Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ofeh Records objavila je novi studijski album Blind Lemon Pledgea "A Satchell Full Of Blues". U moje ruke dospio je zahvaljujući Betsie Brown i njezinoj Blind Raccoon.

I odmah na početku treba naglasiti da "A Satchell Full Of Blues" nije nimalo lako preslušavati, jer prije svega morate biti spremni na ovakvu glazbenu priču i prezentacijsku formu samog umjetnika. Ona zapravo naglašava majstorstvo uporabe različitih glazbenih stilova, uz izražajnu i vrlo snažnu vokalnu modulaciju kojom Blind Lemon Pledge prezentira tu svoju apsolutno unikatnu glazbenu kombinaciju.

Blind Lemon Pledge apsolutno samosvojstveno oblikovao je ovih dvanaest pjesama, koje će slušatelja natjerati da se fokusira na ono što sluša. Naravno, opći nazivnik za ovo što možemo čuti je "deep down south blues", tradicionalni ili "old school blues", koji u sebi sjedinjuju brojne, većinom tzv. "roots" određene glazbene stilove. Stoga, odmah moram upozoriti sve koji nisu dovoljno potkovani i strpljivi da se ne upuštaju u slušanje albuma. Zašto? Zato jer bi to moglo izazvati onaj tipični kontraefekt. I opet – zašto?

Pa, razlog je jednostavan: ono što ne razumijemo, od toga jednostavno bježimo, od toga zaziremo ili se pak jednostavno mičemo.

I stoga ovaj trio (Blind Lemon Pledge kao vokal, gitara, usna harmonika, Peter Grenell na basu i Juli Moscovitz za bubnjevima) kreće u vrlo osobno istraživanje ove prezentacijske forme, što u konačnici rezultira jednim potpuno novim i modernim glazbenim izričajem. Velika je istina da se Blind Lemon Pledge ne boji koristiti ama baš sva glazbala, ali i sve ono što može koristiti i proizvesti neki ton. On ne skriva svoju očaranost svim mogućim instrumentima i njihovim mogućnostima. Kada se na kraju sve to objedini i spoji i još k tome kada se pridodaju novi, moderni blues, ali i drugi glazbeni aranžmani, dobiva se taj vrlo neobičan glazbeni izričaj. S druge pak strane, on teži minimalizmu i s malo instrumenata dobiva jako puno.

Blind Lemon Pledge, odnosno, James Byfield vrlo je jedinstvena pojava na glazbenoj sceni. Uz sjajnu potporu pridruženih mu glazbenika prezentira nam tipičnu tradicionalnu "old school blues" priču.

Da, upravo na taj način dobili smo album kojeg jednostavno morate preslušati i na neki način sami donijeti sud o tome što čujete. Znam… to i jest najteže!

PREPORUKA

Uz isticanje bogate tradicionalne baštine bluesa, koji su zapravo umotani u različite aranžmane, dobivamo prave, potpuno nove, nevjerojatno upečatljive slagalice glazbenih tonova.

Blind Lemon Pledge albumom "A Satchell Full Of Blues" stvorio je još jedno glazbeno djelo koje odiše zvukom, ali i ozračjem tradicionalnog bluesa. Istinski znalci trebali bi čuti i osjetiti "to nešto"! Za druge, oprostite, držim da je ovo vrlo veliki, ozbiljan i težak glazbeni zalogaj! Bez uvrede i ljutnje, molim! Stoga, tko se usuđuje, izvolite, na vama je red!

Više o svemu saznajte na:
www.blindlemon-pledge.com
www.blues.james-creative.com
www.facebook.com/blindlemonpledge.band
www.twitter.com/byfield_music
www.facebook.com/watch/?v=167501565320312

Popis pjesama:

1. Wrong Side Of The Blues/ 2:10
2. If Beale Street Was A Woman / 3:45
3. Black Eyed Susie /3:21
4. Sherri Lynn /4:18
5. Heart So Cruel/2:51
6. Blue Heartbreak /5:21
7. Teacher, Teacher /3:10
8. I Killed The King Of The Blues /5:18
9. Detour Blues /3:12
10. Alberta /3:53
11. Before I Take My Rest /3:06
12. Death Don't Ask Permission /3:24

(Ofeh Records / Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike