facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
I am.. World Tour


Bookmark

Data

Released Studeni 2010
Format Video
Vrsta Pop / Contemporary R&B
Dodano Srijeda, 25 Svi 2011
Žanr R&B
Length 1:17:39
Broj diskova 2
Edition date 2010
Država EU
Etiketa Music World Music/Columbia
Catalog Number 88697814819
Edition details Datum objave: 26. 11. 2010.; Snimano: 2009. - 2010. za vrijeme I Am... turneje; Produkcija: Camille Yorrick; Režija: Beyoncé Knowles Ed Burke Frank Gatson Jr.
Tags Beyonce Columbia

Review

Ako sam nedavno za live album Erosa Ramazzottija rekla da je vrhunski i vjerno napravljena inačica njegovih koncerata, a za live album Bryana Adamsa da je skup blockbuster hitova u odličnoj akustičnoj verziji, onda mogu za album Beyonce reći samo da je to besramna mužnja novčanika najvjernijih i najzaluđenijih fanova. Otprilike.

Možda je I Am.... jedan od rijetkih zaista autentičnih live snimljenih albuma u današnjem glazbenom svijetu (što je samo po sebi svaka čast!), ali zvuči lošije nego da ga je snimio Jugoton (googlajte) za bend iz Babine Grede, a ne svi naj od svega naj za naj zvijezdu današnjice. Autentično ili ne, ali je ubitačno u današnje vrijeme ispoliranog i savršenog zvuka, slušati (pre)dug live album s nabijanjem ritma po mozgu, a bez imalo srednjih tonova, a i za visoke treba čuliti uši. Otprilike je zvučna kulisa na razini vodećeg regionalnog gažersko-svadbarskog benda. (A i glazba na mahove povuče u naše zabavnjačke vode),

Što je po meni samo dokaz za premisu koju često spominjem da r'n'b križan s hip hopom uživo redovito ne zvuči dobro, odnosno ne zvuče dobro oni koji u studiju provode godine i ispreproduciraju stvari onda ih ne mogu izvesti uživo kako treba jer su neizvedive (a da zvuče kulturno ili jednako dobro). Najbolji primjer je Single Ladies koja krene super pa se na mahove strašno muči, a tu i tamo imam dojam da svira i Black& Decker motorna pila, a onda opet ispadne dobro (kada je manje svirke a više zbornog pjevanja). Koja čorba!

Doslovno sam bilo šokirana kada sam preslušala ovaj album jer koliko se sjećam koncerta, dojam mi je bio deset puta bolji, ali i za to ima razloga: to je zato što: prvo - Beyonce je napravila sjajan show, drugo -. ona sama po sebi sjajno izgleda tako da je jednako zadivljeno gledaju (i manje slušaju) i žene i muškarci (OK oni još i sline uz to), i treće - ima super glas i odlično pjeva čak i kad pegla na matricu (to se kuži samo kada je vidite uživo, ne i na albumu).

Pa tako na ovom live albumu od svega ostaje samo br. 3, što je samo donekle prihvatljivo.
Čak i pjesme koje su odlične zvuče manje više jadno/bezveze/šuplje i jedino ih Beyonce sa svojim vanrednim glasom i interpretacijom izvlači.

Ipak sve skupa im se potrefilo na nešto vrlo dobro zvučećih pjesma: Diva (jer je lagana za super izvesti u živo), Irreplaceable, sjajni blues At Last, pa i Helo, a iznad svih Ave Maria koja doduše nema onu dušu i ekstazu koju ima Ave Maria Josipe Lisac (tražite pod CD-om "Gubec-bega"), ali je odlično izvedena, iako mi je totalno nejasno što je Beyonce htjela s izvedbom Ave Maria - meni je ponajbolji dio albuma, ali paše u cijelu setlistu naročito vizualnu, poput šake u oko.

Možda je cura, pardon! gospođa Jay-Z, samo htjela pokazati Josipi Lisac da nije jedina koja ju zna lijepo otpjevati. Beyonce, lepa si ko' slika, ali te Josipa ipak šije.
Sve u svemu, ako preslušate ovaj album i složite se sa mnom, neka vas to ne spriječi da odete na Beyoncin koncert jer to zaista vrijedi pogledati bez obzira na ovaj uradak. A ako ste album preslušali i zamrzili me do kraja života onda znajte da ćete ipak i vi jednog dana odrasti a Beyonce ostarjeti.

(Za mrzitelje: meni je naprotiv Beyonce jako draga jer je važan djelić moje karijere vezan uz nju).

Anastazija Vržina

Hits 1551
The Beyonce Experience Live « The Beyonce Experience Live Beyonce Video Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma