facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Hidden City


Bookmark

Data

Released Veljača 2016
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Četvrtak, 17 Ožujak 2016
Žanr Rock
Length 52:26
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2016
Država Europa
Etiketa Cooking Vinyl
Catalog Number COOKCD621
Edition details objavljeno: 5.2.2016.; produkcija: Bob Rock; snimano: 2014. - 2015.
Tags Cooking Vinyl The Cult Bob Rock Dine Alone

Review

Početkom veljače izašao je deseti, jubilarni, studijski album ''The Culta'' pod nazivom ''Hidden City''.  Poznavatelji će se možda zapitati 'zar već deseti', pošto su mnogi ignorirali zadnja dva ili tri albuma na kojima se definitivno osjetio pad energije i žestine benda koji je započeo kao dark gothic, zatim napravio jedan od najznačajnijih rock albuma ''Love'',  te konačno zapao u probleme. Osamdesete su za ''The Cult'' bile zlatne, devedesete problematične, a dvijetisućite za zaboraviti. No, ostavimo prošlost prošlosti i iskoristimo najbolje što nam daje sadašnjost kako bismo uživali u budućnosti.

Tijekom više od trideset godina karijere, ''The Cult'' je neizbježno prošao niz transformacija. Na ''The Hidden City'' njihove varijacije na temu nisu dramatične, ali ih ima. ''The Cult'' je bend koji u glazbenom smislu doista ne miruje, te ne proizvode iste albume ili pjesme. Definitivno nisu od bendova koji žive na staroj slavi, ali nikako ne mogu odlučiti da li je to dobro ili loše za njih.  

''The Hidden City'' sadrži zvuk starog dobrog heavy metala i postpunka. Koncipiran je kao konačni album svojevrsne ''duhovne'' trilogije zadnjih radova benda – ''Born Into This'' i ''Choice of Weapon''. Za razliku od dva prijašnja albuma sa kojih je, ruku na srce, teško izdvojiti hit, na ''The Hidden City'' to će biti prva stvar ''Dark Energy'' te šesta,  ''Hinterland''. Naravno, pod pretpostvakom da nitko više ne očekuje ''She sells santcuary'' ili ''Lil Devil''.

''Dark Energy'' i ''No Love Lost'' je žestoki hard-rock, ono što se očekuje kad se spomene ''The Cult''. Obje stvari obilježene su bubnjarskim beatom te eksplozivnim gitarama koje nisu sputane riffovima. ''Hinterladn'' je retro-futuristička neman nježnih gitara, nervoznog basa i vatrenog sola, ali to ju  i čini jednim od najboljih točaka albuma. ''GOAT'' će voljeti svi koji uživaju u Zeppelinima i Blask Sabbathu, kao što će ''Lilies'' voljeti oni koji vole npr. Santanu. ''Deeply Oredered Chaos'' lirska je posveta  žrtvama Charile Hebdo napada u Parizu, a ''Heartlines'' je upečatljiva po zabavnoj igri sa distorzijom. ''The Hidden City'' završava sa ''Sound and Fury'', što je simpatičan izbor jer ostavlja dojam ranjivosti i otovrenosti albuma, čista suprotnost njegovom početku.

Ono što uistinu fascinira na ovom ''The Cultovom'' nešto boljem od osrednjeg albuma, jest vokal Iana Astburya. Ne samo zbog činjenice da pjeva trideset i kusur godina već i zbog njegovih pijančevanja zbog kojih je i bend imao problema. Uništavati se alkoholom do te mjere da počneš nalikovati na napohali balon mora ostaviti traga na glasnicama, no na sreću kod Austburya se to uopće ne čuje. Dakle, to je definitivno veliki plus konačnici ''duhovne trilogije'' benda.

Na kraju, 'The Hidden City'' sadrži dostatnu količinu kvalitetnog sviranja gitare i karakternog glasa, ali mu nekako fali duša. To je jedan od onih albuma za koji znate(ili barem jako želite) da ima ''ono nešto'' ali vam to jednostavno izmiće iz prstiju. Jednostavno rečeno –''The Cult'' još uvijek može napraviti jako dobru stvar. Ali ih ne može napraviti još dvanaest.

Vanja Premužić

Hits 1089
Choice Of Weapon « Choice Of Weapon The Cult Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42