Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

"Volition Live" je album koji nam donosi izbor stvari snimljenih na Culemborg Blues Festivalu 27. kolovoza 2022. i Better Get Hit Festivalu 10. rujna 2022. Donosi nam čak šest pjesama s njihovog nastupnog albuma "A Fool's Paradise Vol. 1" iz 2021 godine. Naravno, već znate, radi se o pobjednicima EBC-a 2022. godine. Pred vama je nadahnuta svirka, za ovu prigodu, čak deseteročlanog banda Harlem Lake. Ovaj nizozemski band nastupa u različitim postavama, ali gro banda čine: Dave Warmerdam (klavijature), Sonny Ray van den Berg (gitara), Kjelt Ostendorf (bas), Benjamin Torbijn (bubnjevi) i Janne Timmer (vokal). Dana 24. veljače, u vlastitoj režiji i uz izdavačku kuću Big D Bookings, donose nam ovu van serijsku glazbenu priču.

Što bih dalje pisao kada sam sve ispljunuo na samom početku? Važno je istaknuti da ovakva kombinacija autorskih pjesama i obrada vrlo zorno pokazuje da ovaj bend izuzetnu sviračku sposobnost pokazuje na obje strane i tu, zapravo, priči nema kraja. Kada im se još priključuje vrlo nadahnuta brass sekcija, sve odlazi nebu pod oblake. Nisam ni jako mali, niti mlad, više se ne palim samo tako, no kad su u pitanju Harlem Lake jednostavno se vraćam u svoje tinejdžersko doba i u tome itekako uživam.

Harlem Lake je bend za kojeg pitam kada ću dobiti nešto novo od njih. Tako je bilo i ovaj puta jer sam još prije 5 mjeseci imao informaciju što se sprema i jednostavno nisam mogao dočekati da ih čujem ovako, uživo.

Sonny Ray van den Berg doslovno me oduševljava svojim opuštenim solažama, čovjek samo svira po feelingu i uzbudljivo plovi na valovima koje mu stvara ostatak benda. "Malo čudo" na klavijaturama je klinac koji je 2017. godine sa svojih nepunih 17 godina ušao u polufinale IBC-a. Danas, ovaj mladić sjajno, s puno refleksija na brojne glazbene stilove, izgrađuje svoj osobiti i vrlo orginalan glazbeni izričaj. Ritam sekcija vrlo suptilno i točno daje taj "šus" cijeloj priči pa sve poprima doista snažni, jedinstveni i nadasve originalni instrumentalni rukopis.

U svemu tome treba spomenuti pjevačicu Janne Timmer, koja svojim osebujnim glasom pokazuje koliko plavičaste tekućine teče njenim venama. Janne je jednako impresivna u rock n' blues temama, a posebno je istaknuta ta njena fenomenalna sposobnost da se prepusti izraženim osjećajima kada u svom grlu sjedinjuje ono najbolje od gospela i soula.

The Letter je možda prava pjesma za komparaciju svega, jer ako niste "doma" s svojim instrumentalnim sposobnostima, bolje da ju ne svirate. Ono što su davno učinili legendarni Joe Cocker i Mad Dogs And Englishmen, teško im se približiti, a kamoli im doći blizu. Ova skladba ima tu neku čudnovatu atmosferu, sjajnu moć i nevjerojatnu izražajnost. Harlem Lake su doista, bez imalo problema ušli u tu njenu atmosferu i samo su otišli dalje. Moram i to spomenuti, kod nas sam jedino do sada čuo da je to odlično izvedeno u režiji Bosak & Second Hand Banda i zato svima, ako niste 110% "in", ne svirajte ovaj "hitić" The Box Topsa iz 1967. godine.

 

Naravno, puhačka sekcija itekako ostavlja snažan pečat ovoj pjesmi i zato želim navesti i ostale glazbenike koji su se pridružili ovoj sjajnoj "live" priči: Ashley de Jong (prateći vokali #1-6,8-13), Megan Zinschitz (prateći vokali #1-6,8-13), Jazzton Hulsebosch (saksofon), Maarten Kombrink (trombon), Bart van der List (truba #1,2,4-7,10,11,13) i Thomas Heikop (truba – #3,8,9,12).

Dragi moji, u ovih sat i 12' nemate vremena za predah, Harlem Lake će vas doslovno potući ovim svojim "live" materijalom.

Preporuka

Neću vam navoditi posebno pjesme gdje se čuje kako Dave Warmerdam "razvaljuje" klavijature, krenite redom i slušajte sve zajedno i svakog posebno i jednostavno ćete ostati bez teksta, a donja vilica/čeljust biti će vam na podu!

"Volition Live" je doista poseban album uživo koji nam daje vrlo koncizan presjek koliko je ovaj bend dobar! Meni je posebno drago što se razvijaju u svim smjerovima i nije ih strah ići dalje. Ako meni ne vjerujete poslušajte zadnju pjesmu "Jack in The Box" i sve će vam vjerujem biti jasno!

Nema se što čekati, ako već niste, što prije pronađite ovaj album i pustite da "mjuza" učini svoje!

Više o svemu potražite na:
https://www.harlemlake.com/
https://www.facebook.com/harlemlakeband
https://open.spotify.com/artist/5DCvu1KlUOL7u20WGhbRBc
https://www.instagram.com/harlemlakeband/
https://www.youtube.com/c/HarlemLake

Popis pjesama:

1. The River 4:29
2. Beware 3:53
3. Whiskey Drinking Woman 6:24
4. Deaf Blind 7:04
5. Guide Me Home 6:07
6. I Wish I Could Go Running 4:27
7. Please Watch My Bag 8:19
8. Got To Get Better In A Little While 5:22
9. That's How Strong My Love Is 8:49
10. I Won't Complain 8:15
11. Don't Change Horses 5:49
12. Jack In The Box 3:05

(Samostalno / Big D Bookings)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere