facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
System


Bookmark

Data

Released Rujan 2019
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Alternative rock / Hard rock
Dodano Subota, 11 Travanj 2020
Žanr Rock
Length 39:00
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2019
Država Hrvatska
Etiketa Saol
Catalog Number SAOL201
Edition details objavljeno: 6.9.2019.; producent: Rickard Bengtsson; snimano u The Sweetspot Studios
Tags SAOL Arises Rickard Bengtsson

Review

Prošle godine (2019.), kao nikad do sad, dobio sam ukupno pet dobrih albuma i to domaćih, naših, hrvatskih bendova. Jedan od tih albuma je „System“ zadarskog benda ARISES. Njihov album prvijenac je objavljen u rujnu 2019. godine. Radi se o ekipi iskusnih metal glazbenika koji su surađivali u zasad (do Arises) najpoznatijem zadarskom metal bendu. Kako sam gitarist i osnivač benda Joško Barbir kaže: „Arises nije novi bend, to je novi početak ... Samo ime dolazi od prethodnog benda iz kojeg se novi bend izdigao. Nakon što smo kreirali ovaj album osjetili smo novu energiju, želju za prelazak na sljedeću razinu i ime Arises je uslijedio kao logički izbor. Bend je cjelina sastavljena od pojedinaca s potpuno različitim pozadinama u glazbi i umjetnosti općenito, a svaki s istim utjecajem u procesu stvaranja, čime je Arises, glas ne jednog, već mnogih!“ Kako je vidljivo iz promotivnih materijala album je sniman u švedskim „The Sweetspot Studios", za produkciju je bio zadužen poznati Rickard Bengtsson, a za mastering Mika Jussila. Sve navedeno kreiralo je album „System“ koji sadrži 9 pjesama, nešto više od 30 minuta žestokog i tekstualno i glazbeno beskompromisnog metala.

Na prvo slušanje, odmah je očito kako se radi o dobrom albumu, koji potencijalno može pronaći svoje teškometalne ljubitelje diljem svijata. Album je najavljen 9. svibnja spotom „Probe The Bloodline“. Spot i pjesma su bili obećavajući, brzi i žestoki bez puno kompromisa. Kolovoz (9.) donosi novi spot i najavu za album, pjesmom „System Corrupt. Ova pjesma je drugačija, nešto kompleksnija kao i spot. U pjesmi se izmjenjuju žestoki i brzi, pa nešto sporiji i himničko pjevni dio, zatim spori horor dio i onda opet opet žestoko. U ovoj pjesmi puno se bolje ističu vokalne mogućnosti pjevača Tomislava Šanića. Nakon toga 30. rujna, uz album, objavljen je i spot za pjesmu „Terror Done. Još jedna opaka žestica. Ove tri pjesme su ukazale na to kakav će biti album. Tri pjesme koje su međusobno različite, ali imaju zajedničke elemente koji su karakteristični za ovaj album. Brzi i žestoki dijelovi uz melodične i himničke refrene, pa malo laganice i onda 'udri' žestoko, ali sve to je dobro posloženo. Iako je ovo recenzija albuma, moram se osvrnuti i na spotove, koji su vrhunski kreirani. Ne smo tehnički nego i idejno. Svaka čast. Uz to i PR benda je vrlo dobro osmišljen. Nadam se da će uskoro izdati i još koji spot. Volio bih vidjeti spot za pjesmu „Shallow“, koja je po mom mišljenju predvodnica albuma. Ne zaostaju po kvaliteti ni posljednja „I Am One", ali ni tekstualno intrigantna „Jericho“

Lights are fading,
Someone else will
Replace my demon
With the foe.
Lighhts are changing
I know better
To escape another
Jericho

Album je sigurno osvježenje na, u posljednje vrijeme sve boljoj, metal sceni u Hrvatskoj. Napominjem, da ne znam tko su i odakle su ARISES, ne bi nikad mogao pogoditi je su li Amerikanci, Englezi, Norvežani ili Slovenci. U cijelosti vrlo dobar album. Nije nikakvo čudo što je „System“, 8. travnja 2020. bio objavljen u dalekom Japanu. Koliko sam upoznat ARISES su lijepo započeli s promocijom albuma, bili su najavljeni na dva ovoljetna festivala, ali COVID -19 je učinio svoje. Ipak, album je vrlo dobar, pa se isplati pričekati kraj pandemije i pokušati vidjeti kako ARISES „System“ izgleda uživo.

Bruno Ćurko

Hits 1629

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42