facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2016
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Album Rock
Dodano Petak, 20 Svi 2016
Žanr Rock
Length 54:07
Broj diskova 1
Edition date Svi 2016
Država SAD
Etiketa Bushbranch Records / Surfdog Records
Catalog Number 51279-2
Edition details objavljeno: 20.5.2016.; produkcija: Glyn Johns
Tags Eric Clapton Bushbranch Records Surfdog Records Glyn Johns

Review

Danas, 20. svibnja izlazi još jedan album čije izdanje pobuđuje pozornost svakog poklonika suvremene glazbe. "Still I Do" naziv je 23. studijskog albuma Erica Claptona, a objavljuju ga Claptonove nezavisne izdavačke kuće Bushbranch & Surfdog Records.

Istinska glazbena legenda ide ovdje dalje, ne posustaje, baš kao što to uvijek čine glazbenici njegova kalibra, bez obzira na godine i na sve drugo oko njega. Da, Clatpton spada u ono društvo koje će vjerojatno činiti to sve dok god bude u mogućnosti. Baš je odatle vjerojatno došao i sam naziv albuma.

Producentski posao znalački je odradio Glyn Johns, naravno, u suradnji s Claptonom. Glyn Johns radio je s Eaglesima, The Rolling Stones, Led Zeppelin, The Who i drugim velikim imenima. Radio je i na kultnom albumu "Slowhand", kojem, eto, treba još malo pa da proslavi svojih 40 godina od snimanja (svibanj 1977.) i same objave albuma (25. studenoga 1977.). Clapton se nikada neće odreći onih kojima vjeruje i to zapravo treba itekako cijeniti.

Sam je album istinsko umjetničko djelo: osim glazbe, tu je i naslovnica albuma, zapravo ilustracija cijenjenog i istaknutog umjetnika sir Petera Blakea, koji je samo da spomenem, radio, primjerice, kodizajn Beatlesima za "Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band". A ono što čujemo ovdje impresivna je kombinacija novih materijala koje potpisuje Clapton, te prerada poznatih, klasičnih pjesama. Sve u svemu, pred nama je još jedan impozantan, nevjerojatno opušten kejlovski 'laid-back' album koji doista snažno i suptilno djeluje na slušateljstvo. Taj nevjerojatan spoj modernih i tradicionalnih glazbenih formi najkraće mogu nazvati 'Clapton music style'. S druge pak strane, "Still I Do" se nastavlja na prethodni "The Breeze" (2014.), koji je poharao vrhove top-ljestvica diljem svijeta. Posveta velikom JJ Caleu dala je svoj doprinos taj album još uvijek ima izuzetno snažan odjek kod rock, blues i šire publike. A kako i ne bi kada je Claptonova uloga i značaj doista ogromna. Njegova glazba istinska je početnica općenito moderne glazbe 20. i 21. stoljeća. Naime, od njegova ulaska na rock glazbenu scenu s Yardbirdsima daleke 1963. Clapton je počeo karijeru kao profesionalni glazbenik, postavši alfa i omega brojnih bendova, snimivši obilje albuma, uz bezbroj kocerata diljem svijeta, te osvojivši impresivni niz različitih priznanja, a njegova gitara obilježila je brojne pjesme, albume i nastupe u raznoraznim postavkama stvari i događaja. Njegova gitara, kao i njegova profesionalna karijera, jednostavno su obilježile glazbu prošlog i ovog stoljeća. A sve to rezultiralo je s 18 Grammyja i doista nevjerojatnom počasti da bude jedini trostruki ponosni član Rock & Roll Hall of Fame.

Eric Clapton, dovoljno napisati i sve se zna.

A na stvaranju "Still I Do", uz Claptona (gitare, tambourine i vokal), sudjelovali su: Henry Spinetti (bubnjevi i udaraljke), Dave Bronze (double bas i bas gitara), Andy Fairweather Low (električna i akustična gitara, prateći vokal), Paul Carrack (Hammond i prateći vokal), Chris Stainton (klavijature), Simon Climie (klavijature, električna i akustična gitara), Dirk Powell (harmonika, mandolina i prateći vokal), Walt Richmond (klavijature), Ethan Johns (udaraljke), Michelle John (back vokali), Sharon White (back vokali) te Angelo Mysterioso (akustična gitara i vokal na "I Will Be There"), a upravo ovaj zadnji glazbenik prava je enigma. Naime, još u fazi pripreme i razrade te probnih snimanja šuškalo se da će se na ovom albumu naći tonski zapis velikog i nažalost pokojnog Georgea Harrisona. Potom je to demantirano i proširila se verzija da će pod tim pseudonimom svirati njegov sin Dhani Harrison. Na kraju priče, ništa nije službeno potvrđeno ili demantirano, pa se tako sada stvarno ne zna ili nije sigurno tko doista nastupa pod tim imenom.

Ono što se sigurno zna to je da je upravo pod imenom – Angelo Mysterioso – nekoliko desetljeća nastupao upravo George Harrison i pod njim, između ostalog, prvi put snimao s grupom Cream. Tada su snimili pjesmu "Badge", no OK, prije ili kasnije saznat ćemo o kome se tu sad radi.

"Still I Do" Erica Claptona svima daje do znanja da na ovog 'starog mačka' još uvijek itekako treba računati i ne uzimati ga olako. Upravo ovaj album snažna je potvrda njegove nevjerojatne osobnosti i vrlo osobne, realistične priče. Netko tko bez ikakvih problema ispjevava Dylana, Roberta Johnsona i druge velikane nema zasigurno nikakvih problema s egom. S druge strane, tu je i Claptonova neopterećenost bilo kakvim ogradama, diktatima i smjernicama; on snima i radi samo što on želi, osjeća i to nam prezentira. Iz baš tih razloga ovaj je album tako prokleto dobar... izvrstan!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1302
The Breeze (An Appreciation Of JJ Cale) « The Breeze (An Appreciation Of JJ Cale) Eric Clapton Albumi Kronologija Live in San Diego » Live in San Diego

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42