Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Otis Clay, Jimmy Johnson, Ronnie Earl, Lurrie Bell, Billy Branch, Willie Kent, Jorma Kaukonen, Brother Jack McDuff, Steve Freund, Barkin' Bill Smith, Lynwood Slim, Sharon Lewis, Floyd McDaniel, Tad Robinson, Jesse Fortune, Lenny Lynn i ima ih još, to su sve sjajna imena koja su uključena u doista sjajnu retrospektivu posloženu na dva CD-a i nazvanu: "Six String Soul-30 Years On Delmark", a koju ponosno potpisuje Dave Specter.

Dave Specter rođen je 21. svibnja 1963. godine u Čikagu. Vrlo rano počinje se zanimati za glazbu i to osobito za onu glazbu koja svoje ishodište ima u tradicionalnoj glazbi američkog kontinenta. Njegovi utjecaji su poznati i legendarni blues majstori, kao što su: T-Bone Walker, Pee Wee Crayton, Magic Sam i Otis Rush. Jednako tako, Dave u svojoj glazbi jasno daje do znanja da i jazz utjecaji, poput glazbe Kennya Burrella, nisu mu strane.

Svoju ljubav prema gitari razvio i otkrio je relativno kasno, s nepunih 18 godina, i to potaknut i inspiriran glazbom svog starijeg brata Howarda. Pored toga, počeo je uzimati satove gitare od Stevea Freunda, inače gitariste u bendu poznatog Sunnyland Slima. On mu je zaista dao raskošnu poduku, a potom ga poslao na turneju s bubnjarom Samom Layom i briljantnim gitaristom velikog Howlina' Wolfa, Hubertom Sumlinom. Pored toga, Dave je nastupao i sa Johnnyem Littleom Johnom te Sonom Sealsom. Sve to, jednostavno, nije moglo proći nezapaženo. Naime, poznata jazz i blues izdavačka kuća Delmark Records iz Čikaga objavljuje mu osam albuma za redom, svi su snimljeni za ovu izdavačku kuću. Od njih svakako želim istaknuti albume: Bluebird Blues (1991.), Blueplicity (1994.), Live In Europa (1995.), Is What It Is (2004.), Live in Chicago (2008.) i Message in Blue (2014.). A, evo, Delmark Records 22. listopada ponosno mu najavljuje objavu ovog dvostrukog kompilacijskog albuma, u čijem glazbenom sadržaju možemo samo uživati, i to gotovo puna dva i pol sata uz, zaista, impresivni glazbeni sadržaj.

Vrlo nadahnuta i efektna kombinacija bluesa, jazza, soula i r&b svakako će vrsne poklonike ovog glazbenog stila ostaviti bez teksta.

Naravno, tijekom svih proteklih godina Dave radi, surađuje i stalno svira s brojnim jazz i blues glazbenicima, a tu bih izdvojio suradnje s legendarnim jazz orguljašem Brotherom Jackom McDuffom, te blues glazbenicima: Tadom Robinsonom i kalifornijskim harpistom Lynwoodom Slimom. Svakako da je do danas Dave Specter izgradio internacionalnu reputaciju i afirmaciju sebe, i to kao blues gitariste, producenta te sposobnog frontmana i glavnog čovjeka u bendu. Povrh toga, svaki dan sve više i više uvažavaju ga mlađi glazbenici i nadolazeći naraštaji budućih glazbenika, a koji će to tek postati. Nije, naravno, nikakvo čudo da je, zahvaljujući, svom proteklom radu i profesionalnoj karijeri Dave radio i nastupao s brojim poznatim rock, soul, blues i jazz glazbenicima. Zahvaljujući svemu tome itekako snažno se osjeća to njegovo iskustvo, pa baš iz tog razloga možemo lako odrediti sve navedene glazbene utjecaje i, shodno tome, ta njegova izuzetno originalna fuzija zaista daje ovako dobre i kvalitetne rezultate. Naravno da ovakva impresivna kompilacija traži određenu potkovanost i razumijevanje ovakvog glazbenog žanra.

Na ovom dvostrukom kompilacijskom izdanju "Six String Soul-30 Years On Delmark" možemo vrlo jasno čuti kako to sjajno radi Dave i da sve, doslovno, zrači tom nadahnutom fuzijom soula, r & b, jazza i bluesa. Tako nešto uvjerljivo i iskreno možemo još čuti s albuma velikih Dukea Robbilarda i Ronniea Earla. Tu je izuzetna i, nažalost, pokojna soul legenda Otis Clay (Otis Lee Clay (11.2.1942. - 8.1.2016.), koji još uvijek sa svojim moćnim i uvjerljivim blues/R&B vokalom doslovno oduzima dah slušateljstvu.

Specterov najnoviji kompilacijski album sjajan je dokaz da on zasigurno ima ulogu frontmana i, nesumnjivo, da diktira svojim stilističkim linijama kompletnu glazbenu priču. Dave, jednako tako, ima i osigurava doista široki raspon svoje prezentacijske forme od efektnih blues rifova i toplih tonova njegove gitare do raspojasanih, nijansiranih jazz fraziranja, koja su prožeta dubokim osjećajima, koji svoje odraze imaju u mutnim vodama Mississippija. Ponuđene skladbe većinom su instrumentali, i oni kao da nam govore da je ovaj glazbenik, gitarista itekako jako uronjen u onaj poznati Chicago blues stil.
Iako je primarno instrumentalista, Dave piše i tekstove koje je tako osebujno vokalno modelirao poznati pjevač, istinska legenda Chicago soul glazbe, pokojni Otis Clay. S druge pak strane, Dave je sa svima dokazao da je blues jak temelj za daljnje i dublje, konciznije potrage i ispitivanja u drugim glazbenim stilovima, ali koji su prožeti snažnim osjećajem za blues. I ovaj dvostruki album istinski je dokaz svemu tome. Uostalom, poslušajte u miru cijeli album i sami ćete se čvrsto uvjeriti kako nisam niti malo pogriješio, baš suprotno!

PREPORUKA

Dvostruki kompilacijski album "Six String Soul-30 Years On Delmark" Davea Spectera pružit će vam zaista ugodne i opuštajuće trenutke. I zato, ovaj album svojim sadržajem nedvojbeno pokazuje kako je glazba ovog Chicago blues glazbenika i iskrena, osjećajna, raskošna, kvalitetna i inspirativna u ama baš svakom pogledu. A to su bez sumnje glavni razlozi da potražite ovaj album.

A svi vi, koji poznajete ovaj glazbeni stil sigurno ćete odmah prepoznati vrijednost i značaj albuma koji je pred vama, a, isto tako, jako dobro znam da ćete o svojim pozitivnim iskustvima usmeno prenositi poruku te što prije nabaviti i slušati ovaj album. Bolje preporuke nema, a, vjerujte, zaista se ima što čuti. PROVJERITE!!!

Više o svemu možete naći na:
www.davespecter.com
www.facebook.com/dave.specter & www.facebook.com/pages/Dave-Specters-Blues-Beyond/148729468484537
www.twitter.com/davespecter
www.delmarkrecords.com
www.allmusic.com
www.cdBaby.com
www.chicagobluesnetwork.com

Sadržaj kompilacije:

CD 1:
Buzz Me (Feat. Barkin' Bill Smith & Ronnie Earl) (4:32)
Wind Chill (Feat. Ronnie Earl) (5:27)
Railroad Station (Feat. Barkin' Bill Smith) (7:14)
Specter's Walk (4:59)
Fortune Tellin' Man (Feat. Jesse Fortune) (4:31)
Ridin' High (3:46)
Sweet Serenity (Feat. Tad Robinson) (5:21)
West Side Stroll (4:38)
Seventy-four (Feat. Willie Kent) (6:51)
Can't Stay Here No More (Feat. Tad Robinson) (5:13)
Get Back Home (Feat. Lynwood Slim) (4:02)
Unleavened Soul (Feat. Jack Mcduff) (5:33)
St. Louis Blues (Feat. Floyd Mcdaniel) (5:59)
You're Gonna Be Sorry (Feat. Lurrie Bell) (3:29)

CD 2:
Blues On My Mind (Feat. Lenny Lynn) (6:17)
Texas Top (4:42)
Riverside Ride (Feat. Steve Freund) (6:48)
Feel So Bad (Feat. Jimmy Johnson) (6:46)
In Too Deep (Feat. Sharon Lewis) (5:17)
Got To Find A Way (Feat. Otis Clay) (3:54)
This Time I'm Gone For Good (Feat. Otis Clay) (5:31)
Chicago Style (Feat. Brother John Kattke) (3:34)
The Stinger (5:17)
Blues From The Inside Out (5:15)
March Through The Darkness (Feat. Brother John Kattke) (3:45)
Sanctifunkious (5:04)
The Blues Ain't Nothin (Feat. Jorma Kaukonen) (5:17)
Ballad Of George Floyd (Feat. Billy Branch) (5:15)

(Delmark Records)

Yours bluesy
Mladen Loncar - Mike