facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2009
Format Video
Vrsta Blues rock
Dodano Utorak, 11 Listopad 2011
Žanr Blues
Length 2:12:10
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2009
Država Europa
Etiketa J&R Adventures
Catalog Number PRDVD 7293 7
Edition details objavljeno: 29.9.2009.; režija: Sam Dunn i Scot McFadyen; izvršni producenti: Joe Bonamassa i Joe Weisman; produkcija: Kevin Shirley; snimano: Royal Albert Hall - 4. 5. 2009.
Tags Joe Bonamassa J&R Adventures Kevin Shirley Joe Weisman Scot McFadyen Sam Dunn

Review

Priznajem, još nisam došao k' sebi. Ispred mojih očiju titraju bezbrojne plavičaste zvjezdice, koje će još dugo, jako dugo zamagljivati moje glazbene interese i stremljenja. Joe Bonamassa doslovno me slomio i rastavio na proste faktore svojom glazbom, svojim bluesom. Prije nekoliko dana u ruke mi je dospjela najnovija DVD edicija Live from the Royal Albert Hall koju je 29. rujna 2009. godine objavila J&R Adventures. Samo sedam dana ranije dakle 22. rujna izdavačka kuća Provogue objavila je dvostruki CD ovog izuzetnog glazbenog događaja, koji se odigrao 4. svibnja ove godine u veličanstvenom i legendarnom londonskom Royal Albert Hall.

Nakon višegodišnje glazbene karijere Joe Bonamassa ostvario je svoj dječački san i želju zasvirati upravo u Royal Albert Hallu, a ako to još učini sa svojim glazbenim uzorom, Eric Claptonom bilo je to 100 % ispunjenje njegovih snova, želja i težnji.

U nazočnosti svojih najbližih roditelja (Debby i Len) i sestre Lindsay, te uz Eric Claptona u legendarnoj temi Further on Up the Road i poznatog Paul Jonesa na usnoj harmonici u izvrsnoj izvedbi Williamsonovog efektnog blues standarda Your Funeral My Trial, Joe je vrhunski i sto posto znalački i profesionalno odradio ovaj nastup.

Po mom skromnom i osobnom sudu ovaj koncert svrstavam među prvih 20 koncerata uopće do sada. E, znam sada će svi skočiti, ali to je samo moje osobno mišljenje, koje svakako nije meritorno, pa se i ne treba previše uzbuđivati. Moj glazbeni, gitaristički favorit e ovaj mladi glazbenik (rođen je 08. svibnja 1977. godine) i ja to jednostavno ne želim skrivati, dapače namjera mi je to stalno i svugdje isticati.

Pred nama je materijal uživo glazbenika, koji kaže da su na njegovu svirku najviše utjecaja izvršila tri albuma: John Mayall & the Bluesbreakers with Eric Clapton (the Beano Album), Rory Gallagherov Irish Tour i Goodbye legendarnih Creamovaca.

Joe Bonamassa – gitara & vokal i njegov band:
Rick Melick – klavijature, tambourine i back vokali
Carmine Rojas – bas gitara
Bogie Bowles- bubnjevi
Anton Fig – bubnjevi
Lee Thornburg – puhački aranžmani i truba
Sean Freeman – saksofon
Michael Feltham – trombon - donose nam mnoštvo čiste, nepatvorene i osjećajne glazbe, koja se definira kao blues, ali tko tome pridaje ikakvu važnost, kako se titulira i zove takva glazba… glavno da je to glazba od koje vam se ježi koža.

Očevidno je da Joe u svom glazbenom izričaju doslovno staje na loptu i njegova svirka postaje temeljitija, njegove ideje su znatno kompaktnije i osjeća se njegova težnja da mu kompletan gitaristički zvuk bude što bliže onome što danas rade npr. glazbenici poput Eric Claptona i John Mayalla. Osobno, cijela ta njegova 'furka' i težnja odgovara mi iz više razloga, no, ono što je najvažnije je njegova određenost prema glazbi a ne stremljenje da sve bude dovoljno glasno, jako i energično.

I da se opet vratim na početak, budući da je u njegovom profesionalnom razvoju jednu ključnu komponentu imao meni najdraži bend moje mladosti, Jethro Tull, jasno Vam je da jednostavno ne mogu ostati po strani. Nakon što sam prije nekoliko godina po prvi puta slušao ovog mladog glazbenika, bilo mi je jasno da se od njega može očekivati izuzetno puno. Nakon albuma You & Me, Sloe Gin i The Ballad Of John Henry postalo mi je jasno da nakon žestokih početaka ( bez obzira, što su ključnu ulogu odigrali Ian Anderson i njegovi Tullovci), Joe Bonamassa proteklih godina sazrio je kao kompletan glazbenik. Svojim studijskim ali i live albumima Joe Bonamassa permanentno potvrđuje svoju određenost ka beskompromisnom rock ‘n’ bluesu. Svi oni koji vole ovu vrstu glazbe moraju se oduševiti sadržajem ovih edicija.

I DVD i CD izdanja nude nam glazbu, koja samo po sebi ima odlike strašnog koncertnog nastupa. Od prve do zadnje stvari Joe nas suvereno vodi kroz svoj nastup, on u svakom trenutku zna što hoće, što može i što želi. Ta dojmljiva lakoća kojom nas vodi kroz svoju set listu od nas samo traži da uživamo.

Sam koncertni nastup ima u sebi apsolutno sve: akustični i električni blues set, svirka koja ocrtava njegovu glazbenu svestranost i zaigranost. Sve u svemu ovo je trajni dokument video i audio zapis ovog odličnog blues glazbenika i gitariste novije blues generacije, a to je neponovljivi Joe Bonamassa.

Kako se pjesme redaju u sam kraj Joe nas uvodi u urnebesnu improvizaciju u vidu legendarne pjesme ZZ Topa Just Got Paid, a da bi na bisu pokazao kako se odlično nosi sa glazbom koja u sebi nedvosmisleno nosi elemente avangardnog, cool i acid jazza.

Pored toga i pored svih ostalih izvrsno odabranih pjesama, Joe nam već u uvodnoj temi Django prezentira svu svoju instrumentalnu snagu, budući da nam kroz ovu jazzy temu Joe otkriva svu svoju glazbenu širinu i interese. Dalje se stvari samo redaju i slažu same po sebi a upravo te amplitudalne varijacije daju svu onu potrebnu draž ali i vrhunsku kvalitetu ovom materijalu. Jednom riječju STRAŠNO!!! Drugom riječju IZVRSNO!!!

I na kraju da zaključim ovaj svoj osvrt na sljedeći način. Joe Bonamassa jedan je od onih glazbenika, koji traže svoj glazbeni izričaj u glazbi velikih i legendarnih gitarističkih majstora ali svemu tome dodaje još i veliku količinu svojih glazbenih ideja. Kompozicijama daje svoj štih i na taj način stvara glazbu, koja plijeni pozornost svekolike rockerske ali i bluzerske publike diljem svijeta.

PREPORUKA:
Nakon svega, preporučam: nabavite ove materijale što prije i znate ono, sjednite, opustite se i jednostavno dozvolite da glazba učini svoje i uživajte! Ništa manje ni više. Joe Bonamassa ' the guitar wizard' je pred Vama.

Mladen Lončar - Mike

Hits 769

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42