Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada sam prije nekoliko mjeseci saznao da planira snimiti glazbeni hommage, doslovno nisam mogao pričekati da sve bude gotovo. A potom je Peter Noble iz izdavačke kuće Quarto Valley Records objavio da će album "Brother Johnny" imati svoj "street date" 15. travnja, i to se i ostvarilo! A kada se album našao u mojoj kolekciji, ovih proteklih šest dana morao sam sve to jako dobro sam sa sobom posložiti i tek kada sam se malo sabrao i posložio, odlučio sam vam dati svoje viđenje onoga što nam dolazi s ovog albuma, a čiji je ponosni vlasnik Edgar Winter, mlađi brat nažalost pokojnog Johnny Wintera.

Moj prvi susret s glazbom Johnnya Wintera zbio se u jednoj ljetnoj kuhinji kada sam bio pri samom kraju osmog razreda osnovne škole. Kad sam ugledao tu bijelu spodobu na coveru albuma "Saints & Sinners" s rukom preko čela, kao opčinjen pitao sam: a kaj je ovo? Stariji lik samo mi je rekao, nije to još za tebe, a pod rukama sam furao plejke na maturalnu čagu na kraju osmog razreda i nisam imao vremena. Prva plejka je bila "IV" Black Sabbath, koja je tada bila kraljica moje zadnje osmogodišnje čage. Ekipa me "malo" čudno gledala dok sam stalno vraćao "Supernaut", "Tomorrow's Dream", "St. Vitus Dance " Wheels of Confusion"i "Changes" i druge, a onda sam dobio scarlatinu (šarlah) i morao sam biti doma.

E, tu kreće moj prvi Winter session kada sam za redom čuo: Stone County, Blinded by Love, Thirty Days jednostavno sam ostao bez teksta. Ti vrapca, a kaj je sad to?! Sve do "Feedback on Highway 101" pitao sam se što je to, kakva je to muzika? A onaj stariji "freak", samo me pitao :" ...e mali.... jel' kužiš kaj ?" A ... ja sam samo držao taj omot u rukama vrtio prednju, zadnju stranu, slušao, slušao, slušao i nikada dosta. A onda su se počele u mom svijetu otvarati svaki dan neka nova vrata pa do prvog dana i prvog ulaska u gimnaziju već sam iza sebe imao progutanih gotovo 60 plejki, singlica već preko 200 i glava me boljela od "čvegera" koje sam dobivao, ako sam fulao mjesto na top ljestvici, naziv pjesme ili izvođača...naravno bila je to škola starijeg brata, koji je na kraju "kriv" za sve ono što je usljedilo kasnije. A tada me više nitko nije mogao zaustaviti, sve što sam dobivao, štedio na kraju bih trošio kupujući i nabavljajući LP ploče. I moja kolekcija iz dana u dan imala je sve više naslova, sve više izvođača i moralo je proći još nekih 3-4 godine, kada sam se ufurao totalno u blues . Winter je cijelo vrijeme bio tu i kada sam konačno 1980te nabavio Muddy "Mississippi" Waters – Live moje poimanje Wintera otišlo je na drugu razinu i u meni je nastala neka vrlo neobična priča, koju ću vjerojatno nekada u cijelosti ispričati.

Joe Bonamassa, Derek Trucks, Kenny Wayne Shepherd, Doyle Bramhall ll, Warren Haynes samo su neki od glazbenika koje je duboko inspirirao Johnny Winter, udruženi s Texas glazbenicima, kolegama i prijateljima: Billyjem Gibbonsom i Davidom Grissomom ili sa vršnajcima Bobby Rushem i Joe Walshom uz "full" uključivanje samog Edgara napravili su album dostojan sve one priče, koju je furao i koja vrlo zorno ocrtava sav značaj i doprinos njegove glazbe i što je ona imala i donosila brojnim fanovima, a pored mnogih i meni.
Kada sam 2012. radio s njim intervju, nisam ni sam dugo mogao vjerovati da sam to i učinio www.soundguardian.com/index.php/intervjui-s-glazbenicima/21789-johnny-winter-qhrvatska-publika-je-fantastina-a-zemlja-predivna.

Svaki puta kad je bio u Zagrebu morao sam biti dio te priče i eto samo dvije godine kasnije Johnny nas je zauvijek napustio i koliko bih žalio da nisam baš tako postupio.

Sada kada je prošlo 8 godina od Johnnyjeve smrti na nagovor svoje supruge njegov mlađi brat Edgar odlučio je sve to posložiti i pustiti van. Naravno, priča se odigrala tijekom prošle godine a sada je sve evo vani.... i ovih proteklih šest dana luda se priča odigrava, jer album uz ovakvu ekipu a evo ih redom: Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, Keb’ Mo’, Billy Gibbons ,Derick Trucks, David Grissom ,Joe Walsh, Michael McDonald, Ringo Starr, John McFee, Steve Lukather, Doyle Bramhall ll, Phil X, Taylor Hawkins, Doug Rappoport, Warren Haynes, Robben Ford, Bobby Rush i David Campbell Strings, zaslužuje poseban tretman. A poznavajući samog sebe svemu tome i ne mogu drugačije pristupiti nego baš na ovaj način. Za mene ovo nije album glazbe Johnny Wintera, već je to glazba, koju izvode svi navedeni glazbenici a iza svega stoji nevjerojatni lik najvećeg albino glazbenika. Čovjeka koji je toliko bio bijel, kao što je i bio toliko crn u glazbi, koja nam dolazi iz najdubljih korijena i bogatog nasljeđa Afroamerikanaca. Johnny Winter bio je definitivno jedan od onih, koji jednostavno do svog zadnjeg daha nisu htjeli prestati i nisu htjeli odustati od svojih uvjerenja i svojih fanova. Hvala mu na tome!

Preporuka

Ha, ha, ha, kakva preporuka album : "Brother Johnny" Edgara Wintera je vani od 15. travnja... i ako ga već nemate, onda si ga OBAVEZNO nabavite... ovaj album jednostavno MORATE imati!

Više o svemu saznajte na:
https://edgarwinter.com
https://www.facebook.com/officialedgarwinter
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Video: youtube.com/channel/UC7EZr96F-AsYaHHbqtztU9Q
https://quartovalleyrecords.com
https://lnk.to/BrotherJohnny

Sadržaj albuma:

1. Mean Town Blues Featuring Joe Bonamassa/ 5:04
2. Still Alive and Well Featuring Kenny Wayne Shepherd/3:42
3. Lone Star Blues Featuring Keb’ Mo’/3.57
4. I’m Yours and I’m Hers Featuring Billy Gibbons and Derick Trucks/4:49
5. Johnny B. Goode Featuring David Grissom and Joe Walsh/3:27
6. Stranger Featuring Michael McDonald Joe Walsh and Ringo Starr/4:06
7. Highway 61 Revisited Featuring Kenny Wayne Shepherd and John McFee/5:01
8. Rock ‘n’ Roll Hoochie Koo Featuring Steve Lukather/4:03
9. When You Got a Good Friend Featuring Doyle Bramhall ll/3:52
10. Jumpin’ Jack Flash Featuring Phil X/5:13
11. Guess I’ll Go Away Taylor Hawkins and Doug Rappoport/3:37
12. Drown in My Own Tears Featuring Edgar Winter/5.31
13. Self Destructive Blues Featuring Joe Bonamassa/3:35
14. Memory Pain Featuring Warren Haynes/5:44
15. Stormy Monday Blues Featuring Robben Ford/5:25
16. Got My Mojo Workin’ Featuring Bobby Rush/4:13
17. End of the Line Featuring David Campbell Strings/4:24

(Quarto Valley Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

bj

5466b06a 0eec 4992 9446 18c09b8bf06d

Edgar And Johnny Winter

Edgar Press photo

Edgar Winter 1

Edgar Winter and Joe Bonamassa Mean Town Blues artwork

Edgar Winter Lone Star Blues single

Edgar Winter Photo 4

EW PRESS

Johnny Winter

JohnnyBGoode COVER 3000pxls

Joe Bonamassa Edgar Winter

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni