facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Crossroads Guitar Festival 2007.

Bookmark

Data

Released Studeni 2007
Format Video
Vrsta Rock / Blues rock
Dodano Petak, 23 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2007
Država V. Britanija
Etiketa Rhino
Tags

Review

Kao što smo i najavljivali na samom početku studenog, objavljeno je dvostruko DVD izdanje Crossroads Guitar Festival 2007. Ovaj zahtjevan projekt po drugi puta odradio je veliki gitarist Eric Clapton, koji je još jednom pokazao što znači njegovo ime i reputacija. Cijeli projekt popratila je izdavčka kuća Rhino.

Samo rijetki glazbenici mogu na jednom stageu okupiti preko 20 najvećih svjetskih gitarista danas koji će po slučajnom redoslijedu nastupiti i to će učiniti u samo jednom danu iz samo jednog razloga: slavit će glazbu i usput prikupiti pomoć da bi Crossroads centar, koji je osnovan 1997.godine, mogao i dalje bez opterećenja raditi i funkcionirati. Njegova osnovna namjena je edukacija mladih u školama kako bi se promijenio način života i da ti mladi ljudi shvate da je veliki dio njihovog života vezan uz obitelj i da to jednostavno moraju poštivati. Čini mi se da nije ništa čudno da je baš Eric Clapton bio začetnik cijelog projekta, budući da je poznato da ga život nije pretjerano mazio. Stoga i nije nikakvo čudo da je sve to poteklo od velikog glazbenika i čovjeka kao što je Eric Clapton.

Prije tri godine Clapton je organizirao prvi Crossroads Guitar Festival i tada je, kao i sada, napravljen dvostruki DVD koji je postao najprodavaniji DVD (8 puta je postigao platinastu tiražu). U ovom drugom pokušaju Eric Clapton je otišao još dalje i ovaj puta je pozvao stare prijatelje u Chicago, gdje su se okupili i doslovno slavili glazbu. Zaista je lijepo vidjeti kako baš svi okupljeni glazbenici daju sve od sebe kako bi na što efektniji način pokazali što znaju, ali i kako i na koji način osjećaju tu glazbu koju vole i izvode.

Ova dvostruko DVD izdanje, Crossroads Guitar Festival 2007, jednostavno nam pokazuje kako funkcioniraju najveći gitaristički čarobnjaci današnjice. S druge pak strane naprosto zadivljuje njihovo eksplicitno inzistiranje na jednostavnosti kako u pristupu medijskim čimbenicima tako se još više to očituje u neformalnim konverzacijama i kolaboracijama, kako na stageu tako i izvan njega.

Oba DVD-a donose nam 4 sata izuzetnih glazbenih vrhunaca koji se rijetko mogu susresti u normalnim koncertnim aktivnostima. Tako da ovdje imamo prigode vidjeti kako ovi glazbenici, čarobnjaci gitare, nastupaju sami, kako se vrlo brzo i efektno snalaze u različitim kolaboracijama, kada naprosto sviraju zajedno u jam sessionima. Naravno, tu je i bogato opremljena knjižica za slikama iz backstagea. Svakako da je činjenica da je upravo ovaj projekt ostvarenje svih Ericovih želja i snova. On je oduvijek želio okupiti vrhunske glazbenike koji će zajedno svirati poštivajući i respektirajući jedni druge, bez da se u zraku osjeti neka doza zavisti ili bilo čega što bi moglo vući na tu stranu.

Sa svojih 38 pjesama Crossroads pokazuje kako gitaristi različitih glazbenih stilova od rocka, countryja, jazza i bluesa mogu odlično zvučati i što je još važnije mogu nas i više nego dobro zabaviti. Cijeli koncert sadržava strahoviti sudar gitarističkih heroja koji su na ovaj ili onaj način obilježili pojedine glazbene stilove, a samim time i općenito modernu glazbu.

Posebna atrakcija cijelog koncerta bio je prvi nastup nakon 25 godina Stevea Winwooda i Erica Claptona, koji su nekada zajedno svirali u poznatom super bandu Blind Faith i tom prigodom su izveli strašan set koji su činile sljedeće teme: Presence Of The Lord, Dear Mr. Fantasy, Had To Cry Today i Crossroads. Veliko finale bilo je rezervirano za legendarnog Buddy Guya, koji je u tom finalu u odličnom jam sessionu izveo poznatu temu Sweet Home Chicago gdje su mu se pridružili Clapton, Cray, Mayer, Sumlin, Vaughan i Winter. Treba li ljepše i efektnije završnice? Za one koji znaju o čemu pišem, zasigurno ne.

PREPORUKA:


Dakle, svi vi koji volite rock glazbu, ali i sve ono što je s time u vezi ne dvojite niti sekunde, dvostruko DVD izdanje Crossroads Guitar Festival 2007 objavljenao je 6. studenog, a vi ga još nemate... ne mogu vjerovati, to jednostavno nije istina.
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 567
Eric Clapton & Friends « Eric Clapton & Friends Eric Clapton Video Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42