facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Eric Clapton - Autobiografija

Bookmark

Data

Released 2007
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Srijeda, 27 Travanj 2011
Žanr Biografija
Edition date Prosinac 2008
Država Hrvatska (originalno Velika Britanija)
Etiketa VBZ
Edition details Prijevod: Petar Vujačić / 280 stranica / Format: 15,5x23,5 cm / Meki uvez
Tags

Review

Erica Claptona, jednog od najvećih izvođača, gitarista kojeg je časopis Rolling Stone stavio na četvrto mjesto svoje ljestvice 100 najboljih gitarista svih vremena, nije potrebno puno najavljivati, a svakako nije potrebno objašnjavati razlog postojanja njegove autobiografije.

Sam Clapton opisao je svoj život na 270 stranica knjige Eric Clapton: Autobiografija, izašle u izdanju VBZ-a 2008. godine. Istim samozatajnim stilom, kakav odaje u svijetu glazbe, Clapton je napisao i svoju životnu priču. Pisana stilom ispovijedi, protkana brojnim zanimljivim detaljima i sitnicama koje daju knjizi o nečijem životu onu sočnu notu, riječi su kojima mogu opisati ovu knjigu. U osamnaest poglavlja Clapton je ispričao svoj život, možda u nadi kako će drugi učiti iz njegovih pogrešaka ili jednostavno kako bi olakšao dušu, na papir je stavio sve i one lijepe trenutke i one mučne.

Knjiga kronološki prolazi bitna razdoblja Claptonova života, tako poglavlja The Yardbirds, Cream, Blind Faith i Derek and the Dominos donose detalje vezane uz nastanak tih bendova, opisuju njihove nastupe i odnose među članovima.

Knjigu započinje djetinjstvom, odrastanjem u Ripleyju, u Surreyju, u kući bake i djeda za koje je mislio da su mu roditelji te majke koju smatra sestrom. Ako i niste veliki zaljubljenik u glazbu, ovaj podatak dovoljan je da vas prikuje uz ovu knjigu uz pitanje što slijedi dalje? Što se tiče glazbenog dijela, od najranijeg djetinjstva Clapton osjeća zov glazbe, prvu gitaru kupuju mu baka i djed i on grozničavo počinje vježbati kako bi zvučao kao velikani čije je ploče preslušavao. Od tih samih početaka pa sve do danas jedno ostaje konstanta - njegovi su korijeni bili i ostali duboko u bluzu.

Na pojedinim dijelovima, moram priznati, zapitala sam se pa od kuda pamti tako do u detalje nešto što se dogodilo prije mnogo godina, tim više kada kasnije priča o svojim problemima s alkoholom i ovisnošću. No rješenje se ponudilo upravo na jednoj od stranica ove zanimljive biografije, Clapton je cijelo vrijeme vodio dnevnik.

Uz glazbu veliku ulogu u ovoj knjizi i Claptonovom životu imale su i žene, njihov odnos prema njemu, njega prema njima. Sve je dakako počelo odnosom s majkom, koji ga je vjerojatno obilježio za ostale. Njegove prve ljubavi, prvi poljupci i prvo tjelesno iskustvo opisani su s dozom humora. Pjesme koje su mnoge možda i privukle na slušanje Claptona, Layla i Wonderful Tonight, čitanjem ove autobiografije dobivaju dublji smisao, dobivaju svoje mjesto u prostoru i vremenu. Dvije su žene koje su dobile svoje poglavlje Patti, koja je bila žena Georga Harrisona, velika Claptonova ljubav, a kasnije i njegova žena. Uz nju u knjizi svoje poglavlje zaslužila je još samo Melia, žena s kojom i danas živi i vodi ugodan obiteljski život kakvom je oduvijek težio.

Uz dane sviranja, dane zaljubljivanja, dane opijanja i bolno odvikavanje, Clapton je opisao i vjerojatno najbolniji trenutak svoga života, smrt sina Conora. Opisao je i trenutak kada je odlučio da je svega dosta u kojem je okrenuo novu stranicu. Opisao je svoj život, bez imalo skrivanja i uljepšavanja.

Za Claptona se nikako ne može reći da se štedio ili da nije živio život do maksimuma, mjesta koja je posjetio, ljudi koje je upoznao, stvari koje su mu se dogodile samo su neki od pravaca kojima se može krenuti u čitanje ove autobiografije. Otkrivanje detalja ostavljam Vama uz toplu preporuku knjige Eric Clapton: Autobiografija.
 

Ana Dorić

Hits 880

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42