facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2018
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Božićni / Christmas
Dodano Petak, 07 Prosinac 2018
Žanr Rock
Length 56:31
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2018
Država Velika Britanija
Etiketa Brushbranch/Surfdog, EPC Enterprises
Tags Eric Clapton

Review

Još tamo 12. listopada preko vlastite izdavačke kuće, u svojoj 73. godini života, ni veliki Eric Clapton nije odolio blagdanskom raspoloženju i pred svima nama je njegov studijski album ''Happy Xmas'' s čak 14 božićnih pjesama. Na albumu se našla i jedna nova autorska skladba, ''For Love On Christmas Day''.

Eric Clapton i Simon Climie producirali su ovaj božićni album i jednostavno se prepustili da ih taj ugođaj ponese kroz različite glazbene stilove a naravno, meni je nekako najviše legla njihova ''blues n' rock Xmas story''. Namjerno neću navoditi skladbe jer možda bi ipak trebali poslušati album u cijelosti. Ovaj božićni album svakako ima svojih blistavih i onih manje blistavih trenutaka. Svi znamo o čemu se radi i nema se tu previše puno što dodati. Kod ovakvih albuma radi se o isključivo samom doživljaju i percepciji toj ugođaja i putova kojim se prenosi ta vibra, ta glazbena priča!

Kada se radi o Claptonu, naravno da ne može biti ništa ispod razine koju upravo on svojim statusom zaslužuje. Eric upravo to i odrađuje na način da će mnogi ostati osupnuti njegovom prezentacijskom formom. Eric jednostavno uvijek i u svakoj prigodi zna iz svoje gitare uvijek izvuči baš ono što treba i to je to! Nema tu neke filozofije. Iz svega što se može čuti i što nam se nudi na albumu ''Happy Xmas'' svakako je priča koja pokazuje da čak i ovako diktiranim uvjetima Clapton jednostavno postavlja svoja pravila. Pa sam o svemu kaže:

 ''I had in my head that these holiday songs could be done with a slight blues tinge, and I started to figure out how to play the blues lines in between the vocals.”

Sjajnoj ekipi – Doyle Bramhall II ( gitara), Walt Richmond, Toby Baker (klavijature), Simon Climie (klavijature, akustična giatara, udaraljke), Tim Carmon (orgulje), Dirk Powell (harmonika, violina), Jim Keltner (bubnjevi), Paul Waller (bubnjevi, programiranje) – pridružili su se Tim Gill (čelo), Mary Scully (dupli bas), Peter Lale (viola), Perry Montague-Mason i Emlyn Singleton (violina) te Melia Clapton, Sophie Clapton, Saron White kao back vokali, kao i zbor Metro Voices. Ma jednostavno, svatko za sebe i svi zajedno doprinijeli su da ovaj album zvuči naprosto već na prvu vrlo slušljivo.

Kako se cijeli proces odvijao zapravo dosta autonomno, album ''Happy Xmas'' Erica Claptona na svoj neki čudnovat način ipak daje i otvara potpuno nova poglavlja, koja će u ovo vrijeme imati velike šanse da postanu dio svačijeg Božića.

Mladen Lončar – Mike

Hits 1439
Live in San Diego « Live in San Diego Eric Clapton Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma