facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2012
Format Kompilacije
Vrsta / Heavy metal / Black Metal / Death metal / Melodic death metal / Power metal / Progressive metal / Neo-classical metal / Scandinavian Metal
Dodano Nedjelja, 12 Listopad 2014
Žanr Metal
Length 1:18:30
Broj diskova 2
Edition date Svi 2012
Država Europe
Etiketa Spinefarm Records
Catalog Number SPI424CD
Edition details Datum objave: 22.5.2012., produkcija: Matt Hyde, snimano: kolovoz 2010.
Tags Children Of Bodom

Review

Stariji sam brat od svog mlađeg brata (Hegel alert!), i tako kao stariji uvijek sam ja bio lučonoša novih glazbenih stremljenja u našoj sobi dok smo živjeli skupa. Drugim riječima, bio sam jači, a glazbena linija i računalo su bili moje vlasništvo, stoga i nije bilo nekog izbora nego slušati ono što ja želim.

Jednom tako, dolazim doma, umoran, nervozan kao i inače te poželim malo slatke okrijepe uz svoj omiljeni album Pantere "Great southern trendkill" koji je po defaultu bio u CD playeru i koji započinje onim iz petnih žila divljim Anselmovim urlikom. Kliknem play, kad ono ništa ne urliče. Oooo munje i gromovi, šaka, nos, koljeno, pleksus, prst, oko, kombiniram tako najbolnije comboe koje ću izvesti kada uhvatim malog, ali CD i dalje svira.

Jebote, pa nije ovo loše, mislim u sebi nakon nekoliko pjesama, još nisam odustao od comboa, ali stvarno nije loše, stisnem stop, izvadim CD, a na CD-u prženom TDK nekim blago retardiranim rukopisom piše C.O.B - "Something Wild". Sjednem potom za računalo, upišem u Google C.O.B i ime albuma, pričekam kojih 7 min svoj 56kb modem i imam šta za vidjeti.

Children of Bodom - Finski melidic/death/metal bend, priča se odvijala početkom dvijetisućitih u vrijeme kada je bend osim debija "Something Wild" (1997.), na kontu imao iza sebe još dva albuma "Hatebreeder" (1999.) i "Follow the Reaper" (2000.).

Kako i nisam bio neki ljubitelj te melodic/death scene kojom vladaju plavokosi elfovi aka. Legolas, poprilično me iznenadila činjenica da mi se svidjelo ono što radi bend Children of Bodom, naravno, pravovjernim metalcima će ovaj moj upis biti potvrda kako C.O.B i nije "true" metal bend jer se sviđa šupcima poput mene, ali dobro, Bože moj, obradili su Britney Spears, šta sad!? To ne mijenja činjenicu da ova kompilacija koju recenziram predstavlja pravi melem za moje uši.

Children of Bodom
 
Dakle, dečki iz Finske, o čijim počecima i porijeklu imena imate dosta toga na mreži da ne lamentiram nanovo, izdali su kompilaciju Children of Bodom – Holiday at Lake Bodom: 15 Years of Wasted Youth, koja kako i ime kazuje predstavlja presjek 15 godina duge karijere, tokom koje su izdali sedam dugosvirajućih albuma.

Dvadeset pjesama se nalazi na ovom best of albumu, od kojih su dvije nikad prije objavljene obrade, prva je obrada folk punk senzacije Dropkick Murphys "I’m shipping up to Boston", a druga Rick Spingfieldova "Jessie’s girl" koja je svakako iznenađujući izbor, pogotovo nakon što čujete milizvučni glas Alexia Laiha na čije vrištanje smo inače naviknuli.

Ostalih osamnaest izabranih pjesama, predstavlja najbolje od onoga što je bend iznjedrio, mala zamjerka ide na izostanak kronološkog rasporeda numera koji bi jasnije prikazao transformaciju i napredak benda kroz godine odrastanja i rada, put od melodic/deatha preko powera pa sve do trash metala. Ali dobro, to su već sitne kozmetičke zamjerke koje bitno ne utječu na činjenicu da je ovaj CD pravi dragulj za obožavatelje i odličan katalog za eventualne "Bodom početnike".

Odnos "snaga", odnosno zastupljenosti pojedinih albuma brojem pjesama, jasno daje do znanja kako je najplodonosnije razdoblje benda ono od 99' - 05'-e i četiri vrhunska albuma "Hate Crew Deathroll" (2003) i "Are You Dead Yet?" (2005) sa po četiri pjesme te "Follow the Reaper" (2000) i "Hatebreeder" (1999) svaki po tri numere, ostala tri albuma zastupljena su sa samo četiri pjesme.

U svakom slučaju, mudar je potez benda i menadžmenta na ovakav način obilježiti obljetnicu petnaest godina rada, dvije neobjavljene obrade zasigurno će ponukati stare fanove da kupe album, dok će neki novi klinci zasigurno užuvati u osamnaest najboljih momenata ovog benda na jednom mjestu.

Mihael Pinter

Hits 493

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42