Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

I ono, pitam se do kada ću svako malo prezentirati bendove, izvođače koje, fakat, eto, po prvi put sluša i prezentiram, a oni već dugi niz godina drmaju na blues sceni. Vidar Busk & His True Believers samo su jedni u nizu takvih. Njihov album "The Civilized Life" objavljen 3. rujna prošle godine preko Blue Mood Records, a u moje ruke stiže zahvaljujući radijskoj promotorici Cathrine Å. Heen menadžerici A&R – Promotion.

I sad opet idemo ispočetka, kao ono, Mike sve ima u malom prstru, nema što nije čuo i ta "brija". Kad ono, "malo sutra"! Pa gdje bih to čuo u eteru hrvatskog radija? Nema šanse. Još ekipa nije dovoljno skužila da nije sve u "revanju", ima nešto i u onom drugom. Mnogi glazbeni urednici zatvorili su se u svoje kućice i od doma drmaju samo ono što im paše, što moraju ili su dobili kao zadatak. Glazbeni kritičari malo ipak bolje stoje, ali još nedovoljno otvoreno, a i iskreno, moram priznati. Budući da nisam nikakav glazbeni kritičar, već pišem ono što čujem, što u meni izaziva neke rekacije, refleksije ili nešto treće, budući da ne pišem po ničijem dikatatu, već radim isključivo po svom nahođenju i osjećaju, onda bi to, zapravo, bila iskrena priča bez muljanja i prodavanja magle. Svi se pitaju gdje su one negativne recenzije, pljuvačnice i tome sl. E toga kod mene nema, iz razloga što pišem isključivo o onome što mi se sviđa i što slušam i preslušavam s guštom. Zato nema negative. Ionako, zar nam nije toga i preko glave? Negativa je svuda oko nas! Još i da svoj hobi pretvorim u to, nema šanse!

Glazbu volim, glazbu slušam od svojih dječačkih dana jer sam uz osam godina starijeg brata imao, zapravo, tu sreću biti na relevantnom izvoru informacija, u to vrijeme kada sam već imao osam – devet godina i počeo sam istinski percipirati taj čarobni svijet singlica i LP ploča. Imena poput Beatlesa (brat je bio član njihovog fan kluba, kojeg je vodio Veljko Despot), pa i lavine koja je uslijedila s bendovima kao što su: Rolači, Animalsi, Procol Harum, Beach Boysi, Zeppelini i brojni drugi. Onako, vjerujem da sam bio jedini desetogodišnji klinac koji je znao na pamet tekst svih pjesama albuma “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Veljko Despot je onaj glazbeni novinar kojem je Richard Wright iz ruku uzeo prvi primjerak novog Pop expressa i odnio ga u studio, narolao ga i njime mahao ispred mikrofona i to, naravno, možete čuti na snimci pjesme „Grantchester Meadows“ njihova albuma „Ummagumma“. Veljko Despot je bio prvi i jedini naš novinar koji je intervjuirao Beatlese, itd. da više ne brijem, samo želim naglasiti da nisam baš totalni dibidus, kaj se tiče te priče. I onda, evo sad već u godinama, svako malo moram kretati ispočetka, to mi je na prvu mrsko, a na drugu super, jer kužim da moram učiti i slušati ako želim ostati dio ove priče. Pa sad, tko će dulje izdržati, moje tijelo ili sve ovo drugo, a "fuck"... znam odgovor, ali neću ga napisati!

Naime, pjevač i gitarist Vidar Busk je već 25 godina najpoznatiji norveški blues glazbenik o kome nisam znao baš ništa, a evo sada se susrećem s ovim njegovim albumom i ostajem, zapravo, zapanjen kako mi je i to promaknulo. Ono, fakat, priča je luda.

Vidar Busk, s najpoznatijom norveškom međunarodnom blues zvijezdom Kidom Andersenom, kao producentom, isporučuje "The Civilized Life". Album je u cijelosti inspiriran T-Birdsima, swinging bluesom, čujemo snažne balade i paklene stvari odsvirane uz opaku gitaru. I da, ponekad je teško odrediti granice, odrediti neke limite i, stoga, glazbenici i njihova mjuza samo šibaju dalje, više i jače i, doslovno, zapanjuju publiku.

Svima je jasno da Vidar Busk neće posustati, već se, dapače, vraća i zvuči tako opako dobro, sirovo, samouvjereno i snažno, ekspresivno da publika ostaje bez teksta!

Pakleni spoj njegovog vokala i svirke gitare jasno nam daje do znaja da zezancije nema i da je pred nama snažna glazbena priča! Ovaj album producirao je Vidarov "old friend" Kid Andersen i potaknuo je ovo ponovno reaktiviranje i suradnju Vidara Buska & His True Believers s još jednim norveškim blues velikanom, multiinstrumentalistom i koproducentom Johnnyjem Agulandom, a koji je bio ključna komponenta da ovaj bend doslovno procvate krajem 20. stoljeća.

Band čine: Rune Endal na basu i Arne Fjeld Rasmussen na usnjaku, a njima se pridružuje se svjetski poznati bubnjar Alex Pettersen, svi zajedno čine najjaču postavu Vidara Buska do sada.

Ovaj glazbeni sadržaj nije samo solidan, već se osjeća i da je ova ekipa snažno ufurana u ovu glazbenu priču, da tu nema muljanja i da što je otpjevano je stvarno i doživljeno i da je sve to jednostavno prošlo kroz bića ovih glazbenika.

PREPORUKA

Album "The Civilized Life" Vidar Busk & His True Believers zasigurno zaslužuje vašu pozornost i, nadam se da ćete i vi uživati u njemu kao i moja malenkost. Volio bih da se ovaj bend čuje što više u eteru i nekako dobije na onoj globalnoj važnosti. Doista su to zaslužili! Ako već niste potražite i poslušajte i sami se uvjerite jesam li u pravu?!

Više o svemu saznajte na:
https://www.facebook.com/vidarbuskandhistruebelievers
http://www.grappa.no/no
Video: https://www.facebook.com/vidarbuskandhistruebelievers/videos/540651727161589/
Cathrine Å. Heen
Label Manager - A&R - Promotion
Tel: 970 26 728
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

Popis pjesama:

1. Last Chance To Hurt Me /3:04
2. I Take A Lot Out Of The Bottle /5:14
3. Gypsy Ways /3:58
4. The Civilized Life /5:05
5. Wait On Me Woman /4:12
6. Rockin' In The Same Old Boat /5:55
7. The Wringer /4:16
8. Long Lean and Lanky /2:56
9. I Didn't Mean To Do It /3:05
10. Tender Hearted /4:33

(Blue Mood Records / A&R – Promotion)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike