facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mein Kapital.


Bookmark

Data

Released Siječanj 2012
Format Albumi
Vrsta Punk rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Hardcore Punk
Dodano Utorak, 13 Ožujak 2012
Žanr Alternativ Rock
Length 52:19
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2012
Država Bosnia & Herzegovina
Etiketa Not On Label (Damir Avdić Self-released)
Catalog Number none
Edition details Datum objave: 1.1.2012. Produkcija: Neven Smolčič. Snimano: Rujan 2011. Ljubljana, Konzervatorij za glazbu i balet na Starićevom marshallu & mesa boogie rectifieru.
Tags

Review

Damir izvikuje parole on ne pjeva, jebe mater svima ne zato što je vulgaran nego samo zato jer tako priča, takav je na sada već četvrtom albumu simptomatičnog naziva "Mein Kapital". Ko' ga nije volio prije neće ga zavoljeti ni sada, ko' ga je volio prije voljeti će ga i dalje, Damir je takav, izvana sirov iznutra filozof, naopak na Balkanu gdje se iza maske filozofa kriju kromanjonci sirovi i primitivni.

Naziv albuma aludira na simbiozu nacizma ("Mein kampf" Adolfa H.) i kapitala (K.Marx "Das Kapital"), za razliku od prijašnjih izdanja, ovaj album Damira Avdića velikim dijelim se odnosi na kritiku globalnih političkih i ekonomskih stremljenja, a ne isključivo lokalnom kaljužom partizana, ustaša, četnika, vehabija, demagoga i svega onoga što Balkan čini slijepim crijevom Europe.

"Mein Kapital" još nije izašao u "krutoj" formi, čeka se zbirka pjesama koja će pratiti CD izdanje, u međuvremenu možete ga skinuti i poslušati na službenim stranicama damiravdic.bandcamp.com/album/mein-kapital, postoji nekoliko audio formata (mp3, wma, FLAC) u kojima je dostupan te je naravno besplatan, premda postoji opcija da sami odredite cijenu i kupite album, što vam toplo preporučujem ako ste u mogućnosti.

U 12 pjesama na albumu Damir je sebi svojstvenim poetskim izričajem uz pratnju "suhog riffa" prošao od apokaliptične 2012. godine (koja to neće biti) u uvodnoj "2012", pa preko neoliberalizma, internet revolucionara, zaboravljenih mislioca anarhije koje je sjebao Marx u odličnoj "Bakunjine", osvrnuo se i na kritičare njegovog "jebo vam paket aranžman majku" stiha s prošlog albuma kojima poručuje kako ih samo kara u simboličnoj poemi "Karam te". To je Damir, da je drugačiji ne bi bio to što je.

Ima muda, ima talent, ima karizmu dirnuti u Štulića, spojiti Žižeka, Karleušu i Noama Chomskog, čitao je I.G.Kovačića i Nietzschea, slušao je Lennona i Sabbathe, gleda Grčku, Španjolsku, Merkelicu i Sarkozyja i zbog toga je mnogima blizak, gotovo glasnik tihe mase izjebane koja više ne zna tko su Soroševi plaćenici, a tko su dobri momci i ima li ih uopće.

Nakon jedanaest pjesama ironije, cinizma, kritike, jebanja majke, album završava sa pomalo melankoničnom a kapela izvedbom pjesme "Dlan" ...speri krv sa dlana i poljubi me, nek ti grijeh počiva na usnama.. teškim i umornim glasom pjeva Damir, poput poraženog boksača nakon 11 rundi na nogama.

Na koncu, "Mein Kapital" predstavlja još jedno standardno dobro izdanje Tuzlanske poete i pisca sa Ljubljanskom adresom Damira Avdića, poslušajte šta čovjek ima za reći i ne morate se čak ni složiti s njim ali mu morate priznati da je u svakom slučaju specifičan lik na sceni.

Mihael Pinter

Hits 789
Damir Avdić Albumi Kronologija Manjina » Manjina

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42