facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Folk-rock / Classic Rock / Country-Rock
Dodano Srijeda, 12 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 1:18:16
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2014
Država Europa
Etiketa CSNY Recordings / Rhino Records
Catalog Number 603497899920
Edition details Objavljeno: 8.7.2014.; produkcija: Graham Nash i Joel Bernstein; snimano: srpanj - rujan 1974.
Tags Crosby Stills Nash & Young Graham Nash Rhino Records Joel Bernstein

Review

U nekih gotovo sat i 19 minuta dobili smo impresivan presjek trostrukog CD boxa "CSNY 1974". No, ako prvo nabavite ovaj album, nećete biti zadovoljni, morati ćete potražiti još, da čujete kako je ova četvorka snažno, impresivno i nadahnuto zvučala u akustičnoj verziji. A tek kada su se uključili u struju, tek tada su pucale određene granice kod publike.

Ovih 16 pjesama istinski su mit kojeg su stvorila ova četiri glazbenika i te svoje pjesme jednostavno su predali publici koja je opet znala istu primiti i u svemu u potpunosti uživati. Slušajući odvojeno samo ovaj album, stječe se dojam izvrsnosti, stječe se dojam kako je ova četvorka u svakom trenutku znala što radi, mada je to daleko od istine. Svojeglavi, vrlo samostalni, te vrlo jakih osobnosti, ova četvorka bila je sve prije nego homogena cjelina. No, na bini, David, Steven, Graham i Neil zvučali su vraški dobro. Teško je naći zamjerke, jer su sve okretali na spontanost, na trenutno nadahnuće i ekskluzivnost prezenatcije. Zato ovaj izbor odabranih skladbi itekako pokazuje koliko su CSN&Y u stvari bili jaki i kao kvartet ali još više kao samostalni glazbenici. Sve to najviše se odražavalo na samom nastupu, gdje su itekako dolazile do izražaja njihove sposobnosti. Bio je to u konačnici jedan neprestani jam-session sa itekako otvorenim opcijama.

Baš onako kako je njima samima odgovaralo. Prvenstveno je tu bitna duljina trajanja pjesama, koja četvorki daje i otvara prostor za osjetljivu, na trenutke vrlo upečatljivu međuigru, bez obzira o kojoj se glazbenoj formi radi. Sve pršti od gitarističkih fraza, pasaža, udara i, što je najvažnije, svaki od setova imao je svoje posebnosti. Ovdje se zapravo to može vrlo teško osjetititi, ali osjeća se nešto drugo: bez obzira gdje se nešto događa, bez obzira gdje nastupali, ova četvorka može funkcionirati ubitačno senzibilno i točno. Do sada ih nisam spominjao, ali naravno treba ih spomenuti: Tim Drummond na basu, Russell Kunkel na bubnjevima i Joe Lala na udaraljkama odabrana su ritam sekcija bez koje ništa ne bi bilo isto. Naravno, trebalo je okupiti ekipu koja će uspjeti tijekom samo dva mjeseca odraditi 31 koncert u 24 grada po Sjevernoj Americi. Nakon toga uslijedio je razlaz, svaki je otišao na svoju stranu, a ponovno su se okupili tek nakon punih 11 godina, u srpnju 1985. kako bi dali svoj doprinos poznatom 'Live Aid' koncertu.

Nisu ih bez veze nazivali američkim The Beatles. Ovaj projekt u ovoj skraćenoj verziji daje ipak jednu zaokruženu cjelinu, gdje se prepliću akustične i električne varijante pjesama generacije Woodstocka, ali i nadolazećih generacija poklonika rock glazbe. Jednostavno, ovo je obvezna lektira, koju bi svaki poklonik moderne glazbe jednostavno morao pročitati, tj. poslušati, ova materija mora proći kroz vas, kako biste zapravo mogli razumijeti cijelu ovu priču.

Crosby, Stills, Nash i Young i dalje ostaju u stalnom 'fightu' gdje pokušavaju nadmašiti jedan drugog. Ta iscrpljujuća borba nikako da dade pobjednika, jer između četiri majstora, istinska velikana teško da se može naći tko je bolji. Fascinacija njihovom suprostavljenosšću, zajedljivosti o neprestanoj frci i poticanju jedan drugoga do granice podnošljivosti čine jednu legendu, koja nikada nije niti u potpunosti demantirana, niti je saživila u tom svom obličju. Naime, kada slušate ovaj odabrani repertoar s trostrukog CD-boxa osjećate tu tenziju, ali sve pada u vodu, kada su na bini CSN&Y, oni tada doslovno pucaju od lijepih, gotovo nevjerojatnih harmonija, njihove unisone svirke i pjevanje, jedan permanentni jam-session ostavit će ama baš svakog poklonika moderne glazbe bez daha. I što je najvažnije, vratit će vas u dane kada ste bili mladi, kada niste bile opterećeni svom težinom neprestane borbe za opstanak i kada ste znali uživati u pjesmama koje su tako nadahnuto izvodili CSN&Y.

"Selections From CSNY's 1974" Tour pružit će vam istinsko zadovoljstvo i nadahnuće!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1690
CSNY 1974 « CSNY 1974 Crosby, Stills, Nash & Young Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma