facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Eric Clapton & Friends


Bookmark

Data

Released Rujan 2003
Format Video
Vrsta Rock / Roots rock
Dodano Utorak, 23 Kolovoz 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2003
Država Velika Britanija
Etiketa Eagle / Menart
Tags

Review

DVD "Eric Clapton & Friends" snimka je nastupa Erica Claptona u Birminghamu u nacionalnom izložbenom centru 15. srpnja 1986. godine. Nastup je snimila Tyne Tees Television Ltd.1986., a snimku je kasnije preuzela Eagle Rock Entertainment 2003. u sklopu edicije EV Classics. Ovaj DVD svakako je tehnički kvalitetniji od prvotne video verzije.

Ekipa koju čine Eric Clapton na gitari, Phil Collins na bubnjevima, Nathan East na basu i Greg Phillinganes na klavijaturama trebali bi garantirati vrhunski glazbeni doživljaj. Naime, Eric Clapton se odlučio za ovakav mali prateći band s ciljem što bolje instrumentalističke izvedbe. No, ipak imam blagi osjećaj da to ovdje nije slučaj, barem ne u svim pjesmama.

 

S obzirom da se radi o produkciji tada nadolazećeg albuma "August", čini mi se da je Eric odlučio sve teme "malo sterilizirati". Nikada nisam previše preferirao takve "ispeglane svirke". Moram ovdje priznati da sam uvijek razočaran kada Clapton dopušta da mu pojedini producenti svojim rješenjima uništavaju onaj njegov poznati i nepatvoreni bluz štih. Iz tog razloga ovaj DVD više je namijenjen onima koji vole malo komercijalizirani oblik prezentacije samo jednog dijela kompozicija iz bogatog stvaralačkog opusa Erica Claptona.

 

DVD "Eric Clapton & Friends" u nekim skladbama zvuči začuđujuće sterilno i odsutno. Osobno sam imao dojam da dečki samo što prije žele odraditi cijeli nastup. Stvarno je to čudno, do danas sam preslušao i odgledao dosta Claptonovih koncerata i znam da ima puno boljih i inventivnijih koncerata koji su mogli naći svoje mjesto u ediciji EV Classics. No, sve je to stvar odabira, odnosno ukusa, a o ukusima se ne raspravlja.

Ima tu još nešto. Dosad sam imao prigode ovaj koncert gledati i slušati samo putem video kasete, pa sam se osobno nadao da će mi DVD pružiti bolju percepciju cijelog projekta, no to se nažalost nije dogodilo. Naravno, postoji i druga strana medalje u skladbama poput Crossroads, Sunshine of Your Love i Layla u kojima imamo prigode osjetiti onaj prepoznatljivi "štih" Claptona. Ono što ide u nekom drugom smjeru izraženo je u tada novim pjesmama, kao što su Tearing Us Apart, Run i Holy Mother.

Posebna priča je dio koji pripada Philu Collinsu u poznatom hitu In The Air Tonight. Držim da Eric Clapton nije trebao ostavljati prostor Philu Collinsu za po tko zna koji puta slušanu i izvođenu obradu ovog hita. Stječe se dojam da to već i samom Collinsu ide na živce.

 

PREPORUKA:

 

Bilo kako bilo, DVD "Eric Clapton & Friends" daje određenu vibru, ali to je daleko od onog što bi ovakva ekipa glazbenika mogla pružiti. Nije potrebno ići u dublju analizu DVD-a , one manje zahtjevne poklonike rock glazbe sigurno da će ovaj DVD zadovoljiti. Pa, na kraju krajeva i ja osobno, iz razonode, volim povremeno pogledati i poslušati ovaj DVD.
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 735
Eric Clapton Video Kronologija Crossroads Guitar Festival 2007. » Crossroads Guitar Festival 2007.

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42