facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2010
Format Albumi
Vrsta Pop / Božićne
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Pop
Length 47:01
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država USA
Etiketa Island
Tags

Review

Baš sam neki dan čitala kako je Geldofu zlo od njegove božićne pjesme, pogotovo od onog stiha u kojem konstatira da nema snijega u Africi ove godine. Automatski me to sjetilo Hornbyevog junaka od tantijema i one scene kad spočitava prozeblom uličnom glazbeniku da nije platio prava za Saonice Djeda Mraza njegovog oca. Na kraju, tu je i Dylanov prošlogodišnji album, valjda jedini njegov koji sam poslušala u cijelosti, i da budem iskrena, uopće nije bio loš. Nema sad to puno veze s Mariah, više je to neki moj tijek misli kad su božićna izdanja u pitanju.
 
Merry Christmas II You je drugi božićni album Mariah Carey. Prvi je izašao '94. i ostao besmrtan u vidu velikog hita All I Want for Christmas Is You koji je za razliku od ambicioznih Live Aid pjesama nastao bez namjere da nas paralizira grižnjom savjesti. Ne kažem da je Do They Know It's Christmas loša pjesma, osobno je volim, ali je žalosno kad bit bilo kojeg djela iščezne u mahnitom i nepromišljenom štancanju. Mariah nije mogla upasti u takvu vrstu zamke jer intimne pjesme kakve ona radi funkcioniraju uvijek i svugdje. Na kraju, All I Want for Christmas Is You apsolutno pogađa smisao Božića u nekom asketsko kršćanskom smislu, na stranu sad sladunjavi artwork koji je...a ono, sasvim prikladan.
 
Na albumu su četiri nove pjesme, klasici i nova verzija All I Want for Christmas Is You. U čitav se paket uključio još Marc Shaiman, čovjek s Broadwaya koji je Mariah obogatio orkestrom suprostavljajući neuobičajeno dubok glas pjevačice sasvim finim svilenkastim nijansama. Ti su se kontrasti posebno dobro pogodili u When Christmas Comes, a da ne bi sve bilo u tonu r&b balada, tu se našlo sasvim dovoljno snažnog klupskog ritma kao na Oh Santa! koja zvuči kao kombinacija Hey Mickey i jedne Rihannine pjesme, ne mogu se sjetiti. Here Comes Santa Claus ima onu matricu reklama za čokoladice s velikim postotkom mlijeka, ali sama gesta ulaska u takvo što je čisti respekt. Od ovih čeznutljivijih pjesama dojmljivija je još One Child s dječjim zborom u pripjevu koji je svojedobno i Michaelu Jacksonu znao dati dovoljnu dozu monumentalnosti. Paradoksalno, operni pjevači nikad nisu uspjeli tako uvjerljivo ojačati pop pjesme, tako ni Mariah nije puno pomogla suradnja s Patriciom Carey na pjesmi O Come All Ye Faithful / Hallelujah Chorus.
 
U cjelini gledano, album je više nego solidan. Naravno, procjena je relativna i velikim dijelom nastala u kontekstu božićnih duhova highlanderske Škotske Susan Boyle koji više nalikuju novom nastavku Wickermana nego toplom ugođaju koji obitelj, dvoje ljudi ili tko već zaslužuje na kraju jedne (bar meni) teške godine.
 
Marina Vukman
Hits 1013
Memoirs of an Imperfect Angel « Memoirs of an Imperfect Angel Mariah Carey Albumi Kronologija Me. I Am Mariah ...The Elusive Chanteuse » Me. I Am Mariah ...The Elusive Chanteuse

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42