facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nothing Exists


Bookmark

Data

Released 1984
Format Albumi
Vrsta
Dodano Srijeda, 26 Listopad 2011
Žanr Jazz
Length 37:37
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država US
Etiketa Ski Records (2)
Catalog Number SR 2085
Edition details Produkcija: Ron Bacchiocchi, Andy Heermans i Michael Theodore
Tags

Review

Nothing Exists, originalno nastao 1985., je album za kojeg nitko nikad ne bi čuo da se u MoonJune Recordsu nisu sjetili napraviti reizdanje. A i sad, s reizdanjem, teško da će Nothing Exists ikoga ozbiljno zainteresirati. Djelo je to pjesnika Josepha Smalkowskia koji se za pozornicu prozvao Copernicus i koji je kao dio avangardne scene New Yorka u zadnjih 30-35 godina izdao preko deset albuma. Glavne predokupacije su mu znanost, kvantni svijet i ljepota ništavila.

Copernicus, koji se, usput rečeno, sam bez problema prozvao Copernicus, odbija govoriti o sebi kao o glazbeniku iako, osim što pjeva kao Barry White, svira i klavijature. Glavnu snagu pronalazi u improvizaciji, elementima jazza, klasike i avangarde. Spominje i utjecaj Dada pokreta, samo što je Dada u suštini bila mnogo bezbrižnija dok je Copernicus uglavnom mrtvo ozbiljan i beskrajno ljut, više onako romantičarski tip koji u sebi sažima apsolutnu svjetsku bol.

Album počinje zaista lijepom pjesmom I won't hurt you koja na kraju ispada i jedina uračunljiva kvaliteta na albumu, barem iz perspektive 2010. Prava komercijalna ljubavna pjesma s mnogo ponavljanja i bez apstraktnih stihova za treniranje sinapsi poput spontaneous dream of expression ili npr. gone forever into the eternal atomic unknown koji krase ostale brojeve. Tamo krajem druge pjesme počinje teror nasilnog ekspresionizma koji ne staje do posljednje Atomic Nevermore. Dobro, svjesna sam toga da se Černobil dogodio svega godinu dana nakon Nothing Exists, ali unatoč svom bogatstvu motiva teško je uočiti ikakvu smjeliju projekciju. Copernicusovi su atomi ipak nešto drugo: The fall of the electron in its own proton. Protons kissing neutrons...

Kao što ste mogli pretpostaviti, Copernicusova je teza da živimo u iluziji i da prava istina leži u subatomskom svijetu. Nemam problema s tim, ali ne volim kad me se luđački uvjerava u bilo što. Svejedno, postoji razlog zašto je Copernicus našao svoje mjesto pod suncem. Koji je tome razlog možda je kompliciranije pitanje od pitanja svih pitanja...a možda se stvarno radi o genijalacu koji je samo stjecajem okolnosti ostao njujorška najbolje čuvana tajna. Ako se nekome da uroniti u oblake vjerojatnosti može posjetiti stranicu Copernicusonline.net na koju je nedavno stavljeno 25 (!) videa s Copernicusovim performansima.

Marina Vukman

Hits 772
Copernicus Albumi Kronologija Victim Of The Sky » Victim Of The Sky

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42