facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Old Ideas


Bookmark

Data

Released Siječanj 2012
Format Albumi
Vrsta Pop rock / Soft rock / Contemporary Pop/Rock
Dodano Srijeda, 14 Ožujak 2012
Žanr Singer-Songwriter
Length 41:21
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2012
Država Europe
Etiketa Columbia
Catalog Number 88697 98671 2
Edition details Datum objave: 31. 1. 2012. (u Hrvatskoj 3. 2. 2012.). Produkcija: Ed Sanders. Snimano: siječanj - kolovoz 2011.
Tags Leonard Cohen

Review

Ispisujući nedavno na ovim istim internetskim koordinatama svoju nenamjerno razvučenu verziju životopisa Leonarda Cohena, priču iste sam u podnaslovu sažeo kao anatomiju čežnje. Jer, uistinu, još uvijek ne pronalazim osobu na svjetskoj estradnoj divljini koja tretira čežnju kao temeljni ljudski poriv i emociju na tako beskompromisan i višeslojan način kao taj veliki kanadski meštar od lirike. Stasito koračajući ka zaokruženju osam desetljeća života, Cohen se na tržištu sad pojavljuje sa svojim (tek) dvanaestim studijskim albumom, poručujući kako se, usprkos stankama koje industriji djeluju poput malih vječnosti, njegova radionica nikada nije zatvarala. I brižno timarenoj anatomiji čežnje daje najnoviju, vrlo sugestivnu i bitnu epizodu. Nije ni ovoga puta dostignuta razina njegova posljednjeg velikog remek-djela, već gotovo četvrt stoljeća starog "I'm Your Man", no Cohen je ionako isuviše mudra i svestrana glava da mu to bude modus operandi. "Old Ideas" je album nastavka, tretiranje čežnje u autorovom protoku vremena i duhovnoga prostora i u tom smislu funkcionira baš onako kako treba.

Još puneći pedesetu, u vrijeme nastanka izraženije pobožnih djela poput albuma "Various Positions" i zbirke psalama "Knjiga milosrđa" (nedavno konačno objavljena i kod nas), Cohen je neminovnom spiralom došao do same srži starog svog progonitelja i motivatora. Ako je čežnja sudbinska, iskonska potreba za Božjom milošću, ljubavi i zavjetnom prisutnošću, onda ju je autor "Suzanne" dugo razotkrivao, sloj po sloj pojednostavljivao, da bi, što pod stegom godina, što nagomilanih boli i depresija, lutanja i varljivih pronalaženja, "zlatnim glasom" odlučio bez maskiranja opjevati samu njezinu bit. U tom kreativnom koritu "Old Ideas" je uistinu posve nov zaveslaj sa svom silom ostarjelih naprezanja (čitaj – je l' te – ideja). Opuštajući do granica meditativnosti poput "Ten New Songs", neusporedivo uredniji i kompaktniji od fragmentalnog "Dear Heather" (tek da ga stavim u relaciju s prethodnicima), "Old Ideas" se ipak ponajbolje naslanja na davni "Various Positions" koji je svojim tonom i pomirenošću i utro put, primjerice, "Show Me the Place" i njezinim stihovima poput "Show me the place, for my head is bending low / Show me the place where you want your slave to go / … / Show me the place where the Word became a man / Show me the place where the suffering began…". Lišen pak sladunjave, na sintesajzere naslonjene produkcije tog albuma, najnoviji maestrov uradak kao da vraća Cohena na neka glazbena ishodišta, ali ne kao "povratak korijenima" – jer njegovi su korijeni u goloj riječi – već kao suvereno kretanje kružnicom s koje sam Bog zna gdje je mjesto za iskorak.

Od uvodne samoironične ispovijedi "Going Home" do završne a kraju opiruće "Different Sides" imamo, dakle, Leonarda Cohena u snazi pune stvaralačke zrelosti, po vlastitim riječima, konačno spremnog i dostojnog da pjeva blues. Sada napokon zvukom bliži Dylanu, ako ne i fokusiranijoj varijanti Waitsa, nego komornoj konfekciji kakva je sakatila praktički sve njegove albume od osamdesetih naovamo, Cohen djeluje svježije i više glazbeno ambiciozno, možda i Bogu bliže, što je ono što toliko ponizno traži praktički otkako je uzeo mikrofon u ruke. "Crazy to Love You", primjerice, i već spomenuta "Show Me the Place" na to jasno ukazuju, baš kao i neodoljiva, duboka ljepota "Come Healing"; iako su na istoj liniji bile i "The Land of Plenty" ili "A Thousand Kisses Deep" s "Ten New Songs", sada je napokon skinuta bespotrebna zagasitost koja se nenamjerno, pjesmama i albumima unatrag, lijepila uz Cohenov rad. Da, čežnja je možda ta koja je skinula maske, a stranputice su razotkrivene u svojoj ispraznoj zavodljivosti.

I štogod mislili o njegovoj duhovnosti, koja se i ne baš pretjerano vjerodostojno klati od židovske tradicije i odgoja preko kršćanske nezaobilaznosti do prakticiranja zen-budizma, Cohen će vas opet s punoćom autoriteta povesti do lirskih sfera koje ne nameću nikakve subjektivne odgovore, ali prenose nade i strahove, krhku filozofiju i ponizne žudnje čovjeka koji svakim svojim stihom i životnom epizodom čezne i ne može šutjeti. "Old Ideas" ga dokumentira u punoj lucidnosti i pomirenju -  pomirenju ne samo s Bogom već možda i vlastitim kreativnim, nerijetko bespoštednim mehanizmom.

 

Toni Matošin

Hits 971
Songs From the Road « Songs From the Road Leonard Cohen Albumi Kronologija Popular Problems » Popular Problems

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42