facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Contemporary Jazz
Dodano Utorak, 24 Veljača 2015
Žanr Jazz
Length 1:17:40
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2014
Država SAD
Etiketa Outline
Catalog Number OTL141
Edition details Objavljeno: 7.1.2014.; produkcija: Jane Ira Bloom i Jim Anderson; snimano: Studio B, Avatar Studios, NYC - 20.5., 12. i 17.6. 2013.; miksano: Avatar Studios, NYC
Tags Jane Ira Bloom Outline Jim Anderson

Review

Američka jazz glazbenica i glazbena pedagoginja Jane Ira Bloom već je više od trideset godina jedna od najuglednijih sopran saksofonistica. To je glazbalo kod većine svirača na drugom mjestu, uglavnom iza tenora, no ona je jedna je rijetkih u jazz glazbi koja se posvetila isključivo njemu, kao što je to nekad bio Steve Lacy. Osim toga svojim je stvaralaštvom izašla iz okvira glazbenog miljea. Naime, prva je među svim glazbenicima koja je odabrana da stvara/sklada glazbu za NASA-in umjetnički program, a znanstvenici su joj iskazali čast nazvavši po njoj jedan od asteroida - 6083 Janeirabloom.

Iako je poznata kao plodna skladateljica - dobitnica je potpore Guggenheim Fellowship za svoj skladateljski rad - kao osnov za improvizacije što ih je uvrstila na album “Sixteen Sunsets” odabrala je standarde. To su neke od najljepših skladbi iz američke pjesmarice popularne glazbe, među ostalima “Darn That Dream”, “I Loves You Porgy”, “Good Morning Heartache”, “The Way You Look Tonight” i “But Not For Me”. No, ona je te, stotinama puta prežvakane pjesme, obradila na vlastiti način.

Kao da se umorila od ekstravagancija, kao da je poželjela napraviti nešto za svoju dušu, bez razmišljanja što će o tome reći ljubitelji jazza, poznavatelji njezine glazbe, dušebrižnici novih tendencija u jazz glazbi koji upravo nju već godinama prate upravo u tom kontekstu, posebice otkako je kao jedna od prvih u svojem stvaralaštvu počela koristiti elektroniku. Za suradnike u tom intimnom glazbenom istupu odabrala je ugledne jazz glazbenike: pijanista Dominica Fallacaroa, kotrabasista Camerona Browna i bubnjara Matta Wilsona.

Jane Ira Bloom je ovim albumom pokazala da joj tradicija nije strana, čak štoviše da može poslužiti kao vrijedna građa za stvaranje novih, suvremenih glazbenih vrijednosti. Dinamika njezinih, uglavnom baladnih izvedbi na ovom albumu kreće se u malom rasponu, ali osjećajnost, ljepota melodija, estetika i uigranost na zavidnoj su razini. Sugestivnost njezinih izvedbi je toliko snažna da slušajući ove izvedbe možemo vizualizirati predivne zalaske sunca, predivne boje, što ju je očito, nadahnulo na stvaranje. Kao što niti jedan zalazak nije isti, kao što se sklad boja ne može nikad ponoviti, tako su i njezine improvizacije jedinstvene i neponovljive. Ona fascinira osebujnim, toplim zvukom sopran saksofona kojem je podarila jednu posve novu dimenziju. Osim toga, na vrhunskoj su razini produkcija i zvuk albuma čemu u prilog govori nominacija za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg zvuka.

Davor Hrvoj

Hits 1291
Jane Ira Bloom Albumi Kronologija Early Americans » Early Americans

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42