facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2009
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Modern Electric Blues
Dodano Petak, 09 Prosinac 2016
Žanr Rock
Length 2:09:09
Broj diskova 2
Edition date Svi 2009
Država Europa
Etiketa Reprise Records / Duck Records
Catalog Number 9362-49798-8
Edition details objavljeno: 19.5.2009.; producenti: John McDermott Jr., James Pluta i Scooter Weintraub; izvršni producenti: John Beug, Michael
Tags Eric Clapton reprise Reprise Records Scooter Weintraub James Pluta Steve Winwood Tom Whalley Peter Jackson Michael "Fire" Eaton John Beug John McDermott Jr. Duck Records

Review

Stvarno ne znam koliko sam već puta preslušao većinu pjesama sa ove dvostruke edicije Eric Clapton and Steve Winwood - Live from Madison Square Garden. No znam da su ovi koncerti snimljeni i objavljeni kao DVD, kao dvostruko DVD izdanje, kao dvostruki CD album i  kao BOX SET edicija 2 DVD i 2 CD. Sve to snimljeno je u veljači prošle godine tijekom njihova tri koncerta održana u poznatoj dvorani Madison Square Gardenu u New Yorku. Izdavačka kuća Reprise/Duck 19. svibnja ove godine objavljuju gro nabrojenih izdanja pa tako i ovaj dvostruki album. Priznajem, nisam baš previše očekivao, a onda se dogodilo potpuno nešto drugo. Pročitajte u nastavku što....

Od samog početka i uvodne Had To Cry Today bilo je jasno da ova dvojica starih prijatelja funkcioniraju apsolutno besprijekorno i da se to osjeća u apsolutnoj svakoj od 21 pjesme koliko nam nudi sadržaj ovog dvostrukog albuma.

Što treba istaknuti. Winwoodov vokal, sviranje gitare, klavijatura, Claptonovu gitaru, prateći bend koji vrhunski odrađuje svoj dio posla, ma sve bi to bilo isprazno naklapanje jer ovdje se radi o glazbenicima koji su se našli iz gušta, koji su se jednostavno zaželjeli svirke i nakon više od 25 godina stanke taj sudar i spoj bljesnuo je na Claptonovom Crossroads Guitar Festivalu, te je kulminirao na ova tri nastupa u Madison Square Gardenu. Svi znamo da tu ne može nastupati bilo tko, a isto tako znamo da ni Steve ni Eric ne spadaju u tu grupaciju bilo tko... sam taj spoj jednostavno je napunio ovu slavnu dvoranu u koju više nije stala ni slamka.

Steve i Eric pružili su upravo ono što se od njih očekivalo, svirali su vrhunski, nadahnuto, svježe, inventivno i dinamično stvari iz ere legendarnih Blind Faith, Traffic, Derek & the Dominos malo r 'n' r i blues  standarda, svaki je uvrstio neke od svojih najdražih pjesama. Posebnost je svakako mini set posvećen velikom Jimi Hendrixu, ali i isto tako nažalost, pokojnom Buddy Milesu, kojima su me doslovno razoružali i još jednom su pokazali i dokazali što znači atribut velikih glazbenika, ali jednako tako na prvom mjestu i  velikih ljudi. Shodno tome za čas dođemo do brojke 21 sa set liste i dobijemo više od 2 sata i više nego odlične svirke.

Obzirom da sam u vrijeme nastanka albuma Blind Faith imao samo devet godina nisam imao mogućnosti čuti ovaj album tada, ali sve se promijenilo nekih 10 godina kasnije, no nikada nije kasno ...učiti.

Prije ove ploče slušao sam Creamovce, a upravo Eric Clapton i Ginger Baker došli su od tuda, pridružio im se Ric Grech basista benda Family, pored njih tu je bio i klavijaturista Steve Winwood iz Traffica. I eto odličnih glazbenika, koji su se našli u bendu indikativnog imena Blind Faith – 'slijepo povjerenje'. Naime, bend su svi prihvatili bez obzira što još tada, u svibnju 1969. nisu ni snimili ploču. Naime, nesigurnost izazvana ovisnošću odredila je tada zajednički rad i djelovanje Claptona i Bakera. Budući da su se Creamovci faktički raspali potkraj 1968. Bruce je otišao na jednu stranu, dok su Clapton i Baker otišli na drugu. Ovoj dvojici u siječnju 1969. pridružio se Steve Winwood nakon što su se raspali Traffic. I opet ovaj trojac tijekom veljače i ožujka radi u Morgan studiju i stvaraju svojevrstan kostur cijelog projekta odnosno albuma kojeg će tek snimiti. U travnju i svibnju snimali su u Olympic studiju, a pridružio im se i basista Rick Grech. Stvaranje albuma odvijalo se pod budnim okom producenta Jimmy Millera. Kada je sve bilo gotovo u srpnju diskografska kuća Polydor objavila je album Blind Faith.

Osobno držim da je svakako potrebito naglasiti njihovu neospornu nadarenost, visoku umjetničku i instrumentalnu razinu, a to svakako zorno oslikavaju legendarne pjesme poput: Sea of Joy, Presence of the Lord, Do What You Like i Can't Find My Way Home. Ove pjesme našle su svoje mjesto u rocku kao klasici, koji su svojom slobodnom i neograničenom glazbenom formom doslovno zabljesnule sve i kolege glazbenike, ali i široki dijapazon rock slušateljstva, a da o rock kritičarima niti ne govorim. Blind Faith bili  su nekako potencirani od svih, kao novi Creamovci, kao nova, jedinstvena i osobita supergrupa.

Priznajem, proveo sam sate i sate preslušavajući i studirajući album, koji je svojim sadržajem ispunjavao sve moje tadašnje zahtjeve. Sama činjenica da je Clapton tu i da svira po meni čak i bolje nego u Creamovcima, jer teme su svakako drugačijeg fluida i forme. Osobno, teme poput Do What You Like i Can't Find My Way Home izvršile su snažan utjecaj na moju daljnju percepciju rock glazbe uopće. Intenzivna i narastajuća nadgradnja u spominjanim temama jednostavno zapanjuje. A po svemu najviše se izdvaja, po meni osobno, pjesma  Can't Find My Way Home, koja doslovno strši u svojoj izražajnosti, emocionalnosti i strašno eksponiranoj količini snage i energije, kojom ruši sve pred sobom. Presence of the Lord je skladba doslovno i duboko prožeta bluesom po mnogima jedna od najvažnijih skladbi zapravo to je jednostavno klasika bluesa, ali i rocka.

Album Blind Faith je jedan od onih albuma, koji su svakako formirali moj glazbeni ukus i interes. Što uopće treba napisati, ako znamo sljedeće podatke:
bend je egzistirao samo šest mjeseci
- izdali su samo jedan album
- istovremeno su svojim postojanjem i albumom obilježili rock scenu i tako su zauvijek ušli u anale rocka
- bend je bio sastavljen od isključivo velikih glazbenika
- malo se uopće znalo o razlozima njihovog nastanka, postojanja i razlaza

No, tako je to i tu se nam što dodati. Dovoljno je samo kazati Blind Faith  i sve je jasno i ništa više nije potrebno dodavati niti uzimati sve se zna.
Sada kada pred sobom imam ovaj dvostruki album Erica Claptona i Stevea Winwooda - Live from Madison Square Garden ponovo sve dobiva na težini i stari plam ponovo se razbuktao u svoj svojoj raskoši.

Mogao bih pisati satima kada se radi o ovom projektu, ali jednostavno nema potrebe pa idem prema kraju ovog svog osvrta.

U više od 2 sata, a preko ove dvostruke cd edicije Eric Clapton and Steve Winwood - Live from Madison Square Garden dobili smo sve ono što su istinski ljubitelji rock 'n' blues tražili i trebali. Sama set lista u nastavku dovoljno će Vam pojasniti sve. Na kraju sobno držim da ćete zajedno sa mnom duži vremenski  period uživati u ovom osobitom i jedinstvenom glazbenom djelu.

Mladen Lončar - Mike

Hits 565
The Road To Escondido « The Road To Escondido Eric Clapton Albumi Kronologija Clapton » Clapton

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42