A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Djesse Vol. 2


Bookmark

Data

Released Srpanj 2019
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Vocal Jazz / Crossover Jazz
Dodano Srijeda, 18 Rujan 2019
Žanr Jazz
Length 1:19:42
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2019
Država Europa
Etiketa Hajanga Records / Geffen / Decca
Catalog Number 1333778
Edition details objavljeno: 19. 7. 2019.
Tags Decca Geffen Jacob Collier Hajanga Records

Review

Moram priznati da je Jacob Collier recidivist.

Nije mu bilo dovoljno što je karijeru započeo s odličnim prvijencem („In My Room“) na kojem je začet njegov prepoznatljiv obrazac slaganja neobičnih harmonija, minucioznih i strpljivo nadosnimanih vokalnih dionica u jedinstveni glazbeni okvir; već je na drugom albumu „Djesse vol. 1“ iz serije od četiri istoimena albuma svoje glazbeni puzzle učinio još kompliciranijim za slaganje, a na radost konzumenata njegovog lika i djela.

Ubrzo nakon „Djesse vol.1“ objavljen je njegov nasljednik „Djesse vol.2“ za kojeg je Jacob Collier zaslužio nagradu za ovaj opet ukusan desert očitovan u hrabrom pokušaju dodatnog filtriranja svojih neortodoksnih ideja.

Obzirom da se serija albuma „Djesse“ proteže na još dva neobjavljena (za koje nitko i ne zna što će nam Jacob servirati) nameće se opravdano pitanje gradi li mladi autor prebrzo svoj glazbeni imaginarij?

Piše li on pjesme koje imaju karakter pokazivanja i dokazivanja njegovih autorskih „supermoći“ ili bi one trebale imati potrebniju dozu zanimljivosti ili pak provokativnosti, kao što je pokazao na nedavno održanom koncertu na Tvrđavi sv.Mihovila na kojem je njegova glazbena „praksa“ pregazila „teoriju“ ovjekovječenu na nosačima zvuka.

Iako je uz pojam hrabrosti vezana činjenica da je ona uvijek slijepa, pa ne vidi opasnost i neprilike, siguran sam (pravo na to daje mi njegov dosadašnji učinak) da Jacob Collier hrabrost poima kao do kraja spoznatu odgovornost.

Odgovornost da svojom glazbom ovaj svijet učini ljepšim i ugodnijim mjestom za život. Što uspijeva u samom otvaranju sa sanjivom „Intro/Sky Above“, te prekrasnom „uspavankom“ „Feel“ (uz uvjerljiv vokal Lianne La Havas) koja nas svojom umirujućom atmosferom ultimativno odvodi daleko od očaja, tuge i beznađa – makar onog aktualnog glazbenog.

Gore navedena hrabrost/ludost ovog genijalca očituje se u nesvakidašnjoj prezentaciji Bossa Nove u jedinstvenoj „A Noite/ Lua“ uz „malu“ pomoć svoje suradnice Portugalke Maro sa predivno isprepletenim vokalnim dionicama, te još ljepšim solom na klaviru. Nedvojbeno jedan od vrhunaca albuma kako kompozitorski, tako aranžerski i producentski. Pjesma koja personificira pojam sreće.

A da ne bi podlegli ovakvoj atmosferi pobrinuo se mladi autor u „Bakumbe“ (feat.Sam Amidon), zaraznoj keltskoj veselici sa nezaobilaznom violinom i otvorenim pozivom na ples.

Negdje na tragu onoga što radi bend Vulpeck krenuo je Jacob u „It Don't Matter“ (feat. JoJo) sa živim dokazom da je Jacob Collier zaista odličan multi instrumentalist- poslušajte samo prebiranje njegovih prstiju po žicama kontrabasa.

Svoj svestrani interes za različitim, ponekad nespojivih glazbenih idioma Jacob je suvereno dokazao u homaggeu Afričkim melodijama i ritmovima: kratka „Dun Dun Ba Ba“ i opijajuća „Nebaluyo“ (feat. Oumou Sangare) nevjerojatna je simbioza poliritmije i sa naprosto otkačenim solom na saksofonu. Cjelokupna vibra ove pjesme odaje Jacobovu ponosnu pripadnost glazbenom „kultu“ znanom pod imenom Snarky Puppy.

Veliki dio materijala s ovog albuma posjeduje pripadnost akustičnom miljeu, stoga je bila neophodno potrebna jedna pjesma koja će dobro prodrmati ovakav feeling. „Do you Feel Love“ bila je ujedno očekivana i dobrodošla nužnost sa zadatkom podizanja tenzija. A zasluge za to pripadaju (naravno osim samom autoru) i Steve Vaiu čije je frenetično soliranje zasigurno poznatom gitaristi bila odlična zabava na koju je možda i zaboravio.

Na albumu nalazimo i dva covera: „Here Comes the Sun“ te „Moon River“ u kojima je Jacobova neutaživa glad za perfekcijom u nadosnimavanju vokala urodila izmjenom originalnog DNK, a što i nije ispalo niti malo profanirajuće. Naprotiv, meštar od harmonija svakom je coveru udahnuo nove boje iz nepreglednog spektra.

Ovaj album ipak je bolji, zreliji i kompleksniji od prethodnika u pogledu komponiranja, aranžiranja i produkcije, što može biti indikativno za „Djesse vol.3 i 4“. Živi bili pa vidjeli (čuli), jer na to očito nećemo dugo čekati.

Na samom kraju interesantna je konstatacija jednog od njegovih obožavatelja: „The world is becoming collier and collier“.

Đorđe Škarica

Hits 1823
Djesse, Vol. 1 « Djesse, Vol. 1 Jacob Collier Albumi Kronologija Djesse Vol. 3 » Djesse Vol. 3

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu