Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Album "Tony Holiday's Porch Sessions Volume 2" 17. rujna objavljuje diskografska kuća Blue Heart Records, a isti potpisuje Tony Holiday, koji je i za ovaj album okupio sjajnu ekipu provjerenih blues glazbenika. Svjetsku radijsku promociju odrađuje memfiška promotivna kuća Blind Raccoon.

Tony Holiday je pjevač i harpista, koji doista vrlo rapidno izgrađuje svoje mjesto na internacionalnoj blues sceni. O čemu se radi? Ono što je davno prije radio Alan Lomax, to je sada ponovo učinio Tony Holiday. Okupio je doista sjajnu ekipu priznatih blues umjetnika i s njima je snimio ovaj album, "Tony Holiday's Porch Sessions Volume 2". Ovoga puta priča se odigravala u studiju, no bez obzira na to, rezultat je ponovo... izuzetan.

Šesnaest pjesama snimljeno je na način kako je to radio upravo Lomax tijekom 1930/40–ih godina prošlog stoljeća, kada je dokumentirao još neotkrivnu "roots' glazbu. Radeći na tom principu sviranja i snimanja, onako iz prve, bez ikakvog dotjerivanja, cijela priča odigravala se u studijima u Memphisu i Jacksonu, Bristolu, Fort Collinsu, Clarksdaleu, Anaheimu i San Joseu. Holiday je, zajedno s Big Johnom Atkinsonom i JD Taylorom, postavio mikrofone, kako ih zovu "One Take Shots", angažirajući preko trideset pet glazbenika u ovoj zbirci apsolutno bezvremenskih klasika i neotkrivenih dragulja ovog glazbenog žanra. Gosti uključuju: Grammyjevca Bobbya Rusha, Victora Wainwrighta, Kima Wilsona, Vastia Jacksona, Kida Ramosa, Johnnya Burgina, Bena Ricea, Kida Andersena, Lurriea Bella, Richarda "Rip Lee" Pryora, ali i Southern Avenue, uz paklene pjevače: Williea Bucka, AJ-a Fullertona, Watermelona Slima, Jamesoma Harmana (R.I.P.), Jona Lawtona, Rae Gordona i Tieriniia Naftalya, a tu su i Tonyjevi kolege istinski znalci "usnjaka": Mark Hummel, Dennis Gruenling, Andrew Ali i Jake Friel. Ma, zapravo, svaki od ovih glazbenika dao je doprinos od kojih se istinskim znalcima "diže kosa na glavi". Album je imao svoj, tzv."street date" prije 4 dana, ali njegovu ekskluzivnost to nije nimalo umanjilo. Dapače! O čemu se radi?

Naime, albumi poput ovoga, kako vrijeme prolazi, sve više i više dobivaju na važnosti, na životnosti i neospornoj glazbenoj određenosti prema bluesu kao glazbenom stilu.
U najboljem izdanju "old school bluesa" ovi materijali snažna su potvrda da blues itekako ima razloga za svjetlu budućnost.

“James Harman (R.I.P.) was my mentor and my friend.”, iznosi Tony i ovaj album u cijelosti posvećen je upravo pokojnom James Harmanu. A skladba "Going To Court 2" onima koji nisu previše upućeni vrlo plastično pokazati o kakvom se pjevaču ovdje radi. U više od sat vremena pred nama se otvara šesnaest vrata iza svakih se nalazi istinski glazbeni dragulj od kojeg istinski blues znalci jednostavno moraju zanijemiti.

Snimke se samo slažu, redaju i tako tonski zapisi bivaju sve složeniji, efektniji i nevjerojatno životni. A to je ta istinska draž i impresivnost bluesa, a jednako tako vjerujem i znam, da će istinski poklonici ovog glazbenog stila itekako znati cijeniti ono što čuju.

Tony i ovaj puta nije štedio ni vrijeme niti novac da bi realizirao ovaj album, posvećen upravo Jamesu Harmanu. Na kraju sve se "isplatilo", naravno, ne radi se tu o "lovi", već je riječ o značaju, o snazi, o nevjerojatnom projektu, koji nam u potpunosti nudi glazbu ogoljelu do same srži. Da, doista se nema što više skinuti ili maknuti, to je to… "deep down old school blues" u svoj svojoj ljepoti, bogatstvu, raskoši i apsolutnoj simplificiranosti.

PREPORUKA

Iz ove moje priče da se pročitati da je album "Tony Holiday's Porch Sessions Volume 2" zapravo "hardcore blues", kojeg će istinski blues znalci itekako znati poštovati. I zato svaki milimetar ovog albuma pruža sjajnu glazbenu priču.

Tony Holiday odaje počast svom prijatelju i mentoru Jamesu Harmanu, uz neke od najeminentnijih i najboljih američkih blues glazbenika, onako, uživo, iz prve, u studiju. Ovdje nema nikakvih tehnikalija, ovdje nema uljepšavanja ovdje se čuje istinski blues u svojoj jedinstvenoj ljepoti. Za mnoge, pa i mene, to je i najvažnije jer sve je zapravo baš tako i počelo... vrlo skromno, ali izuzetno iskreno, snažno i efektno i to na mjestima gdje se ne bi nadali, ne u studiju, već u skladištu, staji, u sjeniku, na trijemu i dvorištu!

Nema nikakve dvojbe, ovo je album kojeg će istinski blues sladokusci doslovno obožavati. Pa eto, ako imate tri čiste, pridružite nam se i, kako se ono kaže: "Welcome to the club!"
"All in all, "Porch Sessions Volume 2" is a magical gathering of musicians perfect for any music lover’s catalog." - Rick J Bowen

Više o svemu saznajte na:
tonyholidaymusic.com/
www.facebook.com/tonyholidaymusic/
www.twitter.com/tonyholidayharp
www.instagram.com/tonyholidaymusic
www.blueheartrecords.com
blindraccoon.com/clients/tony-holiday
www.youtube.com/user/tonyholiday66

Popis pjesama:

She's Tuff (Feat. Victor Wainwright)/4:14
Honey Bee (Feat. Willie Buck)/ 3:20
Change Is Inevitable (Feat. AJ Fullerton)/ 2:50
Recipe For Love( Feat.Bobby Rush)/ 4:44
Smokestack Lightnin' (Feat. Watermelon Slim)/ 4:36
T Going To Court 2 (Feat.James Harman)/ 6:23
Go (Feat.Jon Lawton)/3:19
Every Day I Have The Blues (Feat.Lurrie Bell)/ 2:37
Brazilian Brothel (Feat. Richard "Rip Lee" Pryor)/ 3:26
Bad Bad Girl (Feat.Johnny Burgin)/ 3:24
Find Me When The Sun Goes Down (Feat.Rae Gordon)/ 3:52
That's How I Learned (Feat. Ben Rice)/5:56
Cake Walk (Feat. Mark Hummel & Dennis Gruenling)/ 3:16
Family Tree (Feat.JD Taylor)/3:54
Peace Will Come (Feat.Southern Avenue)/3:03
Get Outta Here (Dog Named Bo) (Feat.Bobby Rush)/1:43

(Blue Heart Records / Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike