facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Classic Rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary / Album Rock / Modern Electric Blues
Dodano Petak, 09 Prosinac 2016
Žanr Rock
Length 1:07:43
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 9362-49185-5
Edition details objavljeno: 30.9.2016.; produkcija: Simon Climie i Eric Clapton; snimano: 15.3.2007. - Ipayone Center, San Diego, CA
Tags Eric Clapton reprise Reprise Records Simon Climie

Review

Kako je konačno 30. rujna od strane Reprise Records pušten u opticaj novi live album Erica Claptona, "Live in San Diego", za kojim nam zazubice rastu već mjesecima, konačno možemo obrisati sline i u miru poslušati i uživati u 107 minuta i 43 sekunde glazbe koja mnogima od nas život znači.

Iako je ovaj koncert snimljen prije devet godina ili točnije 15. ožujka 2007. u iPayOne Centeru San Diega uz sudjelovanje Claptonovog velikog prijatelja i mentora, nažalost pokojnog Johna Weldona Calea, odnosno, JJ Calea (5.12.1938.–26.07.2013.), njegova svježina, ali i težina uistinu fascinira.

Sjajna ekipa, sjajni glazbenici koji uvijek uživaju u onome što rade, i tako je naravno bilo i ovaj put i greške nije bilo, a mi smo dobili dupli album koji će nas doista dugo uveseljavati i uz kojeg ćemo sigurno provoditi jako puno vremena.

Nakon zajedničkog albuma "Road to Escondido" (2006.) Eric i JJ nastupali su uživo a to je uvijek izuzetna prilika da se čuje nešto novo, neka drugačija izvedba i sve to upućuje nas da ne trebamo puno razmišljati, već jednostavno prepustimo da sva ta silna emocija i ugoda učini svoje.

"This is the realization of what may have been my last ambition: to work with the man whose music has inspired me for as long as I can remember", rekao je Clapton za njihovu suradnju na albumu "Road to Escondido". Da, nema sumnje, JJ Cale uvelike je obilježio glazbeni idiom Erica Claptona. Na ovom live albumu JJ-a slušamo u 5 pjesma, a tu su još Derek Trucks, koji je doista maestralno odradio sve ono što je nekad na slide gitari izvodio legendarni Duane Allman, osobito u skladbama Derek and the Dominos, zatim Doyle Bramhall II, standardni drugi gitarist uz Claptona te Robert Cray, koji je na svoj osebujni način izveo poznatu temu "Crossroads".

Nekako nisam baš previše očekivao od ovog dvostrukog albuma uživo, ali na kraju drago mi je da sam pogriješio, jer ovaj dupljak donosi nam neke od najblistavijih trenutaka svirke Claptona i prijatelja. Valja svakako istaknuti otvarajuću "Tell the Truth" i odličan slide Dereka Trucksa, snažnu rokerski nabijenu "Key to the Highway" u izvedbi Erica i Doylea na gitarama i vokalima. "Got to Get Better in a Little While" devetipolminutni je raspašoj blues funka, koji nam odaje Erica u izvrsnoj vokalnoj formi, a uz sjajne back vokale i gitare sve dobiva novi, jači smisao i šalje direktnu poruku svim 'nevjernim Tomama'. Izvrsne izvedbe Hendrixove "Little Wing" i Ericove "Anyway", dok dolazak JJ Cale na stage traži odmah da sve bane u onaj poznati njegov 'laid back'. No, ova ekipa sve je to isfurala i čak je toj prezentacijskoj formi dala neku novu, potpuno drugačiju dimenziju. Slušajte samo "Cocain", a tu su i stari blues "Motherless Children", te apsolutno nevjerojatna 17-minutna "Little Queen of Spades" Roberta Johnsona. Kako bi bilo da ne spomenem i odlične izvedbe Ericovih favorita: "Further On Up the Road", "Wonderful Tonight", "Layla" i sjajnu izvedbu "Crossroads", gdje je apsolutno cjelovitu atmosferu podebljao Robert Cray.

Posjedujem doista impresivnu količinu njegovih albuma, no ovaj live album mogao bi biti jedan od njegovih najimpresivnijih u svojoj kategoriji. Kao i gotovo uvijek, Claptona krasi odlična, profesionalna izvedba, izuzetan prateći bend, vrhunski zvuk cijelog projekta, što u konačnici i daje tako izvanzemaljsku atmosferu. Publika je odlična, surađuje, podržava i uživa uz svirku ovog benda. Doista vrhunska zabava, ugođaj i istinska glazbena uživancija.

"Live In San Diego" je album koji pokazuje zašto je Eric Clapton veliki gitarist, glazbenik, ali i čovjek. Zato što može podijeliti svu odgovornost za scenski nastup s drugima, nije egocentričan i rado svira s gostima i pri tome istinski uživa, što se i osjeća na ovom albumu.

Dakle, ne preporučujem već vam samo potvrđujem vaše razmišljanje. Ne promišljate puno... već trk' po svoj primjerak ovog dupljaka, zatvorite se u sobu i samo... uživajte !!!

Mladen Lončar - Mike

Hits 974
 I Still Do « I Still Do Eric Clapton Albumi Kronologija Happy Xmas » Happy Xmas

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42