facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta Indie / Indie pop
Dodano Četvrtak, 07 Travanj 2011
Žanr Indie
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2010
Država Velika Britanija
Etiketa Rough Trade / Matador
Edition details Snimano: Los Angeles, prva polovica 2010. / Producent: Tony Hoffer / Datum objave: 11. 10. 2010. (Europa), 12. 10. 2010. (Sjeverna Amerika)
Tags Belle & Sebastian Belle and Sebastian Matador Rough Trade

Review

Ne marim za većinsko mišljenje – za mene jeseni označuju početke. Rađanja. Vrijeme kad ponovno otkrivam svoje lice, skidajući ona karnevalska, ljetna. Kad pod stubišta šutam sve maske šivane za pompozne radosti i blještavila dugih dana. Kad se otvaraju novi kreativni procesi, kad se iz sjete razgolićenih krošnji i hladno namreškanog mora izvlače snage za nova značenja i nepretenciozne umjetničke poruke. Eto, oba svoja romana započeo sam pisati baš u jesen. Tako će, znam, biti i s trećim. Jer, tako jesen djeluje na mene. Možda ću zato, vjerojatno opet suprotno nekim uobičajenim viđenjima koja će naginjati proljetnom, Belle and Sebastian uvijek vidjeti kao jesenju glazbu. Bend za jeseni, one kad bih počeo pisati romane, ali i za sve one između.

Da, jako volim Belle and Sebastian. Zapravo, teško mi je zamisliti nekoga tko ne bi volio tu njihovu... hm, pa... savršenu pop glazbu koja je rock, odnosno, rock glazbu koja je pop. Odnosno, glazbu koja za tu terminologiju mari koliko muza za isluženog pjesnika. A opet, moram sebi u istom pasusu uskočiti u usta pa reći kako ih uporno odbijam uvrstiti u istu ladicu s bendovima koji mi uistinu mnogo (i previše) znače. Ne zato što njihova cmoljavost i štreberluk mogu nauditi mojim mužjačkim foto-ćelijama, ali mislim da i to ima neke veze s jeseni. Odnosno, s onim što kao da im glazbu nastoji izdići iz tih sazvučja i učiniti je uistinu cmoljavom i štreberskom. Da se razumijemo, ovaj prekrasni bend niže sjajne albume već gotovo puno desetljeće i pol, a ovo im je osmi (sedmi, ako ćemo soundtrack "Storytelling" izuzeti iz službene liste) dugosvirajući rad. Usudit ću se reći, najbolji još tamo od "The Boy with the Arab Strap". A usudit ću se dodati, u ovom slušateljskom času, u najsenzualnije doba jeseni, možda i najbolji općenito.

Dok je kritika pozdravila, nakon svojevrsnog autorski tanjeg razdoblja smjene milenija, povratak u formu albumima "Dear Catastrophe Waitress" i "The Life Pursuit", onaj sitničaviji, stereotipno jesenji dio mene još nije bio posve zadovoljan. Sjajni albumi, da, ali kao da je falio taj završni touch, glazura koja će dati punoću, zaokruženost, kalorije za nadolazeće zime. "Write About Love" svojim predivno tendencioznim naslovom i još jednom u nizu najljepših naslovnica (tu su Belle and Sebastian odavno kraljevi) te, naravno, samom sadržinom od jedanaest top of the pops mini-simfonija napokon dostiže i punoću i zaokruženost i kaloričnost!

Uvodna "I Didn't See It Coming", tako neodoljivo podsjećajući na najljepše trenutke Saint Etienne, jasno namiguje, zavlačeći se napadno jednostavnom melodijom pod kožu koja polagano blijedi nakon ljetnih sunčanih tretmana. Vokal Sare Martin pokazao se ne samo kao efektan izbor za prvi glas ovog fenomenalnog pop-trenutka, već i kao još efektnija uvertira za nježni vokal šefa Stuarta Murdocha koji vam neće baš uvijek sjedati u uho. Nakon toga, pjesme se jednostavno rolaju iz zvučnika kao isporučene na pokretnoj traci jednostavnošću rutinera.

Ako "Little Lou, Ugly Jack, Prophet John" nije baladni materijal godine, ne znam što jest. Tugaljiva melodija kakvu samo jesen može evocirati donosi i gostovanje Nore Jones, zanimljivije nego ikad dosad, ali da im za takve visove nije potrebna takva kadrovska nadopuna Belle and Sebastian pokazuju još dvije pjesme ranije, u razoružavajućoj jednostavnosti "Calculating Bimbo". Izvanserijski brži trenutci, poput "Come On Sister", "I Want the World to Stop" ili "I'm Not Living in the Real World" čine pak muskulativno tijelo albuma – to je segment u kojem će se povući možda najjasnije poveznice s prethodnim radovima te istovremeno servirati najslađi jesenji pop za top-liste od Santa Barbare do Vladivostoka, makar ih nikada ne dostigli. Nakon tih nekoliko prvih – sve redom sjajnih – pjesama pokojem bi se dugogodišnjem obožavatelju moglo učiniti da Murdoch i društvo svjesno ciljaju na komercijalni uzlet, ali oni, zapravo, samo poliraju talente odavno dokazane u samom srcu kvalitetne pop-glazbe. Njihov glazbeni rječnik s terminologijom u rasponu od naftalinskog popa do modernog indieja od samih početaka s "Tigermilk" mogao je i morao popušiti svaki diskofil koji drži ili misli da drži do sebe, pa im je mjesto u posebnim vitrinama i enciklopedijama već odavno rezervirano. Taj izričaj i sav trud uložen u te nenametljivo bogate i živopisne note morao je i mora navlačiti nova svjetlucava odijela, a "Write About Love" sjajan je doprinos upravo toj i takvoj putanji.

Dodatna je prednost albuma njegova začudna kompaktnost. Začudna, jer, zapravo, ne postoji ugođajna uniformiranost. Kompaktnost, jer ne mogu zamisliti druge ili drukčije pjesme ni njihov poredak od ovih posloženih tu u svrhu pisanja o ljubavi. Zato je "Write About Love" i trijumf samouvjerenosti, principa zbog kojih se Belle and Sebastian nikad nisu libili ni sramili pjevati nježno i tugaljivo o ljubavi te, naposlijetku, bar meni osobno, tog jesenjeg što su uvijek nosili. 

 

Toni Matošin

Hits 843
The BBC Sessions « The BBC Sessions Belle and Sebastian Albumi Kronologija Girls In Peacetime Want To Dance » Girls In Peacetime Want To Dance

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42