×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king live on beale street.jpg, images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king live on beale streetm.jpg, Chris Thomas King - Live On Beale Street, Left} Kada se radi o ovakvim raritetnim tonskim zapisima, nas koji se već duže vrijeme bavimo bluzom, odmah prolaze "trnci", "mravci" ili tko zna kako sve to ljudi zovu. Ovaj puta pred Vama je tonski zapis nastupa Chris Thomas Kinga u poznatom B. B. King"s Blues Clubu u Memphisu od 22. studenog 1997. godine. Album uživo Live On Beale Street, objavljen je ove godine i to samo djelomično, jer je devastaciju uragana Katrina uspjelo "preživjeti" samo ovih sedam pjesama na trećem katu studija u New Orleansu. Ove godine eto ovaj raritetni tonski zapis pod pokroviteljstvom vlastite izdavačke kuće 21st Century Blues, postao je dostupan brojnim fanovima ovog "relativno mladog bluzera".

Chris Thomas King rođen je 14.listopada 1964.godine u Baton Rouge, Louisiana, dakle tek ima 44 godine i mlađi je od mene osobno, a onda po tome ni ja nisam baš tako star. No, uozbiljimo se i krenimo napisati što je to toliko dobro na albumu Live On Beale Street. Najprije taj nastup održao je sa 31 godinom života, bio je da se tako izrazim na nekim svojim počecima i naravno, tražio je svoje mjesto pod suncem.

Tom prigodom nastupio je sa Anthony Hardestyjem na basu, David Tarantolo – orgulje i Graylon Neal na bubnjevima, te naravno Chris Thomas King - gitare, vokal i usnjak. Pored klasičnih bluz tema, "mladi" Chris Thomas King savršeno je ukomponirao originalne i tradicionalne bluz predloške sa elementima rapa i hip-hopa. Isprva sam dvojio kako to zvuči, no na kraju moram priznati da to uopće nije loše, dapače. Vrlo duhovitom i smišljenom fuzijom u pjesmama poput Blues From Da Hood [Explicit] i KkKrossroads, Chris jednostavno plijeni svojom zaigranošću. Dodatno temperaturu podiže izražajnim pjesmama kao što su: L. A. Angel i My Pain, Your Pleasure, te naprosto briljira u pjesmama I"ll Play the Blues for You i C"est La Vie.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king.jpg, images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas kingm.jpg, Chris Thomas King, Center}
(Klikni na sliku za uvećani prikaz)

Stoga, ovo je zaista rijetka prigoda da možemo čuti kako je netko muzicirao uživo na nekim svojim počecima, kao što znamo mnogi su "fušarili", ali neki su već tada briljirali. To je srećom slučaj kada se radi o Chris Thomas Kingu.

Mnogi su se za Chris Thomas Kinga "zakačili" nakon poznatog filma O Brother, Where Art Thou? Taj podatak za mene osobno pomalo tragikomičan i traljav, ali s druge pak strane on je dragocjen iz razloga što se ipak saznalo za čovjeka i glazbenika njegovog kalibra. Njegova izrazita talentiranost i neosporna kvaliteta, trebala je inicijalnu potporu i poticaj. Ma, neka bolje i tako nego nikako. Od svojeg nastupnog albuma The Beginning, (1986), gdje je sve odsvirao sam, pa sve do ove raritetne edicije Live On Beale Street, Chris stalno napreduje i biva sve bolji i bolji. Svojim osobitim pristupom tradicionalnim glazbenim inervacijama uz sve prisutnu dozu modernih i trendovskih glazbenih utjecaja i previranja on doslovno iznenađuje baš sve nas koji smo već duže vrijeme u bluzu.

Prava prekretnica u Kingovoj karijeri dolazi tijekom devedesetih jer tada njegov bluz poprima formu koju i danas ima. Utjecaji rapa i hip – hopa stagniraju i sve više su eksponirani utjecaji funkyja, "gritty sounda" Memphis soula. Albumi poput, Red Mud, Black Top (1998 ) Me, My Guitar and the Blues ( 2000) i onda dolazi film O Brother, Where Art Thou?, gdje Chris glumi legendarnog Robert Johnsona i njegovu trgovinu na raskršću, prikazujući jedan bajkoviti fragment iz tragične životne priče ovog legendarnog bluzera.

PREPORUKA:
Sve u svemu istina je da album Live On Beale Street predstavlja istinski raritet i neprocjenjivo blago bluz glazbe. Ovaj osebujni dokument predstavlja izrazito svježe otkriće nas koji volimo istraživati i baviti se proučavanjem svih onih albuma ili dokumenta, koji bi mogli nešto značiti u budućnosti.
Album Live On Beale Street Chris Thomas Kinga je i više nego znakovito potvrdio sve gore navedeno.

I"ll Play The Blues For You - Slide



Popis pjesama:

01. Blues Stock - Introduction
02. I"ll Play The Blues For You
03. Blues From Da Hood [Explicit]
04. My Pain, Your Pleasure
05. C"est La Vie
06. L.A. Angel
07. KkKrossroads

(21st Century Blues)

Ostale fotografije:

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king1.jpg, images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king1m.jpg, Chris Thomas King, Justified} {mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king2.jpg, images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king2m.jpg, Chris Thomas King, Justified} {mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king3.jpg, images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king3m.jpg, Chris Thomas King i obožavatelji, Justified} {mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king4.jpg, images/SGrecenzije/2008/10/26/chris thomas king4m.jpg, Chris Thomas King, Justified}

(Klikni na pojedinu sliku za uvećani prikaz)