facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2009
Format Albumi
Vrsta Pop
Dodano Nedjelja, 09 Listopad 2011
Žanr Pop
Length 1:10:41
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Sony / Menart
Tags

Review

 

Gotovo svi brojevi jedan Mariah Carey su balade. Stoga i nije nelogično kompilaciju tipa Greatest Hits zamijeniti s onom Best Ballads. Od prve Vision Of Love do posljednje I Stay In Love balade su joj donosile uspjeh i brojeve jedan. Ono što joj, nažalost, nisu donosile su kvaliteta.
 
Sve balade su nastale prema istom receptu: sladunjava produkcija uz vokalna pražnjenja o ljubavi. A tematika ljubavi se stvarno razvukla do krajnjih granica: ljubav prema sebi (Hero), očajnička ljubav (Without You), sveobuhvatna ljubav (My All), količinska ljubav (How Much), pobožna ljubav (Thank God I Found You), sveprisutna ljubav (I"ll Be There), fizikalna ljubav (Reflections), široka ljubav (Open Arms), kladioničarska ljubav (Against All Odds), visinska ljubav (The Roof), i sve moguće vrste ljubavi koju su ove balade uspjele izbanalazirati toliko da postaje uobičajena poput Dobar tek.
 
Način pjevanja je također isti. Početak pjesme se pjeva tiho, iz dubljih registara da se pokaže da raspon vokala može i u jednu i u drugu stranu. Nakon toga se otpjeva refren na srednjim do visokim dionicama. Na kraju se refren otpjeva visokim tonovima, gotovo ultrazvukom zbog čega bi Mariah u slučaju propasti karijere (ali neće grom u koprive) lako sreću mogla pronaći i u medicinskim svrhama. Ponekad se u pjesmu dovede i neka suradnja kao npr. pozadinski hip hop vokal (Usher u How Much) ili netko jakih vokalnih mogućnosti da se pjesma pretvori u borbu glasova i time makne naglasak s činjenice da se ipak došlo pjevati pjesmu (Luther Vandross u Endless Love).
 
Produkcija je ili krcata (u r"n"b pjesmama) ili sladunjava (u pop stvarima). U oba slučaja igra na glazbene porive četrnaestogodišnjakinja koje su u devedesetima plakale zbog nesretnih ljubavi, a danas uz višak libida i manjak odjeće pjevaju Promiscuous - Nelly Furtado.
 
Jedine dvije pjesme koje se ovdje mogu proglasiti kvalitetnima su odlična Mariahina prva Vision Of Love, te All I Want For Christmas, iako mi nije jasno što ta pjesma radi na The Ballads kompilaciji. Sve ostale su varijacije na temu one prve i što dalje idu, sve je lošije i lošije. Tu se ponekad nađe i neki klasik (Hero i Without You), no realno gledano, te pjesme su klasici samo zato jer smo na njih plakali u devedesetima.
 
Ova kompilacija tobože ukazuje na ono najbolje kod Mariah Carey, no samo pokazuje koliko je šuplja njena karijera. Površne balade namijenjenje onima koji od glazbe traže najmanje, i tako kroz dvadeset godina. Uz pokoji živčani slom. Mariah Carey je vokalno iznimno talentirana pjevačica, možda najtalentiranija na sceni, no što joj to sve znači kad je kroz cijelu karijeru isporučila tek dvije poštene pjesme?
 
Ivan Glazer
Hits 1115
E=MC2 « E=MC2 Mariah Carey Albumi Kronologija Memoirs of an Imperfect Angel » Memoirs of an Imperfect Angel

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42