facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Bloom


Bookmark

Data

Released Svi 2012
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Neo-Psychedelia
Dodano Subota, 01 Studeni 2014
Žanr Pop-Rock
Length 1:00:28
Broj diskova 1
Edition date Svi 2012
Država Europa
Etiketa Bella Union
Catalog Number BELLACD334X
Edition details Objavljeno: 15.5.2012.; snimano: 2011; Sonic Ranch (Tornillo, Texas); produkcija: Beach House i Chris Coady
Tags Beach House Chris Coady

Review

Deset snolikih komada, deset balada, deset priča o svakodnevici, razorenoj obitelji, sretnim i nesretnim ljubavima donosi nam album Bloom američkog dua Beach House.

I da ne znamo tko su, njihovo ime nepogrešivo sugerira da je riječ o indie-dvojcu koji živi i djeluje u svom svijetu. Oni više vole biti „u oblacima“ nego što vole biti na Zemlji, a to dokazuju melodijama i tekstovima. Kažu mnogi da u njima čuju Cocteau Twins, no ako ćemo pošteno, zvukovno su najsličniji bendu Mercury Rev. Dakako, svemu daju i svoj osobni pečat pa su i Bloom učinili vrlo melodioznim sanjivim popom u kojem se najviše ističe vokal Victorije LeGrand. Njezin glas kao da je stvoren za romantične zvučne pasaže čija je glavna karakteristika jednostavnost. Uz glas, zvučnu sliku prate gitara Alexa Scallyja, sintesajzeri i ritam-mašine. Jednostavnije da ne može biti.

Album počinje pjesmom Myth koja hipnotizirajućim ritmom, lako pamtljivom sint-dionicom i gitarom odmah osvaja slušatelja. Lazuli pomalo nalikuje na spoj Julee Cruise i Angela Badalamentija, a Other people vjerojatno je najradiofoničnija pjesma albuma. Ako pak biramo onu uz koju bismo rado utonuli u san, noću gledali u zvijezde i razmišljali o svemu i svačemu, tada je najbolji izbor The Hours – najljepše „harme“, najsnolikija atmosfera i glas LeGrandove koji bi i najnespretnije sročene stihove učinio lijepima. U pjesmi Wishes, pjevačica se pita kao i u uvodnoj numeri, što slijedi kada čovjek iskusi sreću koja je nažalost, kratkoga vijeka? On the Sea još je jedan „plažni“ bombončić s repetitivnim dionicama klavijatura i karakteristične Scallyjeve gitare kojom pjesma i završava, a za sam kraj Beach House ostavili su da nam u automobilu, na plaži, kod kuće, u garaži ili gdje drugdje, zasvira Irene. Bila bi to dobra pjesma da na jednom mjestu nema nezgodnog ponavljanja ritam-mašine koja zvuči kao kada „preskače“ ploča.

Završna procjena? Iako ima sjajnih pjesama poput uvodne Myth ili vrlo pitke Other People koje vam se brzo uvuku pod kožu, loša stavka albuma jest njegova jednoličnost. Koliko god mi „tupili“ o tome da ključ dobro napisanih pjesama leži u jednostavnosti. Sklizak je to teren.

Bilo kako bilo, za one koji vole dream-pop, imuni su na „premotavanje“ cijeloga albuma i nemaju običaj istoga trena gasiti neki od suvremenih uređaja za slušanje glazbe, Beach House ostavili su poslasticu koju ćete pronaći samo ako album poslušate u cijelosti.

Bojana Perhat

Hits 799
Teen Dream « Teen Dream Beach House Albumi Kronologija Depression Cherry » Depression Cherry

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42