facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Why Are You OK

Bookmark

Data

Released Lipanj 2016
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Southern rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2016
Žanr Rock
Length 49:00
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2016
Etiketa Interscope / Caroline International
Catalog Number 478516-1
Edition details objavljeno: 10.6.2016.; produkcija: Jason Lytle; snimano: Panorama House (Stinson Beach, CA), Echo Mountain (Asheville, NC) i Apple Head (Woodstock, NY)
Tags Interscope Band of Horses Interscope Records Caroline International Jason Lytle

Review

Band of Horses ovim albumom obilježavaju desetljeće prisustva na sceni. U tom su vremenu prošli kroz cijeli, za današnja vremena gotovo stereotipni, scenarij koji mediji ispisuju za svaki donekle uspješniji indie bend. Za prva dva albuma, izdana za Sub Pop etiketu, kritičari su imali samo hvalospjeve, dok su za svaki sljedeći, nakon skoka na major label, imali nešto njurgati, bez obzira što je to za bend značilo dostupnost znatno većem broju ljudi i Grammy nominaciju. U njima se mogu ogledati gotovo sve boljke indie scene, koliko god ona bila konstantno dinamična, zanimljiva i svježa također ima i tendenciju jesti svoju djecu, u duhu snobovštine i larpurlartizma. Tako glavne kritike idu u smjeru nedostatka inovacije i promjena u zvuku benda, kao i na račun njihovog maga Bena Bridwella i njegovih tekstova koji su im odjednom postali prizemni i u kojima je ponestalo poezije.

Kroz svo to vrijeme, čini mi se, nekako propuštaju uvidjeti da Band of Horses nikad nisu bili bend koji će probijati žanrovske granice i ekperimentirati, niti je Bridwell ikada bio pjesnik, a još manje glazbeni virtuoz. Glavna snaga benda oduvijek je ležala u melodijama, bilo instrumentalnim bilo vokalnim, u kojima su Band od Horses tako ležerno pomirili svoje southern rock i country utjecaje s distorziranim gitarama nabijenim indie rockom, prepunom pop momenata i pop tendencija, bez ikakvih pretenzija da budu išta više nego što jesu.

Tako Bridwell u nedavnom intervjuu sam sebe opisuje gotovo kao glazbenog amatera, koji u potpunosti ne vlada nijednim instrumentom ali će se poigrati sa svakim, a svaku dovršenu pjesmu sretnom nezgodom neke vrste. Srećom, na ovom albumu ima itekako dovoljno takvih sretnih nezgoda da bude vrijedan slušanja. Mala promjena dolazi u liku Jasona Lytlea koji u ulozi producenta nastavlja tradiciju fine, raskošne produkcije na njihovim albumima, usput svuda ostavljajući sićušne otiske prstiju u obliku podebljanih tekstura, elektroničkih dekoracija, distorzije instrumenata i vokala, sve s pravom mjerom i osjećajem i nigdje pokušavajući ih prebaciti u psihodelični film ili pretvoriti u Grandaddy. Njegov utjecaj možda je najočitiji u „Hag“ kojoj, u nedostatku vokalnog refrena, okosnicu refrena čini nešto što zvuči kao dionica distorziranih violina. No, u globalu, i uz njega Band of Horses ostaju oni stari, i to u dobrom smislu. Najavni singl „Casual Party“ tako je čisti gitarski pop, vrlo zabavna, ležerna stvarčica, deset godina starija sestra za „Weed Party“, u kojoj će Bridwell kao i još mnogo puta na albumu donijeti sličicu iz svog sadašnjeg života, života oženjenog čovjeka s četiri kćeri koji se još uvijek ponekad bori s činjenicom da je postao odrasla osoba. Na gotovo mainstream countryjem obojanoj „Throw My Mess“ (Bridwell je samoprozvani fan) ponovno će prozvati mlađu verziju sebe, no isto tako će predivnu akustičnu „Whatever, Whenever“ vrlo otvoreno i eksplicitno posvetiti svojim kćerima. „Lying Under Oak“ još je jedan sjajan trenutak na albumu – uz sanjivu melodiju i krasne vokalne harmonije ostatka benda Bridwell pruža ruku lutajućem prijatelju, usput zadržavajući svoju karakterističnu vezu s motivima iz prirode. Kao i uvijek, Band of Horses briljiraju u toplim, sporogorećim baladama „Barrel House“ i „Even Still“ u kojima se iskrenost i dobre namjere stapaju s prozračnim, nježnim, suncem okupanim melodijama, kao i u svim najboljim trenucima njihove karijere.

Nekim kritikama i nedostatku većih ambicija usprkos, ako ste dosad voljeli Band of Horses voljet ćete ih i dalje, jer je „Why Are You OK“ još jedan vrlo solidan album, album o običnim ljudima i običnim životima, istodobno intiman i opušten, kao posjet starog prijatelja koji vam je nedostajao i, kao što to i njegov cover art nastoji sugerirati, pun dobrih vibracija koje možete sa sobom ponijeti na plažu.

Danaja Glavičić

Hits 1012
Acoustic At The Ryman « Acoustic At The Ryman Band of Horses Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42