmark

Marina and the Diamonds - Froot

4

Treći album glazbenice Marine Diamandis, Froot, dosta se razlikuje od prethodnika Electra Heart. Na trenutke se čak čini kao da se ne radi o istoj glazbenici. Electra Heart biografija je fikcionalnog lika Electre, američkog idola, obavijene u šljokice glamura i puno puno suradnika. Kako je Marina ubila Electru, tako se riješila i skoro svih suradnika te je Froot u potpunosti njenih ruku djelo (uz pomoć ko-producenta David Kostena) i samim time album je još bolji. Doista, na ovom djelu dolazi do izražaja sama Marina i njezin talent u prvom je planu. Naspram komercijalnog pop akta,  Froot je ozbiljan, iskren, otvoren i smiren. Ovo je autobiografsko djelo o Marininom emocionalnom stanju nakon prekida, stoga se ovdje nalaze pjesme uglavnom o pronalaženju sebe. Opus pjesama je šarolik sukladno širokoj lepezi emocija koje su obilježile razdoblje kroz koje prolazi.

Kod nje je ljepota doista u jednostavnosti, izravnosti tekstova (kao i na prijašnjim albumima – uz malo riječi čvrsto i odrješito kaže sve što ima). Dakako, ne smijemo zaboraviti glas. Meni je osobno njezin glas izuzetno ugodan za slušanje, varirajući od dubokih i grubih dionica koje se prelamaju u prozračan emotivni falsetto. Takve glasovne mogućnosti  neizostavan su sastojak melodramatičnosti koju jako spretno kreira pa glazbu može učiniti svijetlom, poletnom, tamnom, teškom, sjetnom ili grubom.

Uvodna Happy malo nas zbuni na početku, jer je neobičan izbor za započinjanje albuma. Prvo su tu samo pomalo prazni Marina i klavir, ali već prije polovice počne polako sjedati, a na pola smo već zakačeni kada se počne razvijati. Zanimljivo je kod pjesme što nas je Marina htjela uvesti u njezino trenutno stanje uma. Happy je ispovijed o pronalasku puta iz depresije. Počela je vjerovati i ono što je tražila pronašla je u sebi. Instipirativan početak, koji možda može objasniti emocionalni vrtuljak kojem svjedočimo kroz album. Naslovna Froot zbuni nas još više potpunom promjenom ugođaja, ali na to lako zaboravimo čim nas pjesma stigne šarmirati. Ona je mješavina groovy ritma, beata iz 80-ih, razigranog falsetta i jednostavne, ali zvučne melodije. Pjesma je dosta neobična, ali baš zvuči kao nešto što bi neobična glazbenica poput nje imala na repertoaru.

Blue je glazbeno privlačna i slatka, ali nekako safe-bet, namijenjena da privuče slušatelje natrag nakon  pomalo rasplinute I'm A Ruin, ali s malo previše patetičnim tekstom. Još dvije  pjesme koje međusobno nalikuju i također djeluju rasplinuto su Solitaire i Weeds za koje jedine ne mogu reći da imaju ono nešto. Naspram njih, odlične su Forget, također safe-bet, i Better Than That  - kombinacije plesnog ritma (nešto više u Forget)  i mračne melankolije (nešto više u Better Than That). Pobjednička je Savages. Kritika ozbiljnog tona ukazuje da su ljudi samo životinje s instinktom za uništavanje radi svog preživljavanja: Underneath it all, we're just savages / Hidden behind shirts, ties and marriages / How could we expect anything at all / We're just animals, still learning how to crawl. U ovoj se pjesmi jasno vidi Marinin dar za cinizmom, izravnošću i sposobnost kvalitetnog pisanja. Album završava laganom, prozračnom, sanjivom Immortal o želji za, dakako, besmrtnošću, barem u obliku sjećanja.

Marina and the Diamonds doista se ističe među glazbenicama. Iako je unutar popa, ne može ju se ubaciti u nijedan kalup, što ju čini apsolutno posebnom. Njeni su radovi obilježeni pametnim tekstom, zvučnim melodijama i pobunjeničkim stavom. Rekla bih da je ovaj album do sada njezin najbolji jer izražava njezinu osobnost. Ogoljena je i prezentira nam se bez zadrške, bez previše uređivanja. Snažno, samouvjereno, iskreno i emotivno daje pjesme kao crtice njenog života. Možda je Electra Heart glazbeno bolji album, ali ovaj ima više srca. Osim toga, ovaj je napisala sama pa mu dajem plus više.

Valentina Botica

Negdje 1999. godine, na dva različita kraja Hrvatske, u Splitu i u Zagrebu, svoj razvitak su započeli sadašnji članovi Dječaka. U Splitu su Vojko (tada zvan Nebu) i Ivo (tada zvan Drugi) počeli snimati svoje prve demo snimke na kazetofone i mikrofone ugrađene u monitor. Za to vrijeme, u Zagrebu, Danijel (sada znan kao Zondo) je počeo snimati svoje prve tekstove na tuđe beatove s posuđenim mikrofonom. Kid Rađa je tada samo slušao rap, a od ostalih Dječaka, poznavao je samo Ivu, s kojim je išao u istu srednju školu i koji mu je povremeno posuđivao neke klasik albume.

Sam začetak Dječaka možemo naći u gostovanju Zonda (tada znanog kao ChozenOne) ljeta 2000. godine na legendarnoj splitskoj hip hop emisiji DJ Forcea. Emisiju su naravno slušala ostala 2 člana dječaka i odmah su rekli «kako to da ovaj majmun iz Zagreba od 16 godina gostuje u ovoj emisiji, a mi ne gostujemo». Ne treba ni reći da već iduće godine, Predsjednik, Vojko i Ivo gostuju u istoj emisiji i bacaju freestyle u eter. To razdoblje je najbolje opisano u Vojkovoj pjesmi «Bek In D Dejs 1». Za to vrijeme na početku iste godine, Blackout, DJ Force i još mnogi hip hop DJ-evi u hrvatskoj puštaju prvi singl grupe Eter u svojim emisijama. Eter je bila Zondova grupa koju je osnovao s još jednom djevojkom 2000. godine, ali grupa nije doživjela 2002. godinu.

Idućih godina, Zondo se posvećuje raznim hip hop projektima sa željom da razvije cjelokupnu hip hop scenu i digne ju na idući nivo. Ti projekti su mu ostavljali malo vremena za glazbu, pa je u toku od nekoliko godina izbacivao samo po nekoliko pjesama godišnje na ulicu. Za to vrijeme, Nebu i Drugi bilježe strelovit napredak i povećanje broja poklonika. Od pjesme «Crni Kisik» pa nadalje, postaju sinonim za futurističan stil koji je bio apsolutno jedinstven u usporedbi s ostatkom hrvatske scene. Zondo primjećuje njihov potencijal i počinje ih promovirati preko svojih projekata.

Na ljeto 2002. godine, Vojko, Ivo i Zondo se upoznaju na jamu u Splitu gdje su Nebu i Drugi nastupali u Domu mladeži. Pada prvi zajednički cypher uz more. Glazbeni razvitak se nastavlja, pa 2003. godine Vojko, Ivo, Vrući Pas i MC Miško snimaju jedan od najlegendarnijih hrvatskih podzemnih klasika ikad – «Još Trčimo Ulice». Jedna i najbolja himna Blejzonix slenga. Na toj pjesmi Vojko u punom efektu upoznaje hrvatsku scenu sa strukturom rima kakvu sada zovemo multijima. Kid Rađa prvi put prezentira svoje vještine na «Umorim Te u Baloneru», nastavku «Još Trčimo Ulice».

2003. godine Zondo se je doselio u Split nakon što je primljen na studij Dizajna vizualnih komunikacija. Svi sadašnji članovi se od tada nalaze na redovitim benganjima do zore gdje su pali mnogi cypheri, freestylovi, itd. Zondo pokreće svoj mali glazbeni projekt Mediter. Ubrzo Ivo i Zondo osnivaju grupu Tesla Stiliti zato jer je Ivo htio dobivat besplatne beatove od Zonda za svoje solo stvari.

U 12. mjesecu iste godine, Zondo doživljava prometnu nesreću što ga ostavlja praktički nepokretnog u njegovoj podstanarskoj sobi u Splitu idućih 5 mjeseci. Iz tog iskustva se je rodila pjesma «st<>zg» koja je nekoliko tjedana provela na prvom mjestu vip.music underground top liste. Za pjesmu je snimljen i video spot koji je osvojio drugu nagradu na internacionalnom festivalu kreativnih komunikacija – Magdalena. Spot nije nikad puštan na nacionalnoj televiziji zbog, ili preeksplicitnog sadržaja, ili preloše pjesme.

Tijekom 2004. godine snimljene su pjesme «Bek In D Dejs 1», «Nazad Na Ugao» i moćna «Nemoš Se Jebat s Ovim». Također treba izdvojiti pjesmu podužeg naziva «Boli Nas Kurac šta Vama Piše U Winampu» na kojoj se drugi put pojavljuje Kid Rađa i u samo 8 lajnova dokazuje da je digao igru te da na njega vrijedi pripaziti.
Kako se povećava broj suradnji između Vojka, Ive, Zonda i Kid Rađe, dolazi do ideje da se i Vojko i Kid Rađa priključe Tesla Stilitima. To se dogodilo u proljeće 2005. godine i ubrzo je snimljena legendarna «Dan-D Za Pande» na kojoj prvi put sva 4 Dječaka na jednoj stvari kidaju mikrofon. Pod imenom Tesla Stiliti, Dječaci su nastupali u Klubu Kocka zajedno s Delyricumom, Frenkiem i Defenceom.

Napokon nakon nekog vremena Dječaci shvaćaju da ime Tesla Stiliti više ne može prezentirati cijelu novu formaciju od 4 člana. Jedne noći 2005. godine, na pivi su se našli Vojko, Ivo, Predsjednik i Zondo. Nakon kratkog premišljanja i prolaženja kroz gomilu imena, Zondo je već iznerviran iz protesta sasvim slučajno ispalio «kvragu, možemo se onda zvat i dječaci». Idućih pola sata, Dječaci se nisu prestali smijati imenu i svim njegovim upotrebnim konotacijama. Nakon što je i sam Predsjednik bez ikakvog razmišljanja potvrdio da je ime pravično i time sam sebe ustoličio za Predsjednika Dječaka, ime je definitivno potvrđeno. Kid Rađa je obavješten istog trenutka, a kako je on originalni dječak i svi su ga i prije često zvali «dječak Rađa», s velikim je zadovoljstvom prihvatio ovo ime.

Tako su nastali Dječaci u 7. mjesecu 2005 godine. Već 1.8.2005. je lansiran i službeni web – djecaci.net, koji je svojim otvorenim pristupom prema posjetiteljima i slušateljima postao jedan od najorginalnijih i najkvalitetnijih webova bilo kojeg izvođača na hrvatskom web prostoru.

Godinu dana kasnije, djecaci.net bilježe 30 000 hitova na dan, Dječaci surađuju s najjačim imenima balkanske hip hop scene, dokazuju se nastupima, između ostalog i na ogromnom festivalu Exit u Novom Sadu, dobivaju ponude za izdavanje albuma koje odbijaju, puno piju, bengaju, rade sranja, i sveukupno pokušavaju preživjeti dječački životni stil još jednu godinu.

Godinu dana kasnije, Početkom 2007.g. Kid Rađa napušta uplakane Dječake. Krajem godine, Dječaci potpisuju pravičan ugovor za Dop Records / Menart, kojim zadržavaju dosadašnju punu kreativnu slobodu, i najesen 2008. godine objavljuju svoj prvi album nazvan – ” DRAMA “. U trećem mjesecu 2009. godine, ” DRAMA ” osvaja ZLATNU KOOGLU kao mamojebeni ALBUM GODINE, glasalo je preko 30 000 ljudi. U šestom mjesecu 2009. godine, ” DRAMA ” osvaja INDEXI 09 prvu nagradu za HIP HOP ALBUM GODINE, glasalo je preko 250 000 ljudi. Snimljeni su spotovi za pjesme Kralj ribara, Kamiondžije, Meko sranje, H323, Narodna, Punjene paprike. Počinju održavati koncerte sa bendom.

2010. godine Vojko Vrućina i AC3PO izbacuju na net kolaboracijski EP Sinesteta i Dječaka “Kuje i Laseri“. Dječaci nastavljaju sa inovacijama u odnosu sa slušateljima preko interneta, te gase svoj myspace i prvi na balkanu otvaraju svoju tumblr stranicu  na kojoj isključivo odgovaraju na pitanja slušatelja – djecaci.tumblr.com. 2011. godine Dječaci potpisuju ugovor sa Croatia Recordsom za izdavanje jednog albuma koji dobiva ime “ISTINA” i izlazi u 11. mjesecu 2011. godine. Prva naklada je rasprodana u 2 dana! Dječaci nakon toga rasprodaju 3 koncerta u nizu u Splitu, 2 u zagrebu te u Rijeci i Zadru. Singlovi DALMACIJA, LOVRINAC I MIRIS postaju hitovi, a video za Narodnu prvi premašuje milijun gledanja na youtubeu. Youtube Kanal Dječaka premašuje brojku od 20 000 000 gledanja, a LOVRINAC video postaje najgledaniji video sa preko 4 000 000 pregleda.

Novi album čije će se ime držati u tajnosti do dana izlaska albuma, biti će objavljen u petak 15.5.15.

Preuzeto sa službene stranice Dječaka: djecaci.net

Albumi (3)
Songs (36)
Albumi Albumi
Drama
Dječaci
Songs 0 Comments 0
5 out of 55 out of 55 out of 55 out of 55 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 23 Listopad 2011
Released 2008
Format Albumi
Vrsta Hip-hop
Br. diskova 1
Etiketa DOP records / Menart
Žanr Hip-Hop
Price 0.00 HRK
Istina
Dječaci
Songs 17 Comments 0
5 out of 55 out of 55 out of 55 out of 55 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 01 Prosinac 2011
Released 2011
Format Albumi
Vrsta Hip-hop
Length 1:01:33
Br. diskova 1
Etiketa Croatia Records
Žanr Hip-Hop
Price 0.00 HRK
Kat. br. CD 5960386
Firma
Dječaci
Songs 19 Comments 0
3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 18 Svi 2015
Released 2015
Format Albumi
Vrsta / Rap / Hip-hop
Length 1:04:13
Br. diskova 1
Etiketa Croatia Records
Žanr Hip-Hop
Price 0.00 HRK
Kat. br. CD6071050

Hits 1454

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42