facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1963
Format Albumi
Vrsta / Pop rock / Rock and roll
Dodano Utorak, 04 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 25:25
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2012
Država Europe
Etiketa Capitol Records
Catalog Number 50999 404424 26
Edition details Tracks 01 - 12 mono.Tracks 13 - 24 stereo.Tracks 01 - 10 & 12 previously unreleased on CD.Stereo extraction mixes of tracks 18 & 23 previously unreleased.Tracks 11 & 23 with Melody of 'Their hearts were full of spring'.Album originally released in October
Tags EMI Capitol The Beach Boys Brian Wilson Murry Wilson

Review

Bilo je pitanje vremena kada će se Brian Wilson i društvance odmaknuti od tema vezanih za surfanje. Ipak, naime, nitko od njih nije uistinu surfao (s izuzetkom brata Dennisa), a ono čime je mozak benda uistinu bio zabavljen dok nije skladao bili su – automobili. Uz to, automobili su bili (i ostali) naglašenije sveamerička tema od surferskih epopeja kakve su The Beach Boys na nastupnim albumima tako spretno pakirali u ambalažu pop(rock)-pjesama. "Little Deuce Coupe" kao zbirka pjesama o automobilima tako izlazi kao jedan od pionirskih konceptualnih albuma iako mu je sama koncepcija dosta labava a sama ideja, zapravo, slučajna.

Nisu, naime, ni ljubav prema automobilima a ni osmišljen koncept doveli do albuma koji će samo mjesec dana kasnije nasljediti "Surfer Girl". Treći naslov The Beach Boys u 1963. doslovce je sklepan na brzinu kao reakcija na Capitolovu kompilaciju "Shut Down" kreiranu na temelju njihove istoimene pjesme bez da ih je itko išta pitao ili uključio u projekt. Kompilacija koja je objedinila pjesme o automobilima i zaplovila na valovima popularnosti benda natjerala je Briana da s tekstopiscem Rogerom Christianom ubrza rad na novim materijalima i izbaci album kojim će "uzvratiti vatru". "Little Deuce Coupe" tako je postao treći album benda u istoj godini, što se itekako osjeti.

Album je donio tek osam novih pjesama jer su se naslovna pjesma te "409", "Shut Down" i "Our Car Club" več pojavile na prethodnim albumima, a da stvari budu još manje povoljne, upravo su one ono što vrijedi upamtiti s ovoga izdanja. Među novima ističe se tek "Be True to Your School", a i nju su naknadno, studioznije doradili za singl-izdanje. Hiperproduktivnost je tako ubrala svoj danak usprkos dosta dobrom kotiranju ploče na top-listama. Uzme li se pak u obzir razlog nastanka, "Little Deuce Coupe" je tako, zapravo, ispunio svoju svrhu. Zašto se našao na popisu za ovogodišnje reizdanje drugo je pitanje, no tu je, u stereo i mono tretmanu, oživljeno za konzumaciju u novom mileniju. Inače, i ovom bih prigodom ipak preporučio izdanje iz 2001. na kojem je CD podijelio s albumom "All Summer Long".

 

Toni Matošin

Hits 918
Surfer Girl « Surfer Girl The Beach Boys Albumi Kronologija Shut Down Volume 2 » Shut Down Volume 2

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma