A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Purpose


Bookmark

Data

Released Studeni 2015
Format Albumi
Vrsta / Dance-Pop
Dodano Srijeda, 16 Prosinac 2015
Žanr Pop
Length 48:13
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2015
Država Europa
Etiketa School Boy Records / Def Jam
Catalog Number 0602547576415
Edition details objavljeno: 13.11.2015.; izvršni producenti: Justin Bieber, Scott
Tags Def Jam Justin Bieber Usher Scott "Scooter" Braun School Boy Records

Review

Srednjostrujaška popularna glazba u posljednjih je nekoliko godina drastično promijenila svoj kurs. Profil superzvijezdi iz devedesetih i ranih dvijetisućitih, onaj plitak portfolio ponekad karikaturnih ličnosti koje su uspijevale prodavati milijune nosača zvuka na osnovi jednog singla, doživio je svoj spori ali očekivani kraj. Na njihovo mjesto zasjela su neka nova lica,a dežurne PR agencije shvatile su kako je u doba bespuća interneta i njegove goleme ponude potrebno ponuditi nešto novo. Tako smo danas svjedoci pametno isproduciranih persona, koje barem prividno, uživaju potporu masa koje pune dvorane s jedne, te kritičara s druge strane. Mainstream je odjednom postao i popularan i kvalitetan/karizmatičan u isto vrijeme. U ovoj priči našao se i naš protagonist Justin Bieber, dječak superzvijezda čija karijera savršeno ocrtava gore spomenuti zeitgeist. Predmet koji mi se našao za radnim stolom, njegov novi studijski album „Purpose“, predstavlja posljednji i još uvijek aktualni stadij glazbene industrije te je bilo prilično zanimljivo zaviriti u svijet jednog drugačijeg, odraslog Biebera. Producentska lista na albumu je poduža, a dva imena koja iskaču su definitivno vrlo popularni Diplo, autor hit singla „Lean On“ te DJ/producent dubstep glazbe, Skrillex.

Što ovakav album naposljetku nudi? Trendove. Svaka od trinaest pjesama na ovom izdanju na ovaj ili onaj način prikazuju što je trenutno in na sceni, a slatkorječivi se Bieber savršeno uklapa u svoj novi imidž “post-bad boy“ umjetnika koji ovim albumom istražuje (vrlo plitko) ideje oprosta i žaljenja uz pozitivan pogled prema svijetlom kraju tunela. Pozitivne odlike albuma dosljednost je zvuka kroz trake, pa se tako dominantni R'n'B ritmovi solidno prelijevaju u stadionske pop himne, ali takve pohvale u ovom slučaju valja slati na adrese njegovih producenata. Nije potrebno analizirati svaku od pjesama na albumu jer je njegova sva “snaga“ u singlovima, a „Where Are U Now“ izvlači ovo izdanje iz ponora slatkog zaborava. Pod producentskom palicom Skrillexa i Dipla, Bieber je savršeno uletio u klupsku himnu 2015. godine. Najjači trenutak albuma bez ikakvih problema poništava službene hitove s početka albuma (What Do You Mean, Sorry te Love Yourself). Poletni plesni ritam uz „autograf“ u obliku repetirajućeg samplea od strane Dipla, predstavlja ono najbolje od spomenutih trendova, pa tako iduća „Children“ zvuči prilično jeftino i ofucano, koliko god se on trudio sa svojim timom od nje napraviti hit. Album završava s naslovnom „Purpose“, najslabijom pjesmom uz „Life Is Worth Living“. Pomalo su sramotni pokušaji kombinacije klavira i tuge u glasu „ranjenog“ Biebera.

Kada se sve zbroji i oduzme, Bieberova glazba neopterećenim ušima ne zvuči loše. U „Purpose“ je uložena solidna količina truda, no limiti u glavama producenata i samog Biebera, sve kako bi se zaradio svemogući dolar, doveli su „Purpose“ do vrhunca klišeja. Bieber je samo prividno okrenuo novu stranicu u svojoj karijeri. Jedino što se promijenilo je imidž i trend koji polu-uspješno predstavlja na svojoj ploči, sve ostalo...uvik isto.

Mislav Miličević

Hits 1741
Believe Acoustic « Believe Acoustic Justin Bieber Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture