facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Merry Christmas


Bookmark

Data

Released Studeni 1994
Format Albumi
Vrsta Pop / Adult Contemporary R&B / Contemporary R&B / Christmas
Dodano Četvrtak, 22 Prosinac 2016
Žanr Blagdanski
Length 39:31
Broj diskova 1
Edition date Studeni 1994
Država Europa
Etiketa Columbia
Catalog Number 477342 2
Edition details objavljeno: 4.11.1994.; producenti: Mariah Carey Walter Afanasieff i Loris Holland; snimano: prosinac 1993. - kolovoz 1994. - The Hit Factory (New York City, New York)
Tags Columbia Mariah Carey Walter Afanasieff Loris Holland

Review

Možemo mi to nijekati koliko želimo, opovrgavati i pokušavati argumentima tvrditi suprotno, ali jedna stvar je sasvim sigurna. Album Merry Christmas američke pop pjevačice Mariah Carey iz 1994. godine te glavna pjesma s njega, All I Want For Christmas Is You, definitivno spadaju među najpopularnije i najizvođenije pop albume i pjesme božićne tematike. Stoga je sasvim razumljivo da je upravo ovaj album našao mjesto u prigodnoj božićnoj rubrici našega portala.

Mariah Carey objavila je ovaj album na samom vrhuncu svoje karijere sredinom devedesetih godina. Ispred njega izdan je Music Box, a nakon njega uslijedili su Daydream i Butterfly, koji su sadržavali hitove poput One Sweet Day, Always Be My Baby ili pak My All. Kako to ponekad biva u određenom trenutku karijere poznatog glazbenika, tako se desilo i kod Mariah da je svoju blistavu karijeru u tom periodu željela okruniti i jednim prigodnim blagdanskim izdanjem, rezultat čega je bio upravo ovaj album.

Među jedanaest pjesama, koliko ih broji ovo izdanje, šest je tradicionalnih božićnih pjesama, tri su Mariah-ine autorske skladbe dok su dvije obrade. Od tradicionalnih skladbi tu su općepoznati standardi O Holly Night, Joy To The World, Hark! The Herald Angels Sing/Glorai (In Excelsis Dea) te nezaobilazna Silent Night.

Pjesme obilježava karakterističan vokal Mariah Carey, dok su aranžerski sve okićene gospelom i bogatim orkestralnim dionicama, što im daje uzvišeniju i svečaniju notu. Od svega tek odskače Joy To The World koja nije bila lišena sveprisutnog dancea koji je tih godina naprosto mljeo sve pred sobom i ulazio u sve pore glazbene industrije. Usprkos tome pjesma je sasvim solidna, vesela, živa i vrlo plesna.

Od autorskih pjesama tu su već spomenuta All I Want For Christmas Is You koju nema uopće smisla predstavljati jer je nemoguće zamisliti bilo koji Božić i predbožićni ugođaj, a da ova pjesma ne svira u trgovačkim centrima, trgovima, dućanima ili pak dopire iz zvučnika radio prijamnika. Identično kao i Last Christmas grupe Wham.

Druga od tri autorske pjesme je prekrasna balada Miss You Most (At Christmas Time), koja dočarava topli božićni ugođaj i vatru u kaminu. Pjesma se postupno gradi od laganog klavirskog uvoda prema diskretnim orkestralnim trenucima.

Nemoguće je na samom kraju ne spomenuti kako se na ovom albumu nalazi također apsolutni hit svih božićnih kompilacija, filmova i sl. Santa Claus Is Comin' To Town. Vrlo dobra izvedba, vesela pjesma i puno, puno zabave.

Merry Christmas je upravo takav. Nudi toplinu u onim "obiteljskim" ili duhovnijim pjesmama i puno zabave u svojim veselijim trenucima. Upravo zato je jedan od nezaobilaznih albuma svakog božićnog razdoblja. Uopće nema sumnje kako će i ubuduće tako biti.

Dragutin Andrić
izvorno objavljeno 30.11.2007.

Hits 938
Mariah Carey Albumi Kronologija E=MC2 » E=MC2

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42