facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Wild World


Bookmark

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Indie Electronic / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Ponedjeljak, 26 Rujan 2016
Žanr Pop-Rock
Length 49:18
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Virgin EMI Records
Catalog Number CDV 3159
Edition details objavljeno: 9.9.2016.; produkcija: Dan Smith i Mark Crew
Tags Bastille Dan Smith Virgin EMI Records Mark Crew

Review

Vjerojatno ni sam Dan Smith, simpatičan i za frontmana netipično introvertiran Londončanin, nije mogao predvidjeti smjer u kojem će se njegov prethodno solo projekt Bastille razvijati.  „Pompeii“ je postala jedna od najprepoznatljivijih pjesama zadnjih godina, a album „Bad Blood“ iz 2013. je zasjeo na prvo mjesto britanskih ljestvica te bendu donio visoke pozicije na popisima izvođača svjetski poznatih festivala.

Jedan od razloga tome leži u činjenici da Bastille zvuče ogromno, a ništa to ne prezentira tako dobro kao „Pompeii“, singl jednako stvoren za puštanje na radio postajama kao i za zajedničko pjevanje sa desecima tisuća gledatelja na ljetnim festivalima. Na novom albumu, „Wild World“, bend nastavlja sa takvim zvukom, ali istovremeno i uspijeva umanjiti količinu „praznog hoda“, koja je predstavljala problem na „Bad Blood“, koji je za svaku odličnu pjesmu imao više prosječnih i potpuno zaboravljivih.

Album prigodno otvara citat iz filma „Weird Science“ iz 1985., „So… What would you little maniacs like to do first?“, a kroz cijelo njegovo trajanje od 50ak minuta se protežu scene u kojima kao da se Dan hvali svojim opsežnih poznavanjem filmske kulture. Uvodni citat se nastavlja u najavni singl albuma, „Good Grief“, jedan od najboljih singlova dosadašnjeg dijela godine te apsolutnog vrhunca albuma. Zarazni bas u pozadini te fantastični refren možda nemaju onu magiju koja je „Pompeii“ učinila toliko popularnim, ali je odmah iza njega u popisu najboljih ostvarenja benda u njihovoj relativno kratkoj karijeri.

Tematike pjesama na albumu su često znatno mračnije od samih melodija, na „The Currents“ Dan opisuje očaj koji osjeća kad ljudi izražavaju svoja ekstremna mišljenja (aludiranje na Donalda Trumpa?), dok u „Warmth“, pjesmi koja je dala ime albumu, traži zaštitu od konfuzije i kaosa vanjskog svijeta („Hold me in this wild, wild world, cause in your warmth I forget how cold it can be“). Prvi veći glazbeni zaokret je mračna i vesternima inspirirana „Two Evils“, ali ona pomalo pada u zaborav kad počne odlična „Send Them Off!“, jedan od najzanimljivijih trenutaka na albumu, koja kombinira saksofone i hip-hop ritmove.

Mračnija tematika pjesama se nastavlja u „Four Walls (The Ballad Of Perry Smith)“, gdje koriste Danovog prezimenjaka Smitha, osuđenog i pogubljenog zbog višestrukog ubojstva, kao glavnog lika u pjesmi koja ispituje ispravnost smrtne kazne. Album završava s nizom odličnih pjesama, od „Blame“, preko synth popom inspirirane „Fake It“, lagane „Winter Of Our Youth“, sve do jednog od vrhunaca albuma, „Snakes“, koja se ponovno vraća temi Danove anksioznosti („Cause it's easier to bury my head in the sand sometimes“), potvrđuju „Wild World“ kao značajni napredak u odnosu na prvijenac.

Janko Sladović

Hits 995
All This Bad Blood « All This Bad Blood Bastille Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42